Akersposten

«Røa, quo vadis?»

Terje Bjøro: «Det er et politisk ansvar å bevare historiske spor og skape livslunger og rekreasjonsområder i en travel by og et travelt byområde." Arkivfoto

«Vi håper på livslunge, kvalitet for medmennesker og et trivelig Røa med sol og lys og grøntareal og noen av de gamle, tidstypiske og identitetsskapende husene. Vi har tro og håp, og føler ikke avmakt. Men vi ser at kapitalinteressene er sterke. Kan fornuften seire? Kan man finne kompromisser?» skriver Terje Bjøro.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2020 kl 12:29

Ja, Røa, hvor går du hen? Hvordan skal du utformes? Hvordan skal det bli for oss menige, for beboere, for næringsdrivende osv.? Kan vi få beholde noe stedsegenhet? Eller skal alt det gamle rives og blokkifiseres?

Vi i aksjonsgruppen REDD GAMLE RØA har et håp, og vi har innspill til Plan- og bygningsetaten og utbyggerne. Og vi håper politikerne både i bydel og bystyret samt byantikvar vil lytte, tenke seg om og gjøre grep fremtiden er tjent med. Vi håper på livslunge, kvalitet for medmennesker og et trivelig Røa med sol og lys og grøntareal og noen av de gamle, tidstypiske og identitetsskapende husene. Vi har tro og håp, og føler ikke avmakt. Men vi ser at kapitalinteressene er sterke. Kan fornuften seire? Kan man finne kompromisser?

Aksjonsgruppen hadde i 2018 et folkemøte i Samfunnshuset. Der møtte politikere fra alle partier, og de fleste ønsket bevaring av trehusene. Salen var full og vel så det. Klara på 13 uttrykte til applaus at hun var stolt av å ha vokst opp på Røa, at hun ikke ville ha høye bygninger, og at hun ville kunne vise sine barn en dag at vi har de fineste trebygningene med den beste historien.

Høyres Pia von Hall var positiv, Venstres Espen Ophaug likeså, MDGs Harald Nissen sa at han heiet på oss, solid støtte kom fra FrPs Camilla Wilhelmsen. På vegne av REDD GAMLE RØA leverte vi året efter, i september 2019, inn 1540 underskrifter til rådhuspolitikerne fra folk som ønsket bevaring. Vi bad om at det «endelige» Røa måtte se annerledes ut enn de skissene utbygger hadde offentliggjort. Og vi presiserte at det er et politisk ansvar å bevare historiske spor og skape livslunger og rekreasjonsområder i en travel by og et travelt byområde.

Skanska har nå sendt ut nabovarsel med detaljerte beskrivelser av nye bygg på tomtene i Griniveien 4a, 4b og 6 samt Vækerøveien 201 og 203. Her er byggeplaner justert, her er blokker med gjennomsnitt 4 etasjer og ikke høyhus, men her er riving av det eldste huset i Vækerøv 201 som ble bygget i 1834 (opprinnelig våningshus på eiendommen Nordengen og skilt ut fra Søndre Rød gård ) og Griniveien 6 (oppført som skyss-stasjon på 1800-tallet) forutsatt. Denne klyngen med vitale og historiske hus som kan utvikles, gi varme, vise historien og ha et grønt areal rundt, ønsker utbygger å fjerne. Det bekrefter Oddvar Svartdal på vegne av Skanska i Akersposten.

Røa Vel v Anne Vik advarer, og aksjonsgruppen må bare beklage at byantikvaren ikke fikk gjennomslag da området ble regulert i 2004. Den gang kan det ha skjedd en saksbehandlingsfeil da bygningene ble oversett ved gjennomføring av SEFRAK (Sekretariat for registrering av faste kulturminner i Norge), en undersøkelse gjennomført i årene 1975-95. Her må de antikvariske myndigheter nå på banen.

Bevaring av de historiske husene vil måtte medføre omregulering. Det må politikerne nå gå inn for. Her kan bevares, og her kan bygges. Her kan omforente løsninger finnes. Men vi vil på det sterkeste advare mot å å akseptere utbyggers planer uten å gå inn for endring og en tidsriktig omreguleringsprosess.

Terje Bjøro
Aksjonsgruppen REDD GAMLE RØA
Medforfatter til RØA MOT ÅR 2000

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...