Akersposten

Rører, opprører, gleder, irriterer og engasjerer

Skapte klikk og engasjement på Akersposten i 2018: Øverst fra v: Direktør Olav Line i Mustad om at CC Vest skal rives og flyttes, døde trær på Tryvann etter snødeponering sist vinter, Trine Hjelde, prosjektleder for ungdomsklubb på Hovseter, Lasse Bergseth, som fortalte sin historie som overgrepsoffer og drapsmann, skoleveiproblemer ved oppstart av Holmen skole – og til slutt Katla, en av mange firbente som har skapt masse klikk på Akersposten i året som er gått.

Når redaksjonen oppsummerer de 1276 artiklene på Akersposten i 2018, slår vi fast at våre lesere interesserer seg for veldig mye forskjellig. Vi har sett på hva som gir mest klikk, heftig debatt og størst respons.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.01.2019 kl 13:21

AKERSPOSTEN.NO: Vi kommer ikk utenom at vinteren 2018 var av det ekstreme slaget. Det ga seg utslag i brøyteproblemer, glatte fortauer og store utfordringer med hvor mer eller mindre forurenset snø skulle deponeres. Mange klaget over glatte fortauer og dårlig brøytede veier, som var umulig å kjøre på og hvor biler satt seg fast og skader oppsto.

De store mengdene med snø som ble dumpet ved parkeringsplassen på Tryvann, skapte harme og engasjement. Også andre parkeringsplasser ble brukt, blant annet i Sørkedalen, hvor snø ble dumpet midlertidig.

Da snømarerittet endelig var over, slo byråd Lan Marie Berg fast at dette var en vinter man måtte ta lærdom av.

Artikkelen «Har det gått av en bombe?» fikk mer enn 14.000 klikk, og kommentarene haglet på Akerspostens Facebook-side.

Ny skole, nye utfordringer

Akersposten dekket behørig åpningen av den nye, store barneskolen, Holmen, og mange tusen fikk med seg både vår store rundtur med rektor et par måneder før åpningen, og den grandiose åpningen med alle barna – og rektor og viserektor som danset halling!

Den nye skolen er flott, men det hastet veldig å få igangsatt de riktige og viktige tiltakene for å sikre elevene best mulig rundt omkring skolen. Da et par hundre unge skal ta i bruk en ny skole, ble det plutselig svært synlig at Bjørnveien er smal med de parkeringsbestemmelsene som var – og at Holmenkollveien ikke er noen spøk å krysse. Foreldre var bekymret, Akersposten skrev en rekke saker om utfordringene, ting ble gjort, og nå er tilstanden langt tryggere.

Her er noen av sakene om Holmen skole og trafikksikring:

Samme skolevei, men helt forskjellige trygghetstiltak

FAU, rektor og bydel venter på svar om sikring

Bjørnveien: Skolebussen kjørte seg fast, og barna måtte ut i veien

P-forbud i hele Bjørnveien

De dystre temaene

Akersposten har, særlig det siste halvåret, satt fokus på kriminalitet, ungdomsproblemer, rus, gjengkriminalitet – og ikke minst hvordan mange Oslo vestfolks forbruk av ulovlige rusmidler bidrar til å holde liv i kriminelle gjenger og ulovlig virksomhet.

Politiledere har fortalt om hvordan ungdom ruser seg før de går på skolen om morgen og om hvordan barn og ungdommer har gaten i Oslo som sitt «hjem». Det er der de har sin omgangskrets, finner sine venner og tjener sine penger.

«Politiet visiterer lommer, sko, BH, bukselinning, sekker og vesker. De finner brukerutstyr, sedler, marihuana og hasj,» skrev Akersposten, og dette var i en park i Oslo vest.

Akersposten har også fått tidligere kriminelle i tale, som Nahom Daniel, tidligere barneraner, som fortalte sin historie.

Over 400 savnetmeldinger i året i Oslo gjelder savnede barn. – Vi snakker om livet til et barn, sa Leder for Savnetavsnittet i Oslo politidistrikt, Anders Lunnan Oksvold.

