Akersposten

– Skremmende å leve i en tid der vi ikke har kontroll

Renate Borg jobber til daglig med motivasjon og mestring rettet mot ungdom. I bunn har hun barnevern- og sosialfaglig kompetanse som grunnelement. Ved siden av har hun fordypningsfag i barn og sosiale medier, som er en del av barnevernsstudiet på OsloMet. Foto: Privat

– Dette er ikke noe barn skal se. Ingen trenger å se dette. Det som skulle være en hyggelig ting for barn, er nå et sted hvor folk eksponerer seg med hva som helst, sier Renate Borg til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2021 kl 10:52

OSLO: De siste par årene har TikTok for alvor tatt over for Instagram som det hippeste sosiale mediet for unge mennesker. Nå teller det svimlende 600 millioner brukere, med hovedvekt på generasjon Z.

Som alle andre sosiale medier har også Tiktok algoritmer som bestemmer hvilke videoer som vil dukke opp. Nylig gikk det ut nok en advarsel knyttet til innhold i feeden; en video av en ung jente som blir halshugget.

Videoen blir også sett av barn.

– Dette fenomenet er kommet for å bli. Men denne gangen synes jeg det er ekstremt mye mer vanskelig enn i forrige runde.

Sprengte grenser

Akersposten snakket med Borg høsten 2020. I forbindelse med en selvmordsvideo som trendet på plattformen. Til daglig jobber hun med motivasjon og mestring rettet mot ungdom. I bunn har hun barnevern- og sosialfaglig kompetanse som grunnelement. Ved siden av har hun fordypningsfag i barn og sosiale medier, som er en del av barnevernsstudiet på OsloMet.

– Grensene for hva som legges ut i sosiale medier, er sprengt for lenge siden. Samtidig som vi ser, og hører, at flere unge er mer ensomme og alene. Det at unge mennesker har sosiale medier som sin «bestevenn», gjør denne problematikken enda vanskeligere å håndtere. Covid19 har bidratt til at flere barn og unge føler på nettopp dette. Å sitte alene med tanker og visuelle inntrykk, som det vi ser nå, kan bidra til flere at flere unge sliter med dårligere psykiske helse. I verste fall gi økt selvmordsstatistikk, så dette må vi ta på alvor, sier hun.

Borg etterlyser flere arenaer som kan ivareta barn og ungdom på en god måte. Både gjennom lavterskel tilbud på fritiden, samt få flere yrkesgrupper inn i skolene, som kan bidra til å jobbe med akkurat dette.

Hets trender på TikTok

Tiktok kan være langt mer enn en morsom plattform med gøyale og positive videoer. Når Akersposten sjekker ut ulike kommentarfelt, kommer det ofte opp negative karakteristikker om unge menneskers utseende. Aldri før har så mange barn og unge rapportert om nettmobbing som nå. I tillegg er mobbing, som tradisjonelt har vært i skolegården og «enklere å se», også tilstede i stort omfang på sosiale medier.

– Her er det vanskeligere å kunne avdekke det utenfra, og for andre å gripe inn, sier Borg.

Tidligere denne måneden skrev VG om Marius Natland. Han er en av mange som har en TikTok-konto. Men han har fått kommentarer på TikTok der han blir oppfordret til ta sitt eget liv.

Tidligere i år døde en 10 år gammel jente etter å ha forsøkt en «blackout challenge». Angivelig var dette noe hun plukket opp på TikTok. En annen variant av utfordringen - kalt «pass out-utfordringen» - oppfordrer til å riste på hodet til man besvimer.

– Jeg tenker at vi må stå sammen og være litt mindre redde for å snakke høyt. Vi må tørre å si fra. Legge ut innlegg på klasse-sider, minne hverandre på at dette skjer, fremholder Borg.

– Dette tenker jeg det må være raushet og rom hos oss foreldre å bli minnet på.

Borg påpeker samtidig at vi må våge å være upopulære foreldre. Det å sette tydelige grenser, samt følge opp de gode samtalene sammen med barna og ungdommen. Noe som bærer preg av tillit og åpenhet.

– Selv har jeg lagt ned et forbud mot sosiale medier i to uker, til dette er fjernet.

Borg tror problemstillingen må løftes høyere.

Skadelige trender sprer seg

– Det er skremmende å leve i en tid der vi ikke har kontroll. I dette tror jeg på budskapet i «it takes a village to raise a child». Vi som samfunn og foreldre bør tenke mer på hvordan vi i lys av dette kan hjelpe barn og unge i fellesskap.

– Det hviler et spesielt viktig ansvar på foreldre. Vi må sørge for at barn opplever trygghet på deres plattform.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...