ANNONSE
Annonse
Akersposten

Skiftet Gud mening i 1968?

Trond Bakkevig (foto: privat) kommer til Ullern kultursenter onsdag 22. mai kl. 12.

Skiftet Gud mening i 1968? Det spørsmålet stilles på Ullern kultursenter onsdag. Teolog Trond Bakkevig skal snakke om 50 år som forandret kirken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2019 kl 14:08

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Svaret er kanskje tja. Det var trolig vi mennesker som skiftet mening, men kanskje med et spark bak fra Gud, sier den tidligere sognepresten i Røa, som er onsdagens foredragsholder på Kultursenteret.

Trond Bakkevig ble dr.theol. i 1984 med avhandlingen «Ordningsteologi og atomvåpen» og har siden 1970-årene vært aktiv i den norske og økumeniske debatten om kristendom, sosialetikk og kirkens plass i samfunnet.

1968, et veiskille

– 1968 er et symbolår. Det er her studentopprøret startet, og vi begynte å tenke på en annen måte.

Her trekker han først og fremst fram kirkene i Asia, Afrika og Latin Amerika.

– De spurte etter rettferdighet, ikke milde gaver.

Det var plutselig giverne som ble satt på anklagebenken.

– Autoritetene falt, kan en si. En hadde ikke lenger autoritet i kraft av en tittel eller posisjon, men som en følge av det en sa og gjorde, sier Bakkevig. Det gjaldt innen kirken, men selvsagt også innen politikken.

Rasisme på dagsorden

Sør-Afrika og rasisme kom på dagsorden. Som en bølge skyllet det inn over oss.

– Rasisme, urettferdighet og menneskeverdet, ble satt på dagsorden, sier Bakkevig, som har vært generalsekretær i Mellomkirkelig Råd (1984–1993), personlig rådgiver for utenriksministeren (1987–1988), sogneprest i Røa (1993–2000), prost i Vestre Aker prosti (2000-2018) og leder av kirkerådets stat/kirke-utvalg (1998–2002).

Annen dagsorden

– Dagsorden i de siste 50 årene har vært forskjellig fra hva den var tidligere. Ikke minst er rettferdig og verdighet er viktig for verdens befolkning.

– Hva er viktig for kirken i dag?

– Nå er det først og fremst klimakampen som står på dagsordenen, sier Trond Bakkevig. Han legger til at Den norske kirke har også forandret seg på disse 50 årene. Nå er det for eksempel kvinnelig lederskap. Det var utenkelig den gangen for 50 år siden. Nå kan likekjønnede gifte seg i kirken. Når det gjelder valg til kirkens organer, har det skjedd en liten revolusjon.