I kjølvannet av ungdommer på skråplanet og kriminalitet har Oslo vest det siste halvåret opplevd en lang rekke ran, og det har gått mye utover ungdom. Derfor var det gledelig å kunne melde at politiet like før jul hadde oppklart 16 av de 17 ranene som ble meldt inn i høst.

Enkeltsaker om ran i vest leses også svært mye. De to mest leste sakene er disse:

16-åring slått og ranet av gjeng

Overfall og kraniebrudd på Borgen t-banestasjon

En sterk og tragisk historie

En av de aller mest leste sakene i Akersposten sist høst var den sterke saken om Lasse Bergseth, mannen fra Oslo vest, som nå er familiefar og nykter.

Han var åtte år, overgriperen var en fullvoksen mann. I 2005 møtte Lasse sin overgriper igjen, og det hele endte med tragedie og en lang fengselsstraff.

Positiv ungdom

Heldigvis er det langt mer positivt å skrive om – enn negativt – når det gjelder ungdommene i våre bydeler. Det er også artig å se at artikler om ungdomsaktivitet skaper klikk-aktivitet. Det siste året har vi for eksempel fulgt Ullern-rapperen Avgvstvs, eller Hans August om du vil – både hans egen gryende karriere og hans hyllest av musikksatsingen i ungdomsmiljøet på Stoppestedet.

Vi har også skolerevyene på Ullern og Persbråten, som er sikre klikkvinnere. I januar 2018 anmeldte vi begge revyene

Persrevyen 2018

Ullernrevyen 2018

Ungdom på Hovseter

Ungdommers positive energi merkes også tydelig på Hovseter, der det i to år har vært jobbet aktivt for å få en ungdomsklubb opp på beina igjen.

Ungdommer, som er – og skal være – utålmodige av natur – er med som konsulenter når den nye klubben skal utformes. Og nå kommer også klubben, noe prosjektleder Trine Hjelde kunne fortelle mer om like før jul.

Spennende med nye serveringssteder

Langt hyggeligere har det i 2018 vært å skrive om mange av nyetableringene og nysatsingene i Akerspostens område. Det slår aldri feil. Når vi skriver om serveringssteder som skal åpne, eller akkurat har åpnet, kaster leserne seg over sakene. Folk elsker å få nye tilbud inn i sitt nærmiljø, noe vi ser i kommentarfeltene på vår Facebook-side.

Fra toppen av hodet kan vi ramse opp denne buketten klikkvinnende artikler: Ullern fikk sin nye Holgerslyst Café i menighetshuset.

Vi skrev også om Kaffebønnen, den ferske kafeen i Skøyen kirke.

Nedleggelse og gjenoppstått kafédrift i Schlägergården på Lilleaker fikk enorm oppmerksomhet, og det samme kan sies om planene om å gjenåpne bakeridrift et steinkast unna på Lilleaker.

Sushi-tilbud på Åsjordet var det utrolig mange som var opptatt av de de satte i gang i fjor vinter, og saken om nyåpning i den gamle apotekergården på Vinderen ble også en real klikkvinner.

Da det oppsto drama rundt åpningstider og stengeforskrifter som truet nærmiljøfavoritten Kaktus på Lilleaker, kokte det nærmest på Akerspostens server, og da en helt annerledes butikk og kafé åpnet på Makrellbekken, var det også liv og røre på Akerspostens sider.

Temaene som engasjerer aller mest

Som både Lars Asbjørn Hanssen og Carl Oscar Pedersen understreker når vi spør de to bydelsutvalgslederne om hva som er blant de aller viktigste temaene i Oslo vest, vestkantfolk er opptatt av utbygging, riving, fortetting, nye reguleringsplaner, oppkjøp av områder og hva alt dette kan få å si for trafikk, befolkningsvekst – og ikke minst folks utsikt!

Her koker det voldsomt, og Akersposten har skrevet så mye om utvikling av Smestad, Røa, Slemdal, Lilleaker, Skøyen, Lysaker, Montebello…, at vi i en egen sak har omtalt det enorme engasjementet. Du kan lese mer her.

