Akersposten

Pinse er kirkens fødselsdag

- Pinsen er en stor begivenhet hvor vi feirer Guds nærvær i verden i form av Den hellige ånd, sier sogneprest Jorund Andersen. Foto: Kim Christie Østberg

Pinsen er kirkes fødselsdag. Det var da Den hellige ånd kom til apostlene og lot dem snakke på andre språk enn sitt eget, som det heter – slik at alle kunne forstå forkynnelsen av budskapet om Jesus.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ULLERN: – Pinsen er en veldig viktig høytid i den kristne kirke. Det var i pinsen de første menighetene ble dannet. Det er derfor vi også omtaler pinsen for kirkens fødselsdag, sier sogneprest Jorund Andersen i Ullern kirke.

– Pinsen er en stor begivenhet hvor vi feirer Guds nærvær i verden i form av Den hellige ånd, fortsetter Andersen og forklarer at det var på den måten Jesus sendte sin talsmann til oss mennesker. Hun ville gjerne ha åpnet kirkedørene for langt flere enn de som nå kan komme innenfor dørene denne helgen. Samtidig uttrykker hun glede over at fra neste uke kan hun be flere inn i kirkerommet.

De 10 bud

Pinse kommer av det greske ordet «pentekoste», som betyr femtiende. Ånd betyr pust. Dette var opprinnelig navnet på den jødiske høytiden sjabuót, som ble feiret den femtiende dagen etter påske.

– Sjabuót er til minne om åpenbaringen av loven - de ti bud - på Sinaifjellet, sier Jorund Andersen, og legger til at både jøder og kristne feirer pinse - men med litt forskjellig innhold. Pinsen er kirkens fjerde store fest – etter jul, påske og Kristi himmelfart.

I kirken har pinsen vært feiret siden tidlig på 200-tallet. I begynnelsen var feiringen av pinse lagt til en søndag, for å markere avslutningen på den femti dager lange festtiden etter påske. Fra 1000-tallet begynte en å feire pinse over flere dager.

Dramatisk fortelling

Den dramatiske fortellingen om pinsen finner en i Apostlenes gjerninger i kapittel to og den lyder som følger:

«Da pinsedagen kom, var alle samlet på ett sted. Plutselig lød det fra himmelen som når en kraftig vind blåser, og lyden fylte hele huset hvor de satt. Tunger som av ild viste seg for dem, delte seg og satte seg på hver enkelt av dem. Da ble de alle fylt av Den hellige ånd, og de begynte å tale på andre språk etter som Ånden ga dem å forkynne».

Kirkekunsten

Denne fortellingen er utgangspunktet for all fremstilling av motivet i kirkekunsten. Pinsemotivet kan følges helt tilbake til oldkirken, og inneholder alltid duen som representerer Den hellige ånd og disiplene med flammer eller stråler som treffer deres hoder. I norske kirker har nok motivet spilt en stor rolle i middelalderen, men det har ellers forholdsvis liten utbredelse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...