Akersposten

Røas rockelegende hedret med Oslo-pris

I FRONT: Michael Krohn i front av Raga Rockers. (Foto: fra Raga Rockers website)

At Raga-vokalist Michael Krohn har blitt så stueren at han får Oslo bys kulturpris på 100 000 kroner, gjør at han for øyeblikket kan glemme låten "Blakk" fra albumet Maskiner i Nirvana.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2016 kl 19:23

RØA: I begrunnelsen heter det: "Oslo bys kulturpris tildeles en person eller gruppe som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv. Prisen har vært delt ut siden 1966 og består av et diplom og 100 000 kr.

Rockemusiker Michael Krohn tildeles Oslo kommunes kulturpris for 2015. Krohn har en lang karriere som rockeartist og låtskriver. Han er best kjent som vokalist i Raga Rockers, som med sine 17 album blir regnet som et av de største bandene i norsk rock. Krohn er også kunstmaler med flere utstillinger bak seg."

Her har vi alså vokalisten, musikeren, komponisten, poeten, kunstneren og bloggeren Michael Krohn i et lite nøtteskall.

Da denne journalisten som relativ ung, opplevde Raga Rockers første gang på midten av åttitallet, hadde smått legendariske "Maskiner i Nirvana" kommet. Hvis jeg husker riktig var det på lille Kafe Nordraak på Kunstakademiet konserten var. Det var så stappa at brannvesenet ikke ville kommet inn døra for å kunne telle. Jeg sto helt forrest 30 centimeter fra ansiktet til vokalist Krohn.

Jeg, Jeg er helt blakk Jeg er for lat til å jobbe For feig til å stjele For stolt til å tigge spenn, slo mot meg.

Jeg ble våt i ansiktet. Jeg og de andre foran ble dyttet opp i bandet, som sto trengt opp i hjørnet. Volumet var så drøyt at russ på en hvilken som helst russebuss ville blitt misunnelig. Krohn og bandets intensitet smittet direkte over på et mer og mer ekstatisk publikum. Da tittellåta "Maskiner i Nirvana" og "Ekspander eller dø" kom på slutten, var det tomt for øl. Hva gjorde vel det, når man beruset kunne lene seg bakover og smake på kondensen fra taket. Vi gikk ut i sommernatten og var Raga forever.

De står opp om mårran
Drikker kaffen i ro og fred
De tar avskjed på trappen
De har pene manerer
Begge stemmer Høyre
og ingen onanerer
De er maskiner i nirvana
De har fått det som de vil

Det var meldinga fra Røa-gutten i 1985. 30 år senere kommer altså hele Oslo bys kulturpris, etter at omtrent hele musikknorge har hedret Raga Rockers med "Sannhet på boks". Michael Krohn løper ikke skoa av seg for det. Bandets gitarist Eivind Staxrud mottok kulturprisen i rådhuset på vegne av Krohn. Dette var ikke noen scene for ham.

30 år etter kan man trygt si at Michael Krohn fortsatt kan synge med samme aktualitet:

Fremtiden presser mot ruta
Idealene spiller falitt
Ego bakser i gjørma
Oppløsning tar et stikk
Velstand har gått og hengt seg
Frihet må melde pass
Det liberale Europa
er på vei rett ned i dass
Det er på tide å ekspandere eller dø
Det gjelder deg
Det gjelder meg
Det gjelder alt som er
Ekspander eller dø

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

– Mobber et helt boligstrøk

Ny, lokal vei langs Ullernchausseen

Kan bli 11'er-bane på Huseby likevel

– Småhusområdene raseres

Med hjertet i halsen på skolevei på Vinderen

Gir blanke i russeknuter – ruller heller med foreldrene

Foreldrenes gave til vennskap på Bestum skole
Ullerntunet: – Hva var det vi sa?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...