Akersposten

«Resultatet av budsjettkuttene til Støres kolleger er at elevene på Slemdal og mange andre i Oslo vest ikke får den hjelpen og undervisningen de fortjener,» skriver tre Høyre-politikere i innlegget.

«Skolebløff!»

Under Arbeiderpartiets og SVs styre har skolebudsjettene i Vestre Aker blitt kuttet til beinet – og forbi, skriver de tre Høyre-politikerne Mathilde Tybring-Gjedde, Anita Leirvik North og Oscar Chr. Husebye.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.08.2020 kl 14:52

Forrige mandag kunne Akersposten skrive om åpningen av nye Slemdal skole. Utvidelse og totalrenovering var på høy tid, og Vestre Aker har nå fått en flott skole som mange barn vil ha glede av. På åpningen var blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) tilstede. Samme dag går Støre ut i VG og etterlyser mer penger til skolen og mindre snakk fra Erna.

Støre må virkelig ha frekkhetens nådegave når han på Slemdal skole krever mer penger til skolene. Under Arbeiderpartiets og SVs styre har skolebudsjettene i Vestre Aker blitt kuttet til beinet – og forbi. Rektorer sier at de ikke kan garantere at Opplæringsloven følges og at elever med store utfordringer ikke får den hjelpen de fortjener. 22 av områdets rektorer, driftsstyret på Slemdal, bydelslederne, ungdomsråd, foreldre og sågar rapporten byrådet selv bestilte fra Deloitte var klinkende klare på at Ap og SV gikk over streken med kuttene i 2017. Skoler og elever er forskjellige, så det er innlysende at det skal være et differensiert finansieringssystem i Oslo - men de nivåene vi nå opplever i de vestlige bydelene, er uforsvarlige.

Resultatet av budsjettkuttene til Støres kolleger er at elevene på Slemdal og mange andre i Oslo vest ikke får den hjelpen og undervisningen de fortjener. Det betyr blant annet, som Støre selv var bekymret for, at ukvalifiserte lærere for ofte må følge opp elever med vedtak om spesialundervisning. Disse elevene fortjener bedre.

Hvert år siden 2015 har Høyre foreslått å sette av mer penger til skolen enn det bystyreflertallet har vedtatt. I skolebudsjettet for 2017 la det rødgrønne byrådet opp til et kutt på 49 millioner kroner. Året etter foreslo byrådet igjen et kutt og da på 45 millioner. Enkelte rektorer advarte da mot at de måtte bryte Opplæringslovens bestemmelser om tilpasset undervisning fordi de var så kraftig underfinansiert. Samtidig som det røde byrådet har kuttet i skolebudsjettene, har Oslo kommune aldri hatt et større økonomiske handlingsrom. Byrådet har med andre ord bevisst valgt å nedprioritere skolene.

Takket være regjeringen ble byrådet i Oslo tvunget til å ansette flere lærere for å oppfylle lærernormen, også i de vestlige bydelene. Men situasjonen er fortsatt prekær. Oslo Høyre har foreslått å sette av 133 millioner kroner til å styrke små- og mellomtrinnet. Tidlig innsats er avgjørende for å gi barna og ungdommene våre gode muligheter for læring resten av skoleløpet. Og desto viktigere; at de ikke faller fra i tidlig alder. Skolen er vårt viktigste verktøy for sosial mobilitet og avgjørende for fremtiden til våre unge borgere.

Penger er likevel ikke den eneste måten vi kan løfte Slemdal og alle andre skoler på. Resultatene på nasjonale prøver går feil vei i Oslo, og det er flere barn som havner under kritisk grense i lesing og regning i 1.-3. klasse. Samtidig vet vi at en god lærer er det som betyr aller mest for hvor mye elevene lærer på skolen. Da er det fullstendig gal medisin å senke kravene til lærerne, slik Jonas Gahr Støre ønsker. Arbeiderpartiet vil fjerne kravet om karakter fire eller høyere i matematikk for lærere. Og de vil fjerne kravet om at lærere som skal undervise i norsk, engelsk og matematikk skal ha fordypning i nettopp norsk, engelsk og matematikk.

Arbeiderpartiets svar på skoleutfordringene i Vestre Aker er ikke mer penger, men mindre. Støres løsning er ikke mer kvalifiserte lærere, men å fjerne krav i lærerutdanningen.

Skolene våre vil alltid være Oslo Høyres hovedsak. Kunnskap og muligheter i skolen er helt avgjørende for byen og landet. Det er synd ikke alle partier er enige om det. Arbeidet Høyre i byråd gjorde var langsiktig og kunnskapsfokusert. Det er leit at ideologi kommer i veien for våre barns muligheter. Og det er de svakeste det vil gå utover.

Mathilde Tybring-Gjedde
stortingsrepresentant for Oslo Høyre

Anita Leirvik North
BU-medlem i Vester Aker og leder av Oslo Høyres Kvinneforum

Oscar Chr. Husebye
BU-medlem i Vestre Aker og bystyrevara for Oslo Høyre

LES OGSÅ: Slemdal skole åpnet igjen: – Sammen kan vi få til alt

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...