ANNONSE
Annonse

Oslo vest-gutter bygde lynrask elracerbil

STÅR BAK BILEN: Magnus Becher fra Røa, Terje Mork fra Makrellbekken, Anders Bjørkto fra Smestad og Lars Borge Hellesylt fra Makrellbekken er med på teamet som har bygd denne bilen det siste året, som et eget fag ved NTNU.

Ja, de fire guttene gjorde det ikke helt alene, men er blant de 55 studentene i Revolve NTNU, som det siste året har jobbet dag og natt for å bygge Nordens første firehjulsdrevne elbil – og den er rask!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2016 kl 22:52

ANNONSE
Annonse

OSLO VEST/TRONDHEIM: Nå kan studentene endelig vise frem resultatet, som har fått navnet Gnist. Til sommeren skal de konkurrere mot hundrevis av andre universiteter i det som er verdens største ingeniørkonkurranse, Formula Student.

Blant studentene finner vi Magnus Becher fra Røa, Terje Mork fra Makrellbekken, Anders Bjørkto fra Smestad og Lars Borge Hellesylt fra Makrellbekken.

Raskere enn Tesla

– Elbilen vår bruker drøye 2 sekunder fra 0-100 kilometer i timen. Et av lagene vi konkurrerer mot satte verdensrekord fra 0-100 for elektriske biler med 1,776 sekunder i fjor. Vi har store ambisjoner om å slå dem, samt de andre lagene i konkurransen, i år, sier kommunikasjonsansvarlig Paul Huynh entusiastisk.

En elmotor montert i hvert hjul gir en samlet effekt på 190 hestekrefter. Kombinert med en superlett konstruksjon i karbonfiber, har bilen en totalvekt på kun 175 kg og har et kraft/vekt-forhold høyere enn både Bugatti Veyron og Tesla. Med unntak av noen få deler, designer studentene alt på bilen helt selv.

– Dette er vår femte bil, og vi har lagt ned utallige timer på å gjøre dette så heftig som mulig. En av våre samarbeidspartnere kommenterte nylig at delene våre er mer komplekse enn mye av det du finner i Formel 1. Det er kult, og sammen med ytelsen understreker dette vi er Norges mest høyteknologiske studentprosjekt, fortsetter Huynh.

Skal konkurrere på legendariske Formel 1-baner

Til sommeren reiser studentene til Formel 1-lagenes lekeplasser for å konkurrere mot hundrevis av andre universiteter fra hele verden. De vil da kjøre på legendariske baner som Silverstone i England, Hockenheimring i Tyskland og Red Bull Ring i Østerrike. Konkurransen utfordrer ingeniørstudenter fra hele verden til å designe, bygge og utvikle en fullblods racerbil, alt i løpet av et år. I tillegg til ytelse på kjørebanene, bedømmes NTNU-studentenes designvalg av en jury med bl.a. toppingeniører fra bilindustrien og Formel 1. De var meget fornøyde med sitt resultat i fjor, og ser fram til en spennende sommmer.

– I fjor kom vi på 4. plass blant de 40 beste lagene i verden, og konkurrentene våre snakker plutselig fryktinngytende om ”The Norwegians”. Vi er sterke utfordrere til lag som har vært med i konkurransen i over 15 år, sier Huynh.

Racerbilbygging som fag

Prosjektet ble startet av NTNU-studenter som ønsket mer praksis i studiehverdagen. Hvert år utvikles og bygges en helt ny racerbil fra bunnen av. Det er stor pågang for å bli en del av teamet, og søkere må både søke og gå gjennom intervjurunder før de blir tatt opp. Alle studentene legger ned utallige timer for å realisere organisasjonens målsetting: å utdanne Norges beste ingeniører.

– Ved å gå fra blanke ark til en ferdig bil på åtte måneder lærer vi virkelig å omsette utfordrende teori til praktiske løsninger. Prosjektplanlegging og tverrfaglig teamarbeid er bare noen av utfordringene vi møter ved siden av å bygge bilen. Læringsutbyttet er enormt, sier prosjektleder Roy Iversen.

Det store læringsutbyttet har ført til at racerbilbyggingen nå er et eget fag på NTNU. Studentene som er med på prosjektet får 15 studiepoeng, som teller mot ingeniørgraden.

– Det er ingen tvil om at prosjektet er tidkrevende, men så lærer vi utrolig mye! Nå som Revolve NTNU er et eget fag, har vi enda flere timer til å utvikle oss videre. Opprettelsen av faget var en stor milepæl for prosjektet, og det viser virkelig at NTNU anerkjenner verdien av vårt arbeid, avslutter Iversen.

Du kan følge Norges raskeste studenter under konkurransene på facebook.com/RevolveNTNU

LES OGSÅ: Foreldrenes gave til vennskap på Bestum

– Vi spiller i korps uten å få gnagsår

Høyblokker langs Mærradalen

Går imot dyr sykkelvei

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse