Akersposten

Plutselig måtte fiskeyngelen ut!

Frode Dalen fra Lysaker Fiskeforening og Kristin Bærøe fra Sollerudstranda skole klar for utsetting av fiskeyngel i Lysakerelva. Noen få av dem er tilbake om cirka 5 år – gyteferdige, etter en tur til Grønland eller Alaska!

– Jeg oppdaget at det begynte å bli lite næring i klekkeriet – og det var fare for at flere kunne dø, sier Kristin Bærøe. Derfor måtte de kaste seg rundt og få fiskeyngelen ut i elven.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2020 kl 08:51

SOLLERUDSTRANDA/LYSAKER: Dagen kom litt mer plutselig enn planlagt. Lærer Kristin Bærøe fra Sollerudstranda skole og Frode Dalen fra Lysaker Fiskeforening bærer dyrebar last ned til Lysakerelvens bredder. 7-8000 fiskeyngel fra klekkeriet på Sollerudstranda skole er klar for et liv på egenhånd.

– Veldig synd at elevene på skolen ikke får være med på dette, men det er jo slik skolehverdagen er for tiden. De må holde seg hjemme, sier Bærøe.

For lite næring

– I tillegg måtte utsettingen gjøres på veldig kort varsel. Jeg oppdaget at det begynte å bli lite næring i klekkeriet – og det var fare for at flere kunne dø. Skulle vi fortsatt på å ha dem der, måtte jeg gjennom hele påsken vært inne for å fore, hvert 6 minutt, og det er jo ikke mulig, sier læreren.

(Saken fortsetter under bildene.)

– Vårt klekkeri er jo egentlig en nødløsning. Det er ved OFAs anlegg i Sørkedalen at man har et stort og profesjonelt apparat for dette – blant annet med automatisk foring. Men i år har vi av forskjellige grunner ikke kunnet få benytte OFA. Derfor måtte vi faktisk fremskynde utsettingen. Normalt skulle dette skje i mai, men det kunne vi ikke vente på, sier hun.

Populær fiskeplass

Lysakerelven er blitt en veldig fin fiskeelv, ikke minst takket være innsatsen Sollerudstranda skole og Lysaker Fiskeforening. I fiskesesongen er det ikke uvanlig å ta fisk opp mot og over 10 kilo her.

Det utstedes cirka 50 fiskekort, og de rives bort på minutter.

I november i fjor ble en stor laks tatt opp ved laksetrappa nede i Møllefossen på Lysaker og «strøket» for rogn og melke. Rundt 10.000 egg ble så fraktet til klekkeriet i naustet ved Sollerudstranda skole. Her har lærer og elever sørget for at klekkingen har gått sin gang – og på den måten hjulpet naturen. Resultatet er at det blir mer fisk i Lysakerelven enn det ellers ville ha vært.

Etter utsettingen finner yngelen plasser under en stein eller lignende og gjemmer seg. Fisken blir her i 2-3 år inntil de er store nok til å komme seg ut i havet og begynne på den lange turen til Grønland eller Alaska. Her spiser de seg fete, og etter 1-2 år er de tilbake i elva for å gyte.

– Av den yngelen vi setter ut, regner vi med at kun én av 1000 klarer å befrukte seg. En hunn kan produsere opp til 7000 egg, så dette er jo veldig viktig i forhold til reproduksjonen, sier Bærøe.

– Så er det også sik at cirka 50 prosent av hannfisken dør i gyteprosessen gjennom slåsskamper dem i mellom. De får skader, blir infisert og dør, sier hun.

Også hunnene har stor dødelighet etter gyting. Det tærer enormt på hunnfisken å bære fram 5-7000 egg. Laksen spiser lite eller ingen ting under selve gytetiden. De blir avmagret og slitne. Det krever mye energi å vandre opp elva og sloss seg til den beste gytegropa. Mange får store sår og skader. Etter gyting, drar de som har overlevd ut i den store verden igjen. Noen drar til Grønland og andre til Aaska.

Frivillig innsats

Ingen tvil om at det gjøres en flott og viktig innsats for å gjøre Lysakerelven til en levende elv. Bemerkelsesverdig er det jo at dette foregår i ren frivillighet. Til stor glede for fiskere – og for alle som har funnet Lysakerelven som en naturperle.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...