Akersposten

Skal gjenerobre posisjonen som Oslos beste

De ruster opp Kajalund til å bli Oslos flotetste sykehjem. Fra v. eiendomssjef Thomas Lie, eier Richard Skaar og daglig leder på nye Villa Skaar Kajalund, Hege I. Tryggvason. Foto: Reidar Martinsen

Kajalund pusses opp og skal bli et «luksus-sykehjem» – med blant annet hypermoderne kjøkken, bar med eget øl og dyretilpasset omsorg.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.07.2019 kl 11:18

SOLLERUD: Dette er noe av det man vil finne på Kajalund sykehjem som nå er under full oppussing. Det lille sykehjemmet tar sikte på å gjenerobre posisjonen som Oslos beste. Og etter en befaring og møte med ledelsen i Skaar Omsorg, som har kjøpt og skal drive sykehjemmet, er det ingen grunn til å tvile på ambisjonen.

Mener smått er best

Richard Skaar er fjerde generasjon i Skaar Omsorg, og kaller seg selv sykehjemsbestyrer. Skaar Omsorg har totalt åtte sykehjem – hvorav Kajalund er det første de etablerer i Oslo. Firmaet hører hjemme i Sylling i Lier kommune, og det var da også her Richards oldefar startet opp.

I over 60 år har de så holdt det gående med sin egen filosofi om hvordan sykehjem skal drives. Richard Skaar legger til:

– Vi har bare små sykehjem, og mener det er det beste. Sykehjem over 35 -50 rom blir for store og vanskelig å drive godt og etter vår omsorgs-filosofi, avslutter Richard Skaar.

Fokuserer på det friske

– Vi kaller det Skaar-modellen, forteller Richard Skaar. – Kort fortalt handler det om omsorg i struktur. De vil si at vi organiserer driften på en effektiv måte, som gjør at vi får maksimalt med omsorg ut av ressursene.

– Vi mener at man bør rette blikket mer mot alt det som er friskt hos hver enkelt beboer. Det blir med andre ord viktig å se på årsakene til problemene og jobbe mer forebyggende. Det gjør man ved å ta utgangspunkt i den enkeltes ressurser og ferdigheter, og ved å jobbe med trivsel og mental helse. Vår erfaring er at varierte og spennende aktiviteter, frisk luft, hjemmelaget mat og en koselig atmosfære ofte er viktigere enn medisiner.

– Med dette målet forsøker vi å skape et hjem for våre beboere – ikke bare et sykehjem, sier Skaar, og fortsetter:

– Dessverre opplever mange at møtet med sykehjem blir en tøff opplevelse. På mange sykehjem er det ofte de fysiske primær-behovene, og kun dem, som står i fokus for tilbudet. Tilværelsen handler om å dekke behov for søvn og ernæring, samt å behandle smerte og symptomer. Man opplever ofte at de individuelle særegenhetene utvaskes til fordel for mer universelle og praktiske løsninger.

– Vi tar avstand fra en slik tenkemåte. Vi ønsker at våre beboere fortsatt skal ivaretas åndelig, samt at individets ønsker og muligheter tas på alvor. Dette handler om at alle, fra ledelse til renholder, ser enkeltmennesket og møter det som menneske og ikke som pasient, sier Skaar.

Totalt 30 rom

Daglig leder på nye Villa Skaar Kajalund, som sykehjemmet skal hete, er Hege I. Tryggvason, som har bred bakgrunn fra Skaar Omsorg. Hun gleder seg stort til å ta fatt på jobben som leder ved Kajalund.

– Ja, dette blir moro. Jeg ser virkelig frem til å ønske de første beboerne velkommen her 1. oktober i et totalt renovert hjem. Vi gjennomfører jo nå en omfattende oppussing og får totalt 30 rom her. Tre av disse blir reservert beboere med tyngre psykriatiske utfordringer, sier hun.

Et moderne kjøkken

Thomas Lie er ansvarlig for eiendommene i Skaar. Han tar oss med til det som han karakteriserer som den tyngste investeringen – nemlig et moderne kjøkken.

– Ja, her skal egen kokk lage all mat, sier han. – Og kjøkkenet er bygget opp etter gode hygieniske forskrifter og inneholder alt man trenger for å lage sunn og god mat for beboerne, sier han.

Richard Skaar legger til: – Alle våre hjem har eget kjøkken med flinke kokker som baker brød og kaker selv, sylter og safter frukt og bær fra egen hage og lager mye mat fra bunnen av.

Hege Tryggvason er også svært fornøyd med å få plass en egen bar i tilknytning til den store og og lyse dagligstuen. Vegger er revet ned, og fra baren og stuen ser man helt ut i Oslofjorden.

