Akersposten

Pusser opp for 25 millioner

Daglig leder Jon Anders Henie (til v) og butikksjef Christer Thorne ser frem til å ta i mot tusenvis av kunder i en nyoppusset Norges største rene matforretning på CCVest. Butikken holder stengt i 14 dager fra 10. juli pga den omfattende ombyggingen. Foto: Reidar Martinsen

Mer plass til frukt og grønt, egen fruktbar, kortreiste urter og salater og omlegging til mer miljøvennlige frysedisker. Det er bare noe av det som i sommer kommer på plass i Norges største rene matforretning.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2019 kl 11:41

LILLEAKER: CCVest Meny satte ny omsetningsrekord i 2018 med 413 millioner og har 25 000 kunder i uken og 215 ansatte..

Men butikken slår seg ikke til ro med det. Nå investeres det for 25 millioner kroner – og kundene vil helt klart merke endringen. Daglig leder Jon Anders Henie er strålende fornøyd med det som skjer i løpet av sommeren.

– Ja, vi skal først og fremst bytte et gammelt kjøl- og fryseanlegg som ikke tilfredsstiller kommende krav til miljø og energibruk. Det er 10 år siden siste ombygging, så det er på tide å tilpasse butikken til nye handlemønstre og forventninger. Heldigvis har vi velvillige leverandører som gjør at vi kan klare oss med to stengte uker i stedet for fem som dette arbeidet normalt ville ta. Vi må holde helt stengt fra 10. til 25. juli, sier Henie og legger til:

– Allerede nå er kolonialen bygget om for å frigjøre plass til større fruktavdeling, og belysning er byttet til LED. Vi har også bygget nytt maskinrom og trukket styring og kjøling frem til alle disker.

Frukt-bar

Det skinner gjennom at frukt og grønt er et satsingsområde i det renoverte konseptet på Meny.

– Ja, det stemmer. Vi får mer plass til frukt og grønt, som med rette oppleves litt trang i dag. Vi får egen frukt-bar der vi selv skal lage oppskåret frukt, fruktbegre, salsa, juice og smoothies, noe som bidrar til mindre matsvinn, og vi får brukt frukt og grønt som er i ferd med å bli stygge.

- Vi får også et skap med urter og salat fra Gro Grønt, som dyrkes i containeren utenfor inngangen ved restaurant Mats og Martin. Her har man vekstlys og vann så nå er det mulig å få virkelig kortreiste nyplukkete urter på Meny CC Vest, sier Henie.

Inspirert av svenske pensjonister

Det er det lille, relativt nyetablerte firmaet Gro Grønt som står bak produksjonen av salater og urter. Daglig leder Magnus Humle sier: – Nå for tiden ser vi oppsving av kortreist mat, og folk flest er mer bevisste og vet mer om gode råvarer. På bakgrunn av dette tilbyr Gro Grønt nyhøstede, rene og ureiste råvarer dyrket på Lilleaker, sier Humle.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fra denne containeren samt i lokaler på Grangfoss Næringspark dyrkes kortreiste økologiske salater og urter som tilbys kundene på CCVest om kort tid, noe butikksjef Christer Thorne (til v) og daglig leder Jon Anders Henie er svært fornøyd med.

– Hvordan kom dere på denne ideen?

– Gro Geønt begynte så smått da jeg var pengelens student og bodde i Stockholm. Et steinkast fra der jeg bodde hadde Södermalms pensjonister kolonihagene sine. Der ble det geriljavirksomhet grytidlig på morgenen. På våren og sommeren plantet jeg urter og salat i utkanten av hagene deres. Det ble mye høsting i smug. Litt som å gå på slang etter sin egen mat, sier Humle.

– Med god drahjelp av lokale bybønder vokste hobbyen fort videre til å bli en lidenskap. Den største utfordringen var å utnytte den korte sesongen vi har her i nord. Turen gikk etter hvert til Oslo hvor Gro Grønt fikk fart, våren 2017. Første dyrkecontainer med helårsdrift sto klar vinteren etter.

Nå står dyrkecontaineren på CC Vest og forsyner Meny med salat og urter.

Videre produksjon og besøkssenter finner man i Granfoss næringspark.

Gro Geønt har inngått et samarbeid med Mustad Eiendom som tenker langsiktig bærekraft og ser nytten av helårsdyrking der hvor folk bor, avslutter Humle.

Sparer strøm – og miljø

I tillegg til frukt og grønt har Jon Anders Henie og butikksjef Christer Thorne også andre nyheter å by på.

– Ja, vi får nytt skjærerom til kjøtt – med glassvegg for å vise frem fagkunnskapen i avdelingen, og vi får et større utvalg av baguetter som smøres ferske gjennom dagen samt stekning av lapper og belgiske vafler . Det blir også nytt kjølerom med glassvegg til ost for å vise de flotte, hele ostene før de blir delt, sier Henie.

– Og så blir dere mer miljøvennlige?

– Ja, kjøl- og frysedisker skiftes ut med miljøvennlig teknologi helt uten HFK-gasser, og økt bruk av lokk og dører. Vi forventer at bruken av CO2 og flere dører vil gi en strømreduksjon på 33 prosent. Overgang til LED på grunn- og effektbelysning gir en reduksjon i forbruket på 66 prosent, og overskuddsvarme fra kjøl- og fryseanlegget gjenvinnes og benyttes til varmtvann, ventilasjon og varmekabler, sier Henie.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...