Akersposten

Skulle bygge gedigent palass til seg selv

Lokalhistorisk møte onsdag 17. oktober.

Før han ble en av landets største økonomiske landssvikere, startet han byggingen av et stort palass på Abbedikollen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2018 kl 13:27

ABBEDIENGEN: Onsdag 17. oktober er det historisk treff på Abbediengen Hovedgård. Her blir det mulighet til å høre om forretningsmannen og NS.-ministeren i Quislings selvoppnevnte krigsministerium fra siste krig, Alf Larsen Whist. Før han ble en av landets største økonomiske landssvikere, var han i gang med å bygge et gedigent palass til seg selv på Abbedikollen. En eventyrlig historie.

Whist ble en av Oslos rikeste menn i årene rundt 1. verdenskrig. Men han var ikke helt uten plett og lyte i sin forretningsførsel, og ble tiltalt for misligheter. Han benyttet senere krigen til igjen å slå seg opp som forretningsmann, og var en ivrig tilhenger og venn av Quisling.

I tillegg til historien Whist, vil det bli omvisning og foredrag om Abbediengen Hovedgård. Dette er en gammel gård og ble i sin tid kjøpt av en velstående Kristianiaborger. For litt over 100 år siden var det gårdsbruk her med hest og 8-10 kuer og en forpakter sørget for gårdsdriften. I 1916 ble hovedbølet kjøpt av familien Rønne, men brant ned i 1925. Den kjente arkitekten Arnstein Arneberg fikk i oppdrag å stå for gjenoppbyggingen. I dag er det vel verdt p besøke denne gården med sitt flott interiør.

I dag er bygningen fredet, mens store deler av den opprinnelige eiendommen for lengst er solgt og utbygget av Olav Selvaag.

I dag holder Foreningen Norden til i huset.

Arrangementet onsdag 17. oktober kl. 18.30 er i regi av Ullern, Røa og Bygdø Historielag i samarbeid med Foreningen Norden og Oslo Folkeakademi. Foredragsholdere er leder i historielaget, Øivind Rødevand og journalist og undertegnede, Reidar Martinsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...