Akersposten

Oslo-folk satte testrekord onsdag

Oslo-folk i tusentall har testet seg denne uken, i forkant av vinterferie for mange. Her er det bedriftssykepleier Kari Gaarder Osnes som foretar en en test i den provisoriske koronatestbrakka på Diakonhjemmet. Foto: Heiko Junge / NTB

Rekordmange