Menneskets beste venn

Noe som aldri slår feil, er det enorme engasjementet for firbente. Hvis det er noen som er i tvil om hvem som er «menneskets beste venn», er det helt uten tvil hunden. I 2018 har vi skrevet om opptil flere hunder som har blitt borte, eller har havnet i nyhetsbildet av andre årsaker. Vi nevner i fleng: Taco som forsvant, men kom hjem igjen, Lupus som forsvant og ble funnet død noen dager senere, Katla som var borte i to hele uker og til slutt ble lokket ut av sitt gjemmested i Husebyskogen, Zanto som ble vettskremt av fyrverkeri ved Hundejordet og forsvant over alle hauger, men ble funnet igjen – og Timmi som dessverre ble påkjørt og døde like ved Bogstadvannet. For å nevne noen hundesaker.

Blant de firbente var det huskyen Katla som skapte aller mest klikk og engasjement blant Akerspostens lesere. Tilsammen ga artiklene Katla over 30.000 klikk, og leserne delte og kommenterte. Mange var også selv med i letingen etter Katla, som ble lokalkjendis over natten.

Historien til Katla endte med gjenforening, smil og glede. Slik var det ikke da schäferen Lupus ble borte på Voksenlia og ble funnet død noen dager senere.

Trær skaper følelser

Folk skal ikke felle mange – eller store – trær før reaksjonene kommer. Ikke alle er klar over reglene som gjelder. Akersposten får jevnlig tips og innspill om felling av trær, både lovlig og ulovlig sådan. Felles for saker om trær er at de leses i bøtter og spann, og kommentarene hagler på Facebook-siden vår. Her er et lite knippe saker om trær:

Felte kjempebjørk – nabolaget spør hvorfor

Flatehogst i reguleringsområde med særskilte landskapshensyn

Utbygger felte 100 går gammelt tre i Lilleakerveien – ante ikke at det var ulovlig

Nå ser det ut som en søppelfylling

Ulovlig felling av tre kan bli kostbart

Debatt og kommentarer

Noen av de heftigste og viktigste ordvekslingene i kommentarfeltene på vår Facebook-side har kommet på saker som er debattinnlegg eller på kommentarsaker fra vår egen redaksjon. Når folk får lov til å si sin mening, fortelle hva de opplever i sitt lokalmiljø, kommer følelsene frem, og dermed engasjementet.

Da Vestre Aker Høyre meldte at de vil «ta livet av» blåtrikken, ble det liv og røre – og tusenvis av klikk. Det samme kan sies om innlegget «Gjør byråden alt for å stoppe miljøtunnelen?»

Når Akerspostens egne skriver kommentarsaker, hender det rett som det er at vi treffer en nerve, som da Vidar Bakken skrev om fortetting på Montebello, eller da Fredrik Eckhoff hadde vært midt oppi trafikkaoset en fin vinterdag i Sørkedalen.

Masse klikk:

Her er et variert utvalg artikler som alle har fått masse klikk:
Bjøro bryter med partiet etter 33 år

Slik skal færre falle på glatta i vinter

Nå innføres beboerparkering

To veier blir stengt, og grunn fra 35 eiendommer blir ervervet

Oslo vest-skoler på topp

"Jeg hører folk si "det gikk jo bra før også. Nei, det gjorde ikke det!"

– Takket være dem som hjalp meg, er jeg i live

– Jeg blir kvalm, uvel og trist

En tur til Bygdøy kan koste deg 100 kroner

– Situasjonen ved Vinderen skole er uholdbar

– Jeg trodde det var min skyld, at jeg var klumsete

"Charterferie, afterski, 17.mai og russefest – alt på én gang"

Klubblegende legger opp

Så mye!

Vi er utrolig glade for responsen vi får på våre skriverier. Akerspostens 1276 artikler i 2018 genererte godt over tre millioner sidevisninger. Her har vi nevnt bare noen få av sakene. Vår oppfordring til deg som leser må være: Følg med også i 2019!

PS! Lurer du på hvilken sak som fikk aller mest klikk i 2018? Den rundet 20.000 klikk, og her er den:

CC Vest skal rives og flyttes

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...