– Vi vil at beboerne skal trives og ved å ha én stor stue, vil man møte flere og alltid finne noen å prate med, og nyte vårt eget-produserte øl om ønskelig, smiler hun.

Omorganiserer

Richard Skaar understreker betydningen av at den enkelte beboer føler seg sett og får oppmerksomhet.

Velkommen til nye Kajalund -– nå også med egen bar. Fra v Hege I. Tryggvason, Richard Skaar og Thomas Lie.

– En utfordring i sykehjem er at pleiepersonellet ofte føler at de ikke har tid nok med beboerne. Dette fordi de daglige oppgaver ofte kreves utført andre steder enn der beboerne befinner seg. Beboerne overlates ofte til seg selv og blir gjerne passivisert. Dette er meget uheldig da det ofte fører til at mange beboere blir apatiske, mens andre igjen kan reagere med utagerende fysisk eller verbal atferd. Et resultat av dette blir at personalet må løpe mellom oppgaver, noe som skaper stress og kan medføre at oppgaver forblir ugjorte.

– For å fjerne denne utfordringen har vi omorganisert pleiefunksjonen. Våre pleiere går nå med røde eller grønne oppgavekort.
Det røde kortet indikerer at man skal arbeide med praktiske oppgaver. Vedkommende steller alle rommene på avdelingen, vasker spisestuer og anretninger etter måltider, vasker opp, gjør skylleromsarbeid og lignende, sier Skaar.

– Vedkommende kan med andre ord konsentrere seg fullt og helt om disse oppgavene, og ikke måtte løpe til og fra slik man gjorde tidligere.
 Det grønne kortet forteller at pleieren skal tilbringe arbeidstiden i beboernes miljø. Poenget er ikke nødvendigvis at beboerne skal aktiviseres, men den ansatte tar med seg oppgaver dit beboerne er og gjør dem der, og kanskje er det noen som har lyst til å bidra.

– Vedkommende kan også gjøre hyggelige ting med beboerne som for eksempel spille spill og musikk, titte i fotoalbum og ukeblader, eller bake med beboerne, sier han.
– Vi erfarer at denne måten å organisere dagen på gir gladere og mer engasjerte beboere. Vi blir samtidig bedre kjent med våre beboere, og det er roligere på huset. Rastløshet eller utagering kan forebygges eller håndteres før det utvikler seg. Stuene blir oftere besøkt, og det er færre som sitter alene på sitt rom.

Flere pleiere

– Dette høres ressurskrevende ut. Hvor mange pleiere må til for å få til dette?

– Vi har noe høyere pleierdekning pr. beboer enn andre sykehjem, men ikke veldig mye. Hemmeligheten ligger i å utnytte ressursene bedre, sier Skaar.

– På Villa Skaar Kajalund skal vi ha cirka 20 ansatte når vi starter opp første avdeling, sier Hege Tryggvason. – Og vi er for tiden i full gang med på rekruttere folk, og jeg kan melde om betydelig interesse. Vi skal ha fysioterapeut, lege, aktivitør, selvsagt sykepleiere – og vaktmester. Sistnevnte er med i ledergruppen, og er en viktig bidragsyter ettersom han jo er mye i kontakt med beboerne og passer på at de får det som de vil ha det på sine rom.

– I tillegg vil jeg gjerne nevne at vi i utstrakt grad driver med såkalt dyretilpasset omsorg . Skaar har en person som bare driver med dette, og utdanner terapihunder som vi ser har en stor virking på beboere – spesielt de demente som blir mye roligere i omgang med dyr, sier hun.

Ikke utbytte fra overskudd

– Hvem får plass på Kajalund? Dere har ingen avtale med Oslo kommune?

– Nei, det har vi ikke. Våre sykehjem benyttes likevel av kommuner på Østlandet. Når det oppstår en krise, så kan kommunene kjøpe seg plass hos oss. Og det skjer hele tiden. I tillegg kan vi også selge plasser direkte til private, og cirka 10 prosent av våre totalt cirka 200 rom er slike. Vi tenker at her på Kajalund kan vi få en noe høyere andel enn 10 prosent, sier Tryggvason.

Villa Skaar tar for øvrig ikke ut eventuelt utbytte fra overskudd. Alt pløyes tilbake i virksomheten.

En sykehjemsplass her koster cirka 1,2 millioner kroner i året – hvilket vil si en døgnpris på cirka 3000 kroner. Det er altså hva du må betale om du kjøper deg inn privat på Villa Skaar Kajalund.

På Villa Skaar Kajalund vil egne kokker lage mat i hypermoderne kjøkken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...