ANNONSE
Annonse
Akersposten

Se hva Rødt svarer på invitasjonen fra de borgerlige

Bjørnar Moxnes, gruppeleder for Rødt i bystyret. Foto: Oslo kommune/Sturlason

Bjørnar Moxnes kan ikke love Høyre, Venstre, Frp og KrF de tre bystyrestemmene de trenger for å ta nedre Grefsen og Smestad ut som utviklingsområder. Men partiet ønsker heller ikke en utbyggerstyrt byutvikling.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2017 kl 20:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Frp, Høyre og Venstre, med støtte fra KrF, fremmer felles forslag om å droppe Smestad og nedre Grefsen som utviklingsområder – slik de ble i kommuneplanen fra 2015 – en gang for alle.

Bystyret 6. september

Onsdag 6. september skal bystyret votere over forslaget om å tilbakeføre småhusomrdådene både på nedre Grefsen og Smestad til de reguleringsplanene som gjalt før kommuneplanen ble vedtatt i 2015.

Les mer om forslaget her!

Men forslagsstillerne mangler tre stemmer for å få flertall. De fire borgerlige partiene har tilsammen 28 mandater i bystyret. Like mange som de tre byrådspartiene Ap, SV og MDG.

Dermed er det Rødt, med sine tre mandater, som sitter på vippen.

Stemte med Frp i fjor

Da Frp i fjor høst fremmet forslag om å vente med utvikling av nedre Grefsen i denne bystyreperioden, fikk partiet bare delvis støtte av Rødt og KrF. Den gang var Høyre og Venstre – som i sin tid som byrådspartier foreslo nedre Grefsen og Smestad som utviklingsområder i kommuneplanen i 2015 – bestemt på det fortsatt skulle være et utviklingsområde, og stemte mot.

Etter at det sittende byrådet la frem sitt forslag til revidering av kommuneplanen våren 2017, der ytterligere småhusområder var utpekt til utviklingsområder, ombestemte imidlertid Høyre og Venstre seg.

Nå ønsker altså alle de borgerlige partiene at småhusområdene på nedre Grefsen og Smestad skal bestå, og at småhusplanen, i hovedsak, skal gjelde.

Men hva vil egentlig Rødt?

Var misfornøyd med prosessen

Etter avstemmingen i bystyret i fjor høst har ikke Rødt svart tydelig på det, men til Aftenposten sa gruppeleder Bjørnar Moxnes i juni:

– Begrunnelsen for dette var fra vår side i fjor at prosessen på langt nær hadde vært demokratisk god nok. Dermed er det ikke automatikk i at vi mener Nedre Grefsen skal tas ut som utviklingsområde i planen når den nå revideres.

Mindre profittstyrt, ikke så tett og høyt

Onsdag svarer imidlertid Moxnes dette, på invitasjonen fra de borgerlige:

– Rødt ønsker en helhetlig behandling av kommuneplanen, og støtter derfor ikke å ta ut bestemte områder før planen behandles i sin helhet, skriver han i en e-post.

Det betyr likevel ikke at det er byrådspartiene som kan vente seg full støtte fra Rødt når kommuneplanen skal opp i bystyret senere i høst.

– Vi vil gå mot en kommuneplan som legger til rette for flere utbyggerstyrte og profittmotiverte fortettingsprosjekter i småhusområder og transformasjonsområder. I stedet må kommunen lansere helhetlige forslag som sikrer god byutvikling, gode boliger og gode bomiljøer, skriver Moxnes.

– Når hver utbygger forsøker å få mest mulig profitt fra hver tomt, blir resultatet mange dårlige boliger. Erfaringene fra områder som transformeres viser at det flere steder bygges så tett og høyt at mange av boligene får lite sol og lys. Derfor må kommunen ta lederollen når nye områder skal transformeres.