Akersposten

Satte som mål at skolen skal bli Årets Bygg

Holmen skole i Bjørnveien er nominert til Årets Bygg 2018. Foto: Fredrik Eckhoff

– Et av målene var at bygget skulle kåres til Årets Bygg, sier hovedarkitekten bak Holmen skole. Til uken kan målet nås.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2019 kl 10:31

HOLMEN: I konkurranse med en annen skole, en barnehage, et sykehus og et boligbygg, er nye Holmen skole nominert til Årets Bygg 2018.. Vinneren avsløres på Byggegallaen 3. april.

Byggingen av skolen ble igangsatt i 2016, og det var i august 2018 Holmen skole på den tidligere Storebrand-tomten ble tatt i bruk. Skolen ble omtalt blant annet som «et helt fantastisk skolebygg på en helt fantastisk tomt», og det er tydelig at juryen som skal kåre Årets Bygg, er helt enige.

Det er BetonmastHæhre som har bygd skolen på oppdrag fra Undervisningsbygg, arkitektkontoret GASA har designet byggene, og Østengen & Bergo har vært landskapsarkitekter.

Satte klare mål

Hovedarkitekten bak det «helt fantastiske skolebygget» er fra Røa og heter Eline Fjellbirkeland. Det er en stolt arkitekt Akersposten tar en prat med.

Arkitekt Eline Fjellbirkeland.

– Det ble tidlig i prosessen definert spesifikke mål for prosjektet. Et av målene var at skolen skulle kåres til årets bygg. Det er derfor ekstra gøy at alle vi som har vært med på Holmen skole nå er nominert til denne prisen, sier Fjellbirkeland, som legger til at de har vært fire arkitekter hos Arkitektkontoret GASA som har jobbet mye med prosjektet. I tillegg til henne selv er dette Per Monsen, Ida Ruth Mathisen og Martin Baggerud. Sistnevnte er også fra Røa.

Arbeidet med Holmen skole ble påbegynt i 2014, og skolen sto ferdig til skolestart i 2018. Det er blitt en flott 3-parallell barneskole, med egen tilrettelagt avdeling for elever med autisme og multifunksjonshemming. Byggingen av skolen ble igangsatt i 2016.

Arkitekten forklarer hvordan bygningsvolumenes plassering på tomten skaper lyse, skjermede utearealer med stor grad av variasjon.

– Samtidig bidrar bygningene til klare skiller mellom ulike typer trafikanter, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Holmen skole i august i fjor. Nå kan skolen bli Årets Bygg 2018. Foto: Fredrik Eckhoff

Entusiasme og engasjement

I prosjektet Holmen skole var alle prosjekterende og utførende med i prosjektet fra prosjekteringsoppstart, ifølge Fjellbirkeland.

– I tidlig konseptfase ble både bestiller, byggherre og viktige tekniske fag trukket inn for å avklare premisser og mål.

– Denne modellen har skapt entusiasme og engasjement blant prosjektdeltagerne, og har vært viktig for et vellykket prosjekt. Entusiasme skapes av reell deltagelse og mulighet for faglig påvirkning mot et felles produkt, der helheten er større enn summen av delene, sier hun.

Skoleanlegget er splittet i to bygningsvolumer over terreng. Volumene sammenbindes med p-kjeller og kommunikasjonsarealer under terreng. Skoleanlegget er prosjektert i 3 etasjer, med et åpent, skrånende sydvendt landskapsamfi mellom de to bygningsvolumene.

Kan vinne?

– Tror du på seier for Holmen skole?

– Det er vanskelig å forskuttere en seier altså, men vi håper jo!

– Flotte og gode prosjekter

Kjersti Folvik, som leder juryarbeidet, sier til Bygg.no at det er en omfattende oppgave å gå gjennom alle de viktigste ferdigstilte prosjektene fra fjoråret.

– Det er liten tvil om at det hvert eneste år realiseres en lang rekke flotte og gode prosjekter innen både bygg og anlegg - så var også definitivt tilfelle for 2018. Juryen har lagt ned et stort arbeid med å sile ut prosjektene. Vi startet med flere hundre aktuelle kandidater, som etter hvert er skalert ned til de fem prosjektene innen bygg og de tre prosjektene innen anlegg som vi nå står igjen med, sier Folvik til Bygg.no.

– Et utviklingstrekk den senere tiden, som vi ser igjen hos flere av de beste prosjektene, er økt fokus på miljø og samspill. Det vi kanskje spesielt i år har merket oss er at samspillet utvides. Fra tidligere bare å dreie seg om byggherre og entreprenør - til i større grad å inkludere leverandører og rådgivere, men også brukere og naboer, sier jurylederen.

Les mer om kåringen og Holmen skole her

Faktaboks

Her er de fem nominerte byggene:

Holmen skole
Sted: Oslo
Prosjekttype: Skole
Bruttoareal: 10.862 kvadratmeter
Byggherre: Undervisningsbygg Oslo KF
Totalentreprenør: BetonmastHæhre Oslo
Kontraktsum eks. mva.: 317 millioner kroner
Arkitekt: Arkitektkontoret GASA
Landskapsarkitekt: Østengen & Bergo

Kongsvinger ungdomsskole
Sted: Kongsvinger
Prosjekttype: Ungdomsskole

Eufemias Hage
Sted: Oslo
Prosjekttype: Boligbygg

LHL-sykehuset Gardermoen
Sted: Gardermoen
Prosjekttype: Sykehus

Kilden barnehage
Sted: Årvoll, Oslo
Prosjekttype: Barnehage, plusshus

Juryen består av:
Kjersti Folvik (RIF/Aspelin Ramm)
Per-Arne Horne (DiBK)
Heidi Berg (Trimble)
Harald Martin Gjøvaag (NAL/Selvaag Bolig)
Kari Sandberg (EBA)
Arve Brekkhus (Byggeindustrien)
Lene Eikefjord (Byggenæringens Mediesenter)

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...