ANNONSE
Annonse
Akersposten

Skulle bygge gedigent palass til seg selv

Lokalhistorisk møte onsdag 17. oktober.

Før han ble en av landets største økonomiske landssvikere, startet han byggingen av et stort palass på Abbedikollen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2018 kl 13:27

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ABBEDIENGEN: Onsdag 17. oktober er det historisk treff på Abbediengen Hovedgård. Her blir det mulighet til å høre om forretningsmannen og NS.-ministeren i Quislings selvoppnevnte krigsministerium fra siste krig, Alf Larsen Whist. Før han ble en av landets største økonomiske landssvikere, var han i gang med å bygge et gedigent palass til seg selv på Abbedikollen. En eventyrlig historie.

Whist ble en av Oslos rikeste menn i årene rundt 1. verdenskrig. Men han var ikke helt uten plett og lyte i sin forretningsførsel, og ble tiltalt for misligheter. Han benyttet senere krigen til igjen å slå seg opp som forretningsmann, og var en ivrig tilhenger og venn av Quisling.

I tillegg til historien Whist, vil det bli omvisning og foredrag om Abbediengen Hovedgård. Dette er en gammel gård og ble i sin tid kjøpt av en velstående Kristianiaborger. For litt over 100 år siden var det gårdsbruk her med hest og 8-10 kuer og en forpakter sørget for gårdsdriften. I 1916 ble hovedbølet kjøpt av familien Rønne, men brant ned i 1925. Den kjente arkitekten Arnstein Arneberg fikk i oppdrag å stå for gjenoppbyggingen. I dag er det vel verdt p besøke denne gården med sitt flott interiør.

I dag er bygningen fredet, mens store deler av den opprinnelige eiendommen for lengst er solgt og utbygget av Olav Selvaag.

I dag holder Foreningen Norden til i huset.

Arrangementet onsdag 17. oktober kl. 18.30 er i regi av Ullern, Røa og Bygdø Historielag i samarbeid med Foreningen Norden og Oslo Folkeakademi. Foredragsholdere er leder i historielaget, Øivind Rødevand og journalist og undertegnede, Reidar Martinsen.