ANNONSE
Annonse

«Skaper vi digitale analfabeter?»

«Den tekniske utviklingen går fortere enn at alle klarer å henge med,» skriver journalist Bjørg Duve (innfelt, foto: Carina Dybdahl).

«Vi kan ikke se bort fra at det en gang i fremtiden kan bli nødvendig å opprette akutt-mottak eller en form for legevakt for digitale analfabeter,» skriver Bjørg Duve.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Mange lever i den tro at når dagens barn og unge kommer i godt voksen alder, vil Norge ha en hel-digitalisert befolkning.

Slik blir det ikke – tror jeg.

Deler av befolkningen vil alltid være utdatert. Noen vil alltid representere utenforskapet i en digitalisert verden. Fordi en god del av befolkningen blir utdatert, blir vi det jeg kaller digitale analfabeter. Det vil si at en kan noe – kanskje til og med en del – men, ikke nok til å klare seg i en digitalisert hverdag. Mange vil trolig komme til å føle seg fremmedgjorte. En blir ekskludert. Ingen god følelse.

Lyntoget

Dette kommer av det enkle faktum at den tekniske utviklingen går fortere enn at alle klarer å henge med.

Jeg husker godt da vi fikk telefax – unge mennesker vet vel ikke hva det er. Min far bare ristet på hodet og forsto ikke noe av det hele – bortsatt fra at det virket!

I dag er dette steinalder-teknologi. På et eller annet tidspunkt vil mange trolig oppleve at digital-lyntoget bare farer forbi – og så står vi der. Forbikjørt. Med minimale muligheter til å nå igjen det som fór forbi. Det er trolig flest av den eldre garde, som havner i gruppen frakjørt – selv om en gjør en egeninnsats for å henge med.

Hjelpe-trengende

Vi blir hjelpe-trengende!

Samfunnet må kanskje belage seg på å bygge opp et helt annet hjelpeapparat enn det vi i dag kjenner. Vi vet at samfunnet satser på at vi skal leve gode liv så lenge som mulig – hjemme. Kommunene gjør en innsats for å lykkes på dette området. Det satses på forebyggende helsetiltak, og bra er det. Vi får hjelp til å mestre livet på en god måte.

I dag finnes det hjelp å få, når dataen ikke funker. Mange går på kurs for å klare å henge med. Ullern kultursenter arrangerer for eksempel en rekke data-kurs. I tillegg finnes det en data-klubb samme sted. Dette er gull verd – både for dem som kurses og for dem som har en data-klubb en bare kan stikke innom og få krisehjelp av folk som kan og vil hjelpe de forbikjørte.

Vi kan ikke se bort fra at det en gang i fremtiden kan bli nødvendig å opprette akutt-mottak eller en form for legevakt for digitale analfabeter. Når mange får data-problemer, må samfunnet ha hjelpetiltak for at det hele ikke skal stoppe opp.

Det spørs om samfunnet må begynne å tenke på å bygge opp et helt nytt hjelpeapparat – denne gangen innen den digitale verden. Hvordan dette skal gjøres, vet jeg ikke. Kommunene må ikke gjøre den tabben å satse alt på at dette er noe som kommer til å gå over av seg selv. Samfunnet må ta inn over seg at den digitale verden skaper digitale analfabeter.

Kanskje er jeg allerede forbikjørt? Kanskje dette er en altfor gammel teknologi? Om ikke lenge snakker vi bare til maskinene. Hva som kommer etter det, vil bare tiden vise.

Bjørg Duve
journalist

ANNONSE
Annonse