Akersposten

– Situasjonen ved Vinderen skole er uholdbar

FAUs Thomas Kristensen, rektor Tore Haugen, Eirik Lae Solberg (H) og Saida Begum (H) møttes sist uke for å snakke om Vinderen skoles anstrengte økonomi.

– Vinderen-barna får for tiden ikke den skolegangen de har krav på, sier FAUs Thomas Kristensen til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.06.2018 kl 15:40

VINDEREN: 20 år gamle samfunnsfagbøker, ufaglært arbeidskraft, dårligere renhold, ikke råd til «utfordrende» elever, lavere utdannede lærere. Det er bare noen av konsekvensene etter at Vinderen skole dette skoleåret fikk et kutt i driftsmidlene i forhold til antallet elever ved skolen. Ifølge FAU-medlemmet har det vært en nedgang på 11 prosent pr. elev fra skoleåret 2016/2017.

– Skolen får for tiden 57.746 kr per elev, sier han og viser til eksempler andre steder i byen, som 111.000 kroner pr. elev på Maridalen skole, 101.000 kroner ved Nordpolen skole og 100.000 kroner pr. elev ved Tøyen skole.

– Uholdbart

– FAU mener situasjonen er uholdbar og at barna ved Vinderen skole for tiden ikke får den skolegangen de har krav på – på tross av at skolens ledelse og ansatte gjør sitt ytterste for å benytte begrensede midler best mulig. Ansvaret ligger på byrådet, sier Kristensen. – Det er derfor skuffende at ansvarlig byråd for oppvekst og utdanning i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, ikke har ønsket å møte FAU for å drøfte hva som kan gjøres.

LES OGSÅ: Holmen skole: Blir dette den nye, trygge skoleveien?

Kristensen sier at FAU (Foreldrenes Arbeidsutvalg) også skuffet over at bystyreflertallet ikke har foreslått tilleggsbevilgninger i forbindelse med revisjon av budsjettet 20. juni.

– Vi vil fremover engasjere foreldre på skolen for å skape oppmerksomhet rundt saken slik at bystyreflertallet snart forstår at alle elever i grunnskolen i Oslo har krav på forsvarlig undervisning. Det skal ikke være slik at fordi skolen ligger i Oslo vest, så er kvaliteten på undervisningen mindre viktig, sier han.

Kristensen peker også på det han mener er utstrakt bruk av ufaglært arbeidskraft, manglende mulighet til å kjøpe nye bøker.

– Og ved nyansettelser har ikke skole råd til å ansette lærere med master-utdanning siden disse har høyere lønn, sier Kristensen.

– Man har heller ikke råd til skikkelig rengjøring, innkjøp av digitale hjelpemidler eller bøker til biblioteket.

Tre millioner kroner trenger Vinderen skole ekstra for å sikre forsvarlig drift av skolen, ifølge Kristensen.

– Og nå foreslår byrådet å i revidert budsjett å bevilge 100 millioner kroner til å avholde seminarer, konferanser og arrangementer i forbindelse med at EU har kåret Oslo til Europas miljøhovedstad i 2018, sier han oppgitt.

Stilte spørsmål

I forrige uke var Høyres Saida Begum og Eirik Lae Solberg i møte med FAU og rektor Tore Haugen for å snakke om utfordringene ved Vinderen skole, og i spørretimen i bystyremøtet onsdag 13. juni stilte Høyres Saida Begum spørsmål til skolebyråd Inga Marte Thorkhildsen om driftsmidlene til skolene. Hun tok utgangspunkt i et debattmøte som ble avholdt 10. april i år på Ris skole. Her ble blant annet den trange økonomien ved Vinderen skole tatt opp.

– De har ikke ressurser til ekstra undervisning og spesialpedagoger. Uttstrakt bruk av ufaglærte for å bøte på skolekuttene de fikk i år. De har samfunnsfagsbøker fra en tid da Arbeiderpartiet hadde statsministeren, sa Begum og presiserte at det ikke var snakk om Jens Stoltenberg, men Gro Harlem Brundtland.

– Det har skjedd mye i Norge siden den gang, sa Begum og hevdet videre at en byrådssekretær på debattmøtet hadde sagt «at byråden skulle ta dette på alvor».

I sitt svar viste skolebyråd Inga Marte Thorkildsen blant annet til den nye lærernormen som sikrer skolene mer penger til lærere.

– Underfinansiert

Rektor Tore Haugen sier til Akersposten at han kan bekrefte at forholdene ved skolen er slik FAUs Kristensen beskriver.

– Det mest alvorlige for oss er hvor mange lærere vi har råd til ha ansatt. Vi skulle gjerne hatt flere, for eksempel for å kunne gi hjelp til elever som ikke har lovpålagt rett til ekstra undervisning, sier Haugen, som understreker at ingen av de fast ansatte lærerne ved skolen er ufaglærte, kun noen av vikarene.

Flere skoler i vest har denne våren fått et økonomisk løft gjennom den nye lærernormen, som sikrer mer midler til lærere. For Vinderen skole har dette ikke slått særlig sterkt ut.

– Vi har fått tildelt 320.000 kroner, og det holder ikke. Det er en drøy halv stilling i et halvt år, sier Haugen, som kan bekrefte at skolens elever kan lese i samfunnsfagbøkene at Gro Harlem Brundtland er statsminister i Norge. Hun gikk av i sin siste periode i 1996.

– Vi skulle gjerne hatt råd til nye bøker, ja, sier rektor, men han understreker at det ikke er her skoen trykker mest, ettersom det i dag fins andre kilder til kunnskap enn lærebøkene, blant annet digitalt.

– Vil du si at skolen drives forsvarlig med dagens økonomiske rammer?

– Vi er underfinansiert. Men et tilsyn ville ikke i dag avdekket noe ulovlig i driften, sier rektor Haugen, som sier han setter stor pris på initiativet og engasjementet fra foreldrene gjennom FAU.

LES OGSÅ: Nytt spadetak for nye Slemdal skole

Holmen skole: Blir dette den nye, trygge skoleveien?

Nye Holmen skole: – Stjernene er våre elever

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...