Akersposten

«På tide å flytte det fra gutterommet inn i klasserommet»

Illustrasjonsfoto

«Vi ser fra andre land at skoler med e-sporttilbud ofte tiltrekker seg arbeidsgivere og oppstartsbedrifter. Elevene er ettertraktede.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2018 kl 12:45

Det er vanskelig å spå, i sær om fremtiden, heter det.

Morgendagens yrkesliv blir annerledes enn dagens. Det vanker ikke premie for en slik vurdering. Det som også er sikkert, er at data og internett er kommet for å bli. Verden er i ferd med å bli heldigital, og Norge ligger langt fremme. Vi har fiber og bredbånd over nesten hele landet (det mangler noe), og vi har en høy andel smarttelefoner, iPad’er, PC’er og alt som gir tilgang til nettet. Det digitale mediekonsumet er høyt i Norge. Likevel kommer det – utrolig nok – meldinger om for lav digital kompetanse blant norske skoleelever.

Yngvar A. Husebye

Samtidig er det en rivende utvikling i behovet for digitalkyndige arbeidstakere, i nesten alle sektorer. Endrede arbeidsoppgaver og nye yrker gir behov for nye skoletyper og fagretninger. Noe av det mest spennende som foregår nå er utviklingen og koblingen innen kunstig intelligens, virtual reality (VR), animasjonsmetoder og lignende. Ironisk nok skjer mye av læringen og utviklingen på «gutterommet», så langt fra skolebenken man kan tenke seg. Her spilles det videospill dag og natt, og det konkurreres med spillere over hele verden. Det er på tide å flytte det fra gutterommet inn i klasserommet.

Vestre Aker Høyre ønsker at Osloskolen, som er anerkjent som landets fremste skole, skal gå foran og etablere et skoletilbud for e-sport. Mange utøvere av elektronisk sport konkurrerer på høyt, internasjonalt nivå. Tusener av unge voksne utvikler ferdigheter og konkurranseinstinkt som har bredere betydning enn det rent aktivitetsmessige. Her ligger det fremtidig kompetanse som vil bli høyt etterspurt i et voksende antall jobber.

Ut fra spillindustrien flytter kompetansen seg over i mediasektoren, undervisning, helsesektoren, forsvarsektoren, og en rekke andre bransjer som vil trenge blant annet VR-kompetanse. Derfor ser vi fra andre land at skoler med e-sporttilbud ofte tiltrekker seg arbeidsgivere og oppstartsbedrifter. Elevene er ettertraktede. Her bør vi komme hurtig i gang, og gjerne kombinere med næringsklynger og støtteordninger for gründere og fremtidsrettede, visjonære investorer.

Persbråten videregående skole er fra før en av byens fremste skoler for kombinasjonen idrettsutøvelse og skolegang. Her har skolen utviklet tilpassede undervisningsformer og tidsplaner som gjør at elevene kan prestere på høyt nivå i sin egen idrett. Det kreves en egen skolekompetanse for å lykkes med dette, og Persbråten har veldig gode resultater innen både toppidrettstilbudet og i breddeidrettstilbudet. Det er derfor helt naturlig å tenke seg en utvidelse med en e-sportlinje.

Det skjer mye spennende rundt Hovseter for tiden, og kanskje kan vi tiltrekke oss nye teknologiorienterte miljøer til området som følge av en slik e-sportsatsning. Det er nå vi legger grunnlaget for morgendagen. Persbråten skole har flotte lokaler og en perfekt beliggenhet ved siden av Hovseter T-banestasjon, og har plass til flere elever. Til det som kan bli et nytt, norsk eventyr.

Yngvar A. Husebye
Medlem programkomiteen, Vestre Aker Høyre

Følg Akersposten på Facebook

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...