Akersposten

Planlegger landsby på Hemingbanen

Se video i saken

Denne dagen ble det observert flere med noe som så ut som VR-briller, som tilsynelatende gikk formålløst rundt på Hemingbanen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2019 kl 18:10

SLEMDAL: Da Akerspostens utsendte fikk prøve brillene, dukket det opp en hel landsby i full størrelse på Hemingbanen, med hus og fritidsboliger i ulike varianter. Med brillene på kunne vi bevege oss rundt i landsbyen og se husene fra ulike vinkler, samt gå inn i husene og til og med gjennom rommene i de enkelte husene. Hva skjer?

Saken fortsetter under bildene

I LANDSBYMODUS: To av elevene ved Midtstuen skole på vei inn og ut av et hus i den virtuelle verden. Foto: Vidar Bakken

De første i landet

Elevene på 10. trinn på Midtstuen skole er de første i landet som har 3D-modellert en landsby i det som heter Augmented Reality. Denne kunne altså i sin helhet ses på Hemingbanen. Programmet er utviklet av Ludenso AS.

- Vi i Ludenso er en gjeng teknologioptimister som ønsker å bidra til å gjøre flere barn til digitale skapere. I den anledning har vi laget et 3D-modelleringsprogram, som lar barna lage hva som helst, i sitt eget tempo, basert på lærerens instrukser. Det de har laget kan umiddelbart vises i Augmented Reality (AR) under byggeprosessen, sier Eirik G. Wahlstrøm, daglig leder i Ludenso AS.

Fra idé til ferdig produkt

Prosjektet inngår i det som blir betegnet som et omfattende kunst- og håndverkprosjekt. Det var mye begeistring å spore, da elevene fikk oppleve det de hadde skapt i full skala med AR-briller.

- Sammen med Midtstuen fikk vi støtte fra Oslo Kommune til å utvikle løsningen vår, som nå hele 10. klasse ved Midtstuen ungdomsskole har deltatt på. Elevene fikk en oppgave i kunst & håndverk som gikk ut på å designe sitt drømmehus, der de måtte bygge dette i vårt program. Dette ga dem erfaring i bruk av digitale hjelpemidler, og fikk dem til å ta eierskap til utviklingen fra en idé til et ferdig produkt, sier Wahlstrøm.

Forstår potensialet

At dette har slått an blant elevene kan kunst- og håndverkslærer, Mats Vium, bekrefte.

- Oppgaven besto i å lage sitt eget designede sommerhus – drømmehus, som i full skala skulle ha en grunnflate på 100 m2 i to etasjer. Elevene hentet inspirasjon til arkitektur fra nettet og nærområdet. Så tok de elementer fra det de selv mente var god arkitektur og satte det sammen på sin måte, forteller Vium.

VELLYKKET: Lærer ved Midtstuen skole, Mats Vium og daglig leder i Ludenso AS, Eirik G. Wahlstrøm begge med AR-briller på, kan oppsummere et vellykket prosjekt. Foto: Vidar Bakken

I første fase måtte elevene lære seg programmet og håndtere dette.

- Elevene syntes det var spennende. De var også veldig motiverte. De har forståelsen for at dette er teknologi som blir viktig og har relevans i nær fremtid. Unge har stor forståelse av potensialet som ligger i dette.

Elevene jobbet individuelt, samtidig som de inspirerte hverandre.

- Til slutt var det spennende å se sitt eget hus i full skala, plassert sammen med de andre i en landsby som de kunne gå gjennom, sier Vium.

Det kan journalisten skrive under på. Å ta på seg AR-brillene og vandre rundt i en nydesignet landsby på Hemingbanen - det var en opplevelse.

Les også:

Store endringer for mange hundre skolebarn

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...