Akersposten

«Skal alle sykle eller kjøre bil?»

Mange velger å gå ut i veien når fortauene ser slik ut. Arkivfoto: Reidar Martinsen

«Det er kommunen som skal sørge for at de gående skal ha det like sikkert som bilister og de syklende. Hvis ikke bor vi i Bakvendtland.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2018 kl 09:46

Det er veldig bra at byråd for miljø og samferdsel har stor omtanke for bilførere og syklende og sørger for å salte der de skal ta seg fram. Ulykker er ikke noe vi samler på – verken individuelt eller som samfunn. Derfor ble jeg rystet da jeg leste i Akersposten onsdag, at når det gjelder de gående – så får de klare seg som best de kan. Slik oppfattet jeg i alle fall svaret fra presseansvarlig i Bymiljøetaten. Hun sier at fortauene skal strøs – og oppfordrer befolkningen å sende inn klage hvis det ikke skjer.

Nei.

Det er ikke de gående som skal melde fra om farlig glatte fortau. Det er kommunen som skal sørge for at de gående skal ha det like sikkert som bilister og de syklende. Hvis ikke bor vi i Bakvendtland.

Kommunen skal få ned bruken av salt som et miljøtiltak. Det høres ut som et godt tiltak – når en kun har miljøet i tankene. Men brudd – særlig lårhalsbrudd – kan ikke være noe miljøtiltak. For eldre mennesker kan det bli helt katastrofalt!

Hvem i byrådet tenker på de gående? Forhåpentligvis byråden for eldre, helse og arbeid. Hva sier Tone Tellevik Dahl om denne prioriteringen? Helsemyndighetene vil at vi skal ut og gå. Bevege oss. Frisk luft. Søke sammen og ha et sosialt liv – også når vi kommer opp i alder. Dette for vår fysiske og psykiske helses skyld.

Etter min oppfatning blir det å ta seg fram på bena, direkte motarbeidet av miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg når hun prioriterer bilistene og de syklende – eller mener byråd Berg at alle skal sykle eller kjøre bil?

En kan jo velge å kjøre på de saltede veiene for å unngå fortauene, som ikke brøytes godt nok og som ikke har grus – eller grus som ligger nedfrosset under isen. Men hvor skal en parkere? Parkeringsplasser bygges ikke ut. Tvert om, de legges ned i hurtig tempo.

I dag, onsdag, fulgte jeg oppfordringen om å la bilen stå og tok bena fatt da jeg skulle ut. Med livet som innsats beveget jeg meg som Bambi på isen på fortauene. Jeg kom meg helskinnet fram til Vækerøveien, men her så jeg ingen annen mulighet enn til å gå i den saltede veibanen!

Det kan umulig være løsningen, men selv følte jeg at jeg hadde valget mellom pest eller kolera.

Bjørg Duve

LES OGSÅ: Strøkne bil- og sykkelveier, isglatte fortau

Slik blir du kvitt juletreet

Dette kan bli nye Smestad

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...