Akersposten

Sendt til Sachsenhausen for spionasje

Onsdag 5. juni klokken 12 på Ullern kultursenter forteller Johan Jakhelln om sin far, diplomaten og dikteren, Carl Johan Frederik Jakhelln. Allerede i 1941 ble han arrestert av tyskerne og sendt til Sachsenhausen som spion. Foto: Bjørg Duve

– Far, som var en 27 år gammel student, ble stukket noen kart i hånden. Dette er trolig én av årsakene til at han ved 14-tiden 31. mars i 1941, ble arrestert av tyskerne og tatt med til Møllergata 19. Det ble registrert som en spionsak, sier Johan Jakhelln til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.06.2019 kl 12:58

LILLEAKER: Onsdag 5. juni kl. 12 skal han snakke om sin far – diplomaten og poeten Carl Johan Frederik Jakhelln – på Ullern kultursenter. Forfatter og historiker Harald Utte har måttet trekke seg fra foredraget «Gutten som lurte Gestapo».

– Far var først på Møllergata, ble så sendt til Grini og senere til Sachsenhausen, fortsetter Johan Jakhelln. Et sted som blant annet var kjent for å utdanne SS-vaktpersonale for Nazi-Tysklands utallige fangeleirer. Den sentrale administrasjonen for alle konsentrasjonsleirer lå her. Rundt 200.000 mennesker var fanger i konsentrasjonsleiren, blant dem om lag 2500 nordmenn.

På Grini var han fange nummer 318. I Sachsenhausen fange nummer 40307.

Esken

– Jeg har bestandig visst at han var fange der, men dette var noe far ikke snakket om. Jeg har hatt en eske stående med ulike saker tilhørende far fra den tid. Han merket den med «Viktig – Konsentrasjonsleir»; men det er først i de senere årene at jeg har sett nærmere på innholdet, sier Jakhelln. Nå åpner han boksen og deler noe av innholdet med de fremmøtte på Ullern kultursenter onsdag.

– Det å prøve å gi noen svar til dem som kommer etter, er drivkraften min, sier Jakhelln. Ikke minst til meg selv, barn, og etter hvert barnebarn.

– Det er viktig at de vet, og skjønner. Kanskje spesielt i disse urolige tider.

Sachsenhausen

De første fangene som ble sendt hit, var tyskere. De var politiske fanger. Det var allerede i 1936. Fra 1938 ble belegget utvidet med blant andre homofile, Jehovas vitner, jøder og folk naziregimet definerte som uønskede. Jødene ble senere sendt videre til utryddelsesleiren Auschwitz.

– Det var en strabasiøs reise ned til Tyskland og lite mat. Far gikk ned rundt 30 kilo på kort tid.

Skrev dikt

Carl Johan Fredrik Jakhelln er kjent for sine skildringer av fangenskapet under den andre verdenskrigen. Han begynte å skrive dikt som «Etter appellen» og «Gasskammerdag».

– Allerede i 1945 ga far ut «3 fra Sachsenhausen» sammen med August Lange, Olav Larssen og Waclaw Winiarski.

Samme året kom også «Dikt fra Sachsenhausen», dikt skrevet av Olav Dalgard, Bjarne Aanesen, Carl Jakhelln og Lars Moen. I 1987 ga Carl Jakhelln ut diktsamlingen «Echeveau». Det var dikt på fransk. Diplomaten var språksterk.

– Til tross for alt det han hadde gjennomlevd, var far alltid i optimist, sier Johan Jakhelln.

Carl Johan Frederik Jakhelln arbeidet for Utenriksdepartementet i alle år. Han var stasjoner mange steder. Hans sønn Johan Jakhelln kommer til Ullern kultursenter onsdag 5. juni kl. 12.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...