– Oslo vest trenger et inngjerdet område for hunder

Marianne B. Skou fra Voksen og hennes flatcoated retriever. Hvorfor fins det ikke noen inngjerdede område for hunder? spør hun. Foto: Privat
Hundeeier Marianne B. Skou mener det er på høy tid i å gi hunder mulighet til å løpe fritt også mens det er båndtvang. Et inngjerdet område i Oslo vest kan være løsningen.
Publisert: 12.03.2019 kl 09:10
Sist oppdatert: 12.03.2019 kl 09:16
VOKSEN: Skou bor i en leilighet i Ankerveien på Voksen.
– Ikke alle har hage i Oslo vest, påpeker Skou, som lenge har lurt på hvorfor det ikke fins inngjerdede områder for hunder i vår del av byen. Hun viser til Asker og Bærum, som har nesten fjerdedelen så mange innbyggere som Oslo, men dobbelt så mange slike inngjerdede områder. Blant annet på Fornebu, i Sandvika og ved Semsvannet i Asker er det mulig for hundeeiere å slippe sine kjære firbeinte løs innenfor et inngjerdet område.
– Vi har jo områder for hunder, for eksempel Hundejordet i Frognerparken, men her er det ikke gjerde. Hunder kan jo ikke lese skilt, og det hender at de løper utenfor området. Det kan for eksempel skremme folk, sier Skou.
Fordeler
Hun ramser opp det hun mener er en rekke fordeler med å gjerde inn områder der hunder kan løpe fritt.
– Det gir hunder mulighet til å løpe fritt, også under perioder med båndtvang, sier hun og viser til fjoråret, da det var ekstraordinær båndtvang på grunn av mye snø fra 19. januar til 1. april. Da slo den ordinære båndtvangen inn og varte til 20. august.
– I fjor var det altså båndtvang en stor del av året, sier Skou.
– Et inngjerdet område vil også våre en fordel for dem som er redd hunder, eller er allergiske, sier hun. – Og det vil hindre hunder i å rote seg bort. Det kan jo skje på et område som Hundejordet ved Frognerparken.
Skou påpeker at behovet for et inngjerdet hundeområde er aller viktigst for større hunder som trenger mye mosjon. Sosialisering av hundene nevner hun også som et viktig argument for et inngjerdet område.
I nærheten av folk
Selv bor Marianne Skou på Bogstad med sin flatcoated retriever, og det hender hun går tur på golfbanen på vinterstid.
Gallup
Trenger Oslo vest et inngjerdet område for hunder?
– Golfbanen har mange brukt som hundeområde om vinteren, fordi det er god plass og oversiktlig. Men nå har det kommet opp skilt om at man ikke skal gå utenfor turveiene. De er jo redd for gresset sitt. Det er forståelig. Men da er det vanskelig å ha hunden løs. Den forstår jo ikke det skiltet heller, smiler hun.
Skou tror ikke det trengs veldig mye plass, kanskje to-tre mål.
– Og så trenger man et gjerde med en enkel port. Men det bør være et sted i nærheten av der hvor folk bor. Hvis kommunen vil dette, får de det til, mener hun.
Skou viser til en artikkel i Aftenposten fra 2015, der Bymiljøetaten gjennom miljørådgiver Lisa Brekke, bekrefter at det er mange hundeeiere som tar kontakt med dette ønsket.
– Vi er ikke positive til å gjerde inn eksisterende friområder, for det vil fremstå veldig privat, sa Brekke den gangen.
Det er et argument Skou ikke skjønner.
– Det vil være åpent for alle, og jeg synes hensynet til velferden hos byens rundt 70.000 hunder er viktigere, sier hun og minner om at det er omtrent én hund pr. 10 mennesker i Oslo.
Støtte fra NKK
I Norsk Kennelklubb (NKK) er de også opptatt av at det skapes områder der hunder kan slippes løs, også i perioder med båndtvang.
– Vi ønsker flere friområder og ser også behovet for inngjerdete områder. For mange føles det best med gjerde, sier medierådgiver i NKK, Kjetil Johansen, til Akersposten.
– Vi støtter helt klart dette forslaget, sier han. – Dette har med hundevelferd å gjøre. Særlig når det er båndtvang, er disse områdene de eneste plassene man har mulighet til å gi hundene den friheten og mosjonen de trenger.
Prøveprosjekt
Johansen forteller at de har vært i kontakt med Bymiljøetaten om temaet, og han viser til prøveprosjektet de siste årene på Ljan. I en e-post fra Bymiljøetaten i november 2018, skriver etaten blant annet dette:
«Evalueringen av forsøket på Hallagerjordet er ikke avsluttet, men erfaringene så langt er positive. Etter god dialog med brukere, både hundeeiere og de som går tur i området, er det gjort fornuftige justeringer, bl.a. utvidelse av arealet, dreneringstiltak og en gjerdehøyde på 1,2 m. Det inngjerdete området fungerer nå tilfredsstillende, er populært og blir derfor mye brukt.
Det er etatens intensjon å finne egnede arealer for flere offisielle friområder for hund. Om disse skal gjerdes inn er det ikke tatt stilling til. Det må bl.a. avvente evaluering av det omtalte prøveprosjektet.»
– Hva slags krav må man ha til et inngjerdet område for hunder?
– For å få kommunen til å gjøre det, må ikke kravene være for høye, sier Johansen, som håper akkurat det samme som Marianne Skou, at det kommer flere inngjerdete hundeområder i Oslo.
Vurderer inngjerdede områder
Til Akersposten sier Bymiljøetaten at prøveprosjektet på Ljan er evaluert, og nå vurderer etaten flere slike områder, og de har pekt seg ut et mulig område vår del av Oslo. Les mer her.