Akersposten

Quisling-ministers bolig skal bevares

PRAKTBYGG: Uansett hva man mener om Tormod Hustads politiske engasjement, så etterlot han seg er bygg verdt å bevare for ettertiden. Foto: Vidar Bakken

Han var utdannet arkitekt med flere store byggeprosjekter, men først og fremst kjenner vi han som minister i Quisling-regjeringen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.08.2020 kl 10:46

ULLERN: På hjørnet Ullern gårds vei/Generallunden ligger boligen som Byantikvaren ønsker å bevare. Ikke fordi Tormod Hustad var minister i Quislings regjering, men fordi han som arkitekt tegnet og også bodde i boligen som Byantikvaren mener er et viktig arkitektonisk element I Oslo.

Det er Byantikvaren som fremmer planforslaget med hensikt bevaring av hus og at hagen rundt får tilbakeført opprinnelige kvaliteter. På deler av den opprinnelige tomten er det ført opp tre rekkehus. Det var en tid fare for at hovedhuset skulle gå tapt i forbindelse med rivesøknad og oppføring av flere rekkehus.

I planforslaget står det blant annet:
Villaen i Ullern Gårdsvei 38 er bygd 1928/29, og tegnet av arkitekt Tormod Hustad (1889-1973) som egen bolig. Det er en horisontaldelt tomannsbolig med stående panel og knappe detaljer. I sine proporsjoner låner det noe fra eldre embetsmannsboliger. I fasadeuttrykk er samtidigbygningen en vakker og sjeldent gjennomført kopi av landsens våningshus fra Trøndelag ca. 1700-tallet, inkl. etasjedifferensiering og torvtekking. Hovedfasadene er strengt symmetriske, slik normalt er for slike bygg, mens gavlfasadene er noe friere. Villaen har arkitektonisk verdi som et vakkert objekt fra sin samtid, og et arkitektonisk ytterpunkt i en brytningsperiode innen norsk arkitekturhistorie. Som egenbolig for ark. Hustad, og en representant for hans arkitekturidealer, har bygget også kulturhistorisk verdi knyttet til kulturelle strømninger fra 1800-tallet fram til godt etter 2. verdenskrig.

Se hele planforslaget ved å følge denne linken

Saken fortsetter under bildet

GODT SYNLIG: Bygget ligger på hjørnet Ullern gårds vei og Generallunden og vil fremstå enda bedre når villnisset forsvinner og hagen opparbeidet tilnærmet opprinnelig kvalitet. Foto: Vidar Bakken

Eier ønsker bevaring

Eier opplyser til Akersposten at han er positiv til bevaring med følgende:

  • Eier har tidligere bodd i hovedhuset og har planer om å rehabilitere eiendommen og flytte tilbake.
  • Lerche Arkitekter, som har dybdekunnskap og erfaring med tilsvarende bebyggelse, har blitt engasjert av eier til å bistå i prosessen med å bevare eiendommen.
  • På vegne av eier tok Lerche Arkitekter kontakt med Byantikvaren allerede i oktober 2018. Da for å fremme eiers forslag om bevaring og som inneholder følgende: rehabilitering av hovedhuset (uendret), beplantning og reetablering av hage, bygging av en garasje på 50 m2 til lagring av sykler, ski, 1 bil og annet utstyr (10 m2 større enn Byantikvaren sitt forslag) og en tverrstilt sidebygning (som erstatning av tidligere sidebygning). Se illustrasjon.
  • Forslaget vil sørge for at hovedhuset blir satt inn i en naturlig ramme foreslått av kyndige arkitekter og er et godt eksempel på 'vern gjennom bruk'. Bevaringsforslaget til eier er støttet av arkitekt Tormod Hustad sin familie som har bodd på eiendommen siden byggeåret 1928/1929 fram til 2014.
  • Arbeidet med å istandsette hus og hage vil bli igangsatt så raskt eier og byantikvar har kommet til enighet, hvilket bør være mulig gitt eiers ønske om å bevare og istandsette.

EIERS FORSLAG TIL BEVARING: Ill.: Lerche Arkitekter

Hans ulykke

I forslaget som er til høring legges det ikke skjul på Hustads bakgrunn på den politiske arena. Han var i flere år arbeidsminister i Quislings regjering, inntil han røk uklar med de mest tyskvennlige kreftene i regjering og okkupasjonsmakten. I begrunnelsen står det:

Tormod Hustads ulykke var imidlertid at han fattet interesse for nasjonalsosialismen som politisk bevegelse, og meldte seg inn i NS i 1933. Han skal ha vært svært tyskorientert, som mange med interesser innen tekniske fag, kunst og kultur, teologi og filosofi. Tyskland var i mellomkrigstiden ledende innen disse feltene. Men for Hustads del ledet dette til at han ble arbeidsminister i Vidkun Quislings regjering under 2. verdenskrig. Som minister skal han imidlertid ha blitt tidlig desillusjonert, og skal etter eget utsagn ha trukket seg ut av all partipolitikk fra 1941. Også som minister markerte han seg som talsmann for norske og lokale interesser, og kom derfor i konflikt med den tyske okkupasjonsmakten og mer tyskvennlige krefter. Som følge av konfliktene ble han avsatt av Quisling 11.02.1944. Etter krigen fikk han lang landssvikdom.

Motsats til 1930-tallsfunksjonalismen

Et element som gjør ark. Tormod Hustads liv og skjebne interessant i en kulturhistorisk kontekst, og dermed også den villaen han valgte å forme som en manifestasjon av sitt nasjonalt innstilte arkitektursyn, er at også det samfunnet og den arkitektgenerasjonen som tok over etter 2. verdens-krig var opptatt av det norske, nasjonale, og av å bygge et moderne samfunn på folkelig og kjent byggeskikk og teknologi, og lokale materialer. Denne yngre generasjonen ville vært opprørt over enhver påstand om fellestrekk med ark. Hustads virke, men i moden ettertid virker det likevel klart at de første årene etter krigen resulterte i bygninger som har flere fellestrekk med hans bygninger enn den mer eksperimentelle og internasjonalt orienterte 1930-tallsfunksjonalismen. Så selv om han gjorde et skjebnesvangert politisk valg, og måtte betale for det, representerte han folkelige strømninger innen kultur og arkitektur som går på tvers av politiske ismer og har preget samfunnet også etter hans tid. Bygningen i Ullern Gårdsvei 38 er i betraktning av dette et svært godt referanseobjekt i den lange diskusjonen om moderne lokal identitet som motsats til det internasjonale.

Nasjonsbyggingsrørsla

Planforslaget innebærer en sikring av et viktig arkitektonisk element i Oslo som både i lokalmiljøet og i kommunen dokumenterer en motsats til den internasjonalt orienterte funksjonalismen som ellers preget samtidens boligbygging både i Oslo og store deler av landet. Bygningen fastholder en tradisjons-og byggeskikksinspirert arkitektur som hadde sine røtter den tidligere nasjonsbyggingsrørsla, og som ble videreført i nyfortolkning i gjenoppbyggingen etter 2. verdenskrig.

Planforslaget bidrar også til å sikre at barn og unge får vokse opp i omgivelser med historiske kvaliteter, og at kultur-og lokalhistoriske elementer i landskapet vil være en del av deres omgivelser og oppvekst. Forslaget vil på denne måten bidra til å spre forankring, kunnskap og forståelse for byens og lokalmiljøets historiske og demografiske utvikling blant barn og unge. Dette i tråd med føringer av overordnede planer og retningslinjer.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...