Akersposten

«Hva har byrådet gjort for å forhindre monstermaster – så langt ingenting»

HVA ER GJORT: Eirik Lae Solberg (H) stilte spørsmål om byrådets handling i Statnett-saken. Det kunne ikke byråd Hanna E. Marcussen (MDG) eller byrådsleder Raymond Johansen (AP) svare klart på. Alle fotos: skjermdump fra spørretimen

Hva skjer med strømforsyningen til Oslo når dagens byråd ikke har løftet en finger for å påvirke Statnetts innstilling til fornyelse av kraftnettet. Er det for sent å trygle om kabel?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Statnett har altså søkt NVE om konsesjon for oppgradering av hovedstrømnettet. Som første prioritet søker Statnett om å fornye forbindelsen med en ny luftledning med opp til 40 meter høye master i dagens trasé gjennom bydelene. Som andre prioritet søker Statnett om kabel i grøft, med en strekning i tunnel fra Hagabråten I Bærum inn til Smestad. Luftledningen berører cirka 3500 barn og voksne i ulik grad og beslaglegger store arealer, som eventuelt kan frigjøres til andre formål ved kabling.

Les saken: Nå vil «folket» overbevise NVE om at tunnel er bedre enn «monstermaster»

I bystyrets spørretime 25. september spurte Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, om hva byrådet gjør for å sikre at høyspentlinjen som går forbi boliger, skole og barnehager blir kablet ved oppgraderingen av anlegget i stedet for i luft.

Se spørretimen i bystyret her. (scroll på venstre side til "muntlig spørretime". Bruk pekeren og dra frem til cirka 29 minutter ut i spørretimen)

Etter dette spørsmålet ble det lett forvirring blant byrådets representanter, hvor Solberg påpekte at dette hørte innunder byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG). Hun svarte at hun hadde merket seg at mange var opptatt av dette, men at hun ikke var forberedt på spørsmålet og sa videre at hun ville komme tilbake med et skriftlig svar. Marcussen sa at det antakelig ville være aktuelt å komme med en høringsuttalelse.

Solberg pekte så på at et enstemmig bystyre hadde uttalt seg i 2013, hvor det blant annet blir slått fast: "Oslo kommune mener at denne ledningstraseen av hensyn til bomiljøet bør kables ved oppgradering." Plan- og bygningsetaten skulle være det sentrale kontaktpunktet i den videre prosessen. Han viste til at Statnett i sin konsesjonssøknad primært ønsker luftledning og Solberg ville at byråden skulle svare på hva som er gjort de siste fire årene overfor Statnett, for å sikre at dette blir kablet i henhold til det tidligere vedtaket i bystyret.

I stedet for Marcussen ble det byrådsleder Raymond Johansen (Ap) som svarte på dette. Kortversjonen av svaret er at byrådslederen støttet vedtaket fra 2013 og at han kunne minnes møte med leder av Statnett og at han hadde sett noen planer. Johansen mente det var viktig at mest mulig ble kablet og minst mulig i luften og at han kunne huske i møtet med Statnetts leder at det enkelte steder var praktiske problemer knyttet til kabling. Dette gjentok han også senere.

Oppsummert er svaret fra byrådsrepresentantene at det ikke er gjort noen ting. Praktiske problemer med kabling er et tilbakelagt stadium i og med at planene for kabling er lagt og konsesjonssøkt i likhet med luftledning, som altså er Statnetts foretrukne løsning. Det er heller ikke snakk om som Johansen antyder, at det er en problemstilling å få minst mulig i luften og mest i kabel. Det er enten eller ifølge konsesjonssøknaden, alt i luft eller tunnelalternativ med kabel. Høringsfristen er 1. november, så det begynner å haste, selv om denne skulle bli utvidet. Det er eventuelt opp til NVE, som behandler konsesjonssøknadene.

Akersposten har i etterkant stilt byråd Hanna E. Marcussen og byrådsavdelingen følgende spørsmål:
Statnett har søkt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon for erstatning av dagens luftledning mellom Hamang og Smestad transformatorstasjon med to mulige utfall - luftledning eller kabel i tunnel fra Hagabråten i Bærum til Smestad. Høringsfristen er 1. november.

Mitt spørsmål er om byrådet/byrådsavdelingen akter å gjøre noe i den forbindelse, som berører veldig mange mennesker. Viser til byrådssaken og det enstemmige vedtaket i bystyret 06.03.2013 hvor det i vedtaket blant annet står: Som et hovedprinsipp må man unngå å bygge nye luftspenn innenfor dagens byggesone. Videre må også linjen som kommer fra Sylling via Bærum til Smestad, og som går tett på boligbebyggelse både i Bærum og Oslo, kables ved oppgradering.

Foreløpig svar er at det er hektisk i byrådsavdelingen, men at de vil komme tilbake med svar.

I den litt underlige seansen i spørretimen, pekte representanter også på viktigheten av å styre etatene og ikke bli styrt i denne prosessen. I tillegg ble det påpekt viktigheten av at politikerne må ta avgjørelsen og vurdere konsekvensene av at kabling blir vesentlig dyrere enn luft.

NVE har da også pekt på at betalingsvillighet er en del av vektingen når de skal avgjøre om det blir luftledninger eller kabel. Dermed kan et scenario være at Oslo kommune må åpne opp lommeboken for å få gjennomført kabling. Det holder neppe med å si at kommunen ønsker kabling i en uttalelse. I og med at det ikke har vært kontakt mellom partene Oslo kommune og Statnett på den ene side eller med NVE på den annen side, så har byrådet en vei å gå for å få klargjort premissene for å oppnå kabling. Et helt åpenbart spørsmål tidlig i prosessen ville vært, hva skal til for at Statnett ville anbefale kabling som førsteprioritet i konsesjonsrunden. Som sagt, tiden har passert dette øyeblikket.

Det blir fortsatt hektisk i en periode hvor byrådspartiene er mest opptatt av å fordele byrådsmakt og 1. november nærmer seg. En søknad om utsettelse av høringsfristen hadde nok vært på sin plass.

Vidar Bakken
Red.sjef Akersposten

Se Statnetts konsesjonssøknad her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...