ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Plast er ikke fienden

– Enten vi nyter sommersolen på Larkollen (som på dette bildet, red.anm.), opplever Svalbard eller oppholder oss ved Jomfruland – plasten er med oss. Fra alle verdenshjørner og alle steder vi mennesker har klart å komme oss til på kloden er plast funnet. Plast i naturen er et miljøproblem, et problem ingen aner konsekvensene av. Nettopp derfor er dette så alvorlig, mener Guri Sogn Andersen. Foto: Bjørg Duve

– Det er ingen tvil om at plast gjør skade i naturen eller at plast er et problem for dyr, men vi må aldri glemme at plast også er et fantastisk materiale. Plast er ikke fienden, sier marinbiolog Guri Sogn Andersen til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2019 kl 09:51

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Onsdag 24. april holder hun foredrag på Ullern kultursenter om plast i havet.

– I stedet for å kutte ut all plast bør vi bli mer bevisst hvordan vi bruker den. Engangsplast kan utvilsomt reduseres drastisk, og vi bør satse på ny og miljøvennlig teknologi på begge sider av produksjonslinjen, fortsetter Andersen, som arbeider ved NIVA – Norsk institutt for vannforskning.

– Med det mener jeg at vi både må utvikle smartere og mer miljøvennlige materialer, og at vi må utvikle bedre teknologi for avfallshåndtering, sortering og gjenvinning, sier Andersen. Hun har vært involvert i en rekke risiko- og sårbarhetsanalyser og har utviklet metodikk benyttet i store marine konsekvensutredninger. Hennes spesialområde er tareskogsøkologi.

Bli mer bevisst

– I flere tilfeller er plast blant de mest miljøvennlige alternativene vi har. Som for eksempel når det gjelder handleposer i butikker i Norge. Plastposer er langt mer miljøvennlig å produsere enn både papir og bomull, men gjør antagelig også mer skade når de havner i naturen, sier Andersen.

I Norge havner de aller fleste plastposene i søppelsystemet.

– Det det er ikke gitt at miljøskade av handleposer generelt blir mindre av å kutte plastposer fra butikken. I stedet for å kutte all plast bør vi bli mer bevisst hvordan vi bruker den.

Plast er også en ressurs.

Aner ikke konsekvensen

– Plast i naturen er et miljøproblem vi ikke aner konsekvensen av. Nettopp derfor er det så alvorlig, sier Andersen. Derfor er hun meget opptatt av å få frem hvor mye vi ikke vet om plast i havet, hvor store mengder som finnes, hvilke skadelige effekter plasten har og hva konsekvensene av plast i naturen vil være på sikt.

– Jeg mener at tilfeldig og uforsvarlig bruk av tallfesting av miljøproblemet, som har blitt vanlig i alt fra miljøorganisasjoner til forskningsmiljøer, gjør mer skade enn nytte for å skape et langsiktig engasjement som kan bidra til konstruktive løsninger, sier Andersen. Feilinformasjon skaper problemer dersom den legges til grunn for forvaltning, reguleringer og tiltak.

- Det er viktig at slike, ofte kostbare, prosesser og tiltak baseres på riktig grunnlag om de skal ha best mulig effekt, sier Andersen. Hun er redd myter som gjenfortelles til de fremstår som fakta, eller tall fra «ny forskning» som tas ut av sin sammenheng og gjengis på måter, som forskerne selv ikke egentlig går god for, etter hvert kan skade forskernes troverdighet blant folk.

– Det er mye vi ikke vet om plast og det må vi finne ut av.

Som for eksempel hvor store mengder det er snakk om, hvilke skadelige effekter plast i naturen har og – ikke minst – de langsiktige konsekvensene.

NIVA

NIVA er Norges viktigste forskningsinstitutt når det gjelder vann. Forskningsområdene omfatter først og fremst spørsmål angående miljø, klima og ressurser. NIVA driver også med overvåking.

– Vi er opptatt av å løse problemer og gi råd og veiledning til dem som skal ta beslutninger, sier Guri Sogn Andersen. Hun legger til at de arbeider på tvers av fagområder.

Internasjonal forskning er forutsetningen for å kunne drive en god miljøforvaltning.

– Hører politikerne på dere?

– Forvaltningen er opptatt av hva vi mener. Jeg har lite å gjøre med politikere selv, men opplever at NIVA blir lyttet til, sier marinbiologen, som blir å høre på Ullern kultursenter onsdag 24. klokken 12. Hun er bekymret for hva det vil si for folks tiltro til forskerne, hvis feilinformasjon får spre seg. Det skaper ikke løsninger på de utfordringene verden her står overfor.

Opplev marinbiolog Guri Sogn Andersen på Ullern kultursenter, Stoppestedet på Lilleaker, onsdag 24. april kl. 12