ANNONSE
Annonse
Akersposten

Skolegården så ut som en ørken – det gjør den ikke lenger!

Skolebyråd Inga Marte Torkhildsen fikk æren av å klippe snoren og offisielt åpne den nye skolegården. Foto: Fredrik Eckhoff

Den var grå, steinete, ofte full av vann, trist og kjedelig. Nå fremstår skolegården på Bogstad skole ny og fresh. Det ble feiret i skolegården.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2018 kl 11:13

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BOGSTAD: Før åpningen av den nye, flotte skolegården på Bogstad skole tirsdag, fikk skolebyråd Inga Marte Torkhildsen en prat med noen sjetteklassinger. Slik beskrev de den gamle skolegården for henne:

– De sa at egentlig var den bare helt grå, og sandkassen var bare steiner. Det var mye vannproblematikk. De sa at de visste egentlig ikke at det kunne være særlig annerledes. De trodde at det var normalt, at det var sånn uteområdene skal være. Men det er ikke sånn det skal være. Det er sånn det skal være!

Det sa skolebyråd på scenen og pekte utover den rehabiliterte skolegården.

Saken fortsetter under bildet.

Fargerikt og langt i fra ørkentilstander ved det nye, store klatrestativet.

– Jeg har litt lyst til å flytte hit! Men samtidig har vi en utrolig bra skole på Bjølsen og da, sa Torkhildsen.

En grå, steinete, støvete og trist skolegård er forvandlet til en fargerik, renere, morsommere og langt mer innbydende og aktiviserende skolegård.

Dette ble feiret tirsdag i skolegården, i fantastisk sommervær, med alle skolens elever og mange inviterte gjester til stede. Det var taler, flotte kulturinnslag fra skolens dramagruppe og et forrykende fysikkshow fra Selda Ekiz, godt kjent fra NRK tv.

Lang prosess

Bogstad skole er bare 12 år gammel. I disse årene har man vært godt fornøyd med selve bygget. Uteområdene har derimot måttet tåle kritikk nesten helt fra starten.

Første gang temaet var oppe i Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU), var i 2009, ifølge Cathrine Dahl, som var FAU-leder i flere år, inntil i fjor.

– Vi så tidlig at skolegården så ut som en ørken. Trær døde, fotballbanen var grus. Gresset forsvant, dreneringen var dårlig, og lekeapparatene fungerte ikke så bra, sier hun til Akersposten.

Den første søknaden ble sendt i 2014.

– Siden den gang har vi purret mange ganger. Den første befaringen var i 2015, med blant andre Undervisningsbygg, Utdanningsetaten og Veidekke, sier Dahl.

Saken fortsetter under bildet.

I den nye paviljongen ble det servert selvlagd grønnsakssuppe.

Gleden var stor da skolen sommeren 2016 fikk beskjed om at det gikk mot oppgradering av uteområdet. Dermed var planleggingen i gang. Alle fikk lov til å komme med innspill.

– Ja, vi hadde naturligvis også elevene med, sier hun og forteller at mange ønsker kom på bordet.

– Det var noen litt ville ting, smiler hun og nevner trampoliner som eksempel.

LES OGSÅ: Bogstad-elever tok ansvar for Peder Anker-bysten

Samlingspunkt

Noe av det aller viktigste, ifølge Dahl, var å få bort mye av grusen.

– Det var grus overalt. Nå har vi fått bort det meste, og da blir det også mindre slitasje på skolebygget. Dreneringen er blitt bedre, og vi har fått fint kunstgress, med hull, slik at naturlig gress vokser opp blant kunstgresset, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

FØR: Slik så skolegården ut i 2017. Mye stein, grus, støv. Arkivfoto: Fredrik Eckhoff

Hun understreker at en skolegård ikke bare er for elevene mellom seks og 13 år.

– Den skal være bra for folk opp til 80 år. Den skal være et samlingspunkt og et sted for aktiviteter også utenom skoletid, sier hun og nevner at skolegården brukes både organisert og uorganisert.

– Og huskene, de fikk lov til å bli værende?

– Ja, det er leker som inviterer til fellesskap, en fin sosial greie, sier hun.

Saken fortsetter under videoen.

Selda markerer åpning av skolegården med smell og flammer!

FAU har vært aktive i hele prosessen, og den flotte paviljongen i tre er faktisk tegnet av en far ved skolen, Kai R. Gundersen. FAU har spyttet i litt penger for å realisere denne.

Liv og røre på scenen

På åpningen tirsdag i skolegården var Jan Reinertsen fra CH Prosjekt, som har stått for rehabiliteringen, også en tur på scenen.

– Jeg regner med at dere selv syns dette er den kuleste skolegården i Oslo! sa han til elevene og fikk et rungende jubelbrøl tilbake.

En av skolens syvendeklassinger, Mathilde Nerstad Nyquist, fikk komme frem for å motta gave og hyllest fordi hun vant designkonkurransen for et av underlagene på den nye lekeplassen.

Skolens egen dramagruppe viste så et par impoerende numre fra sin forrige, store forestilling, Jungeboken. Så var det tid for Selda Ekiz, tidligere kjent fra blant annet Newton på NRK Super og senere «Alle mot én» på lørdagskveldene på NRK. Med smell, røyk, overraskelser og mye humor bidro hun til at Bogstad-elever, lærere og en god del foreldre ikke kommer til å glemme åpningen av den nye skolegården på en god stund.

Se videoen av Shere Kahn fra Jungelboken:

Jungelboken – Shere Kahn

LES OGSÅ: Bogstad-elever tok ansvar for Peder Anker-bysten

Politiet sprengte på Bogstad

Russen sloss i Sørkedalen - to netter på rad

Følg Akersposten på Facebook