ANNONSE
Annonse
Akersposten

Presidenten mot røkla i USA?

– Det vil bli vanskelig om det oppstår en situasjon hvor en opplever at det er snakk om presidenten mot røkla, sier NRK-medarbeider Joar Hoel Larsen til Akersposten. Onsdag 1. februar klokken 12 snakker han om USA-valget på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Joar Hoel Larsen tar for seg veien videre etter valget i USA. Det er ikke mange dagene siden innsettelsen 20. januar, men allerede nå snakker en om ulike virkelighetsoppfatninger. Også i norsk politikk er en uenig om virkeligheten, men flertallet føler tross alt at vi er på samme klode. Når en kikker over Atlanteren, får en følelse av at det er snakk om forskjellige univers.

– Når en ikke er enige om virkeligheten, går vi spennende tider i møte.

Helt spesielt

– Det har oppstått en noe ukjent situasjon med mange falske nyheter. Dette er helt spesielt.

Det er viktig å ha en slags felles plattform.

– For å kunne finne fram til kompromisser, må en på en måte befinne seg sånn nogen lunde på samme sted.

– Verden har noen dager bak seg med Donald Trump som øverste sjef. Ser det lovende ut?

– Spennende vil jeg si, sier Hoel Larsen. – Foreløpig vet vi lite om hvordan dette vil påvirke europeisk politikk eller norsk politikk for den saks skyld. I beste fall går vi interessante tider i møte, sier den tidligere USA-korrespondenten. Han var stasjonert i USA i årene 2004 til 2007.

– Noen mener verden går skumle tider i møte.

– Vi går i alle fall en noe forvirrende tid i møte.

60 millioner velgere

– Vi må jo huske på at det er over 60 millioner mennesker som har stemt på ham. De er jo meget fornøyde og ser på Trump som redningsmannen.

– Kan han gjøre hva han vil?

– Nei, det kan han ikke, men han har stor handlefrihet. Han må ha Kongressen med seg.

Republikanerne har flertall i begge kamrene. Teoretisk ser dette enkelt ut, men det er noe som heter gjenvalg.

– Det er klart at de folkevalgte til Senatet og Representantenes Hus er interessert i å sikre seg gjenvalg. Vi må huske på at Trump er en outsider i eget parti. De kan komme til å vende ham ryggen for å sikre sine egne posisjoner. En er seg selv nærmest, sier Joar Hoel Larsen.

– Blir han sittende i fire år?

– Ja, det tror jeg.

Utenriksjournalist Joar Hoel Larsen i NRK skal altså onsdag 1. februar snakke om USA etter valget og veien videre, på Ullern kultursenter klokken 12.

Nøkkelord