Akersposten

Skiftet Gud mening i 1968?

Trond Bakkevig (foto: privat) kommer til Ullern kultursenter onsdag 22. mai kl. 12.

Skiftet Gud mening i 1968? Det spørsmålet stilles på Ullern kultursenter onsdag. Teolog Trond Bakkevig skal snakke om 50 år som forandret kirken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2019 kl 14:08

LILLEAKER: – Svaret er kanskje tja. Det var trolig vi mennesker som skiftet mening, men kanskje med et spark bak fra Gud, sier den tidligere sognepresten i Røa, som er onsdagens foredragsholder på Kultursenteret.

Trond Bakkevig ble dr.theol. i 1984 med avhandlingen «Ordningsteologi og atomvåpen» og har siden 1970-årene vært aktiv i den norske og økumeniske debatten om kristendom, sosialetikk og kirkens plass i samfunnet.

1968, et veiskille

– 1968 er et symbolår. Det er her studentopprøret startet, og vi begynte å tenke på en annen måte.

Her trekker han først og fremst fram kirkene i Asia, Afrika og Latin Amerika.

– De spurte etter rettferdighet, ikke milde gaver.

Det var plutselig giverne som ble satt på anklagebenken.

– Autoritetene falt, kan en si. En hadde ikke lenger autoritet i kraft av en tittel eller posisjon, men som en følge av det en sa og gjorde, sier Bakkevig. Det gjaldt innen kirken, men selvsagt også innen politikken.

Rasisme på dagsorden

Sør-Afrika og rasisme kom på dagsorden. Som en bølge skyllet det inn over oss.

– Rasisme, urettferdighet og menneskeverdet, ble satt på dagsorden, sier Bakkevig, som har vært generalsekretær i Mellomkirkelig Råd (1984–1993), personlig rådgiver for utenriksministeren (1987–1988), sogneprest i Røa (1993–2000), prost i Vestre Aker prosti (2000-2018) og leder av kirkerådets stat/kirke-utvalg (1998–2002).

Annen dagsorden

– Dagsorden i de siste 50 årene har vært forskjellig fra hva den var tidligere. Ikke minst er rettferdig og verdighet er viktig for verdens befolkning.

– Hva er viktig for kirken i dag?

– Nå er det først og fremst klimakampen som står på dagsordenen, sier Trond Bakkevig. Han legger til at Den norske kirke har også forandret seg på disse 50 årene. Nå er det for eksempel kvinnelig lederskap. Det var utenkelig den gangen for 50 år siden. Nå kan likekjønnede gifte seg i kirken. Når det gjelder valg til kirkens organer, har det skjedd en liten revolusjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...