Akersposten

Bjørg Duve

«Se på mulighetene!»

Mye er fortsatt uavklart, men utviklingen av denne og andre vaksiner gjør at jeg ser lyst på livet og på 2021. Forhåpentligvis får vi mulighet til å ta del i aktiviteter vi var avskåret fra i fjor.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.01.2021 kl 11:04

Framtid er noe underlig noe. Tiltrekkende og skremmende på samme tid. Mulighetene ligger der framme, men det gjøre også det som vi ikke vet noe om. Vi står på terskelen til et nytt år. Det ligger ubrukt tid foran oss. Dagene i 2021 skal fylles med noe – og du og jeg er med på å velge hvilke farger disse skal få. Noe blir vi felles om. Noe vil bare være mitt og noe er det bare du som kommer til å oppleve.

Det året som nå har gått over i historien, ble et år ulikt alt det vi kjente fra før. Den 30. desember i 2019 skrev jeg i www.akersposten.no at alle tiår har sine særpreg, og jeg lurte på hva som kom til å gjøre 20-tallet forskjellig fra det tiåret vi forlot. Nå vet vi hva som kommer til å prege hele samfunnet i år framover. Jeg trodde ikke det ville bli en brå overgang til 20-tallet. Der tok jeg skammelig feil.

12. mars i fjor ble Norge stengt ned. Pandemien måtte slås ned. Herr og fru Corona skulle ikke få gjeste alle og enhver, men… smitten var kommet til landet. Luftbåren, og våre to bydeler var hardt rammet. Da vi forlot 2020, var det lite smitte i Bydel Ullern og Vestre Aker.

Pandemien har virkelig slått til, men her i landet er antall smittede og døde heldigvis lavere enn i andre europeiske land. Når vi får presentert tallene for verden, forstår vi virkelig at det er snakk om en verdensomspennende sykdom hvor over 1,7 millioner mennesker har mistet livet.

Det ikke å kunne være sammen med andre slik vi pleier, er belastende når det står på over så lang tid – et maratonløp. Det er en stor utfordring at vi ikke vet hvor langt det er igjen til målstreken! Mange opplever å tappes for krefter – fordi det er andre mennesker som tilfører energi og gir livet mening.

Vi vet ikke om hyggesamværet i julen og feiringen av det nye året har gitt viruset mulighet til å spre seg til mange flere. Vi vet ikke hvordan de mer smittsomme virus-variantene kommer til virke inn på våre liv. Vi vet ikke om det kommer nye innstramninger.

Det vi vet, er at de nasjonale tiltakene fortsetter et par uker inn i 2021. I midten av januar – om ikke før – kommer en ny vurdering av situasjonen.

Uansett hvordan situasjonen er idet vi begynner på det nye året, må hver og en av oss forsøke å skape noe godt ut fra det ståstedet vi har og de mulighetene som tilbys. Vi har selv et ansvar for å gjøre det beste ut av det ståstedet vi har – både rent personlig, men også når det gjelder den situasjonen vi som samfunn er i.

Når vi nå tar de første skrittene inn i de neste 365 dagene, vet vi faktisk mye mer enn da vi ble rammet. Vi har forhåpentligvis begynt å fatte håp om at vi kan begynne å se slutten på den store og omfattende smittespredningen. Det som virkelig er håpefullt, er at vi akkurat har begynt på en omfattende vaksinering. Helt på tampen av fjoråret ble den første sprøyten satt på en nordmann. Hver person skal ha to doser med 21 dagers mellomrom. Det er de sykeste og de eldste som står først i køen sammen med helsepersonell som står midt i krigen. Per i dag vet vi ikke helt effekten av vaksinen så usikkerheten blir med oss selv om alle nå setter sitt håp til at dette er begynnelsen til et åpnere samfunn.

Det er å håpe at når vi kommer til sommeren, så begynner hverdagen å bli mer lik den vi kjenner fra før dette korona-viruset spredde seg til alle kontinenter. Det er frivillig å ta vaksinen og den er gratis.

Mye er fortsatt uavklart, men utviklingen av denne og andre vaksiner gjør at jeg ser lyst på livet og på 2021. Forhåpentligvis får vi mulighet til å ta del i aktiviteter vi var avskåret fra i fjor eller – hvis nye dører åpner seg – kan begynne med. Kanskje ligger det noe nytt og spennende der foran et sted?

Hvem vet hva framtiden har å by på? Jeg håper at hver og en får mange gode dager i 2021.

Riktig godt nytt år!

Bjørg Duve
journalist

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...