Akersposten

Petra skambitt av grevling

Petra hviler og kommer seg i form igjen etter det brutale møtet med en grevling for tre uker siden. Foto: Privat

– For snart tre uker siden ble Petra bitt av en grevling i vår egen hage, forteller Cecilie Frøshaug på Røa.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2017 kl 18:07

RØA: Sammenstøtet, som endte med at Petra ble påført store skader, skjedde en fredag kveld i 21-tiden.

– Hendelsen ble observert av nærmeste nabo, som trolig skremte grevlingen slik at den slapp pus, og de løp hver sin vei, sier Frøshaug.

Skader

Både grevlingen og den skadde og forskremte katten forsvant, men etter en leteaksjon, fant de Petra igjen, svært forkommen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Petra fikk store skader i møtet med grevlingen, blant annet brukket hale.

– Halen var brukket, og hun hadde store sårskader under magen og bak, sier eieren. – Etter fem dager på veterinærhøyskolen, fikk vi henne tilbake. Nå er hun på bedringens vei og vil bli helt fin igjen.

Mye grevling

Røa-kvinnen forteller at hendelsen har satt en skikkelig støkk i henne og familien.

– Det er mange som har observert grevling i nabolaget og i hagene sine. Dette er urovekkende med tanke på alle barna som løper rundt og leker her, sier Frøshaug, som forteller at de kontaktet viltnemda.

– Men de ville ikke foreta seg noe og mente at grevlinger ikke er aggressive og at dette kun er en myte. Vi har en helt annen oppfatning, sier hun.

– Vi ser ofte oppslag med katter som er borte, og tenker at det kan være flere som blir tatt av grevling. Hvis ikke naboen vår hadde kommet ut akkurat da, er det ikke sikkert at vi hadde funnet katten vår igjen. Vi ville nok ikke ha gjettet at det var en grevling som hadde tatt henne, sier Frøshaug.

Delvis konkurrenter

Litt nysgjerrige på grevlinger tar vi en telefon til zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk Museum.

– Grevlinger er lite aggressive, men de er delvis et rovdyr. Katter og grevlinger er konkurrenter, sier Bøckman.

– Så de konkurrerer om matfatet?

– Ja, de konkurrerer blant annet om mus, og dermed kan det bli slåsskamp. Sånn det også noen ganger er mellom hunder og katter, sier zoologen, som forteller at mens katter også jakter fugler, er grevling mer interessert i for eksempel meitemark.

Grevlingstrøk

Bøckman forteller at villastrøk i Oslo vest er typiske områder hvor det bor mye grevling.

(Saken fortsetter under bildet.)

Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk Museum.

– Ja, det er masse grevling i vllastrøk. Og masse rev. Men de er jo nattdyr, så man ser dem ikke så ofte, sier Bøckmann.

– Kan de være farlige for mennesker?

– Nei, de rusler gjerne en annen vei hvis det kommer mennesker. Men hvis man løper etter den og trenger den opp i et hjørne, kan den bite, og den biter ganske hardt. Så ikke gjør det! sier han.

LES OGSÅ:
Politiet la seg flate for ungdommen: – Beklager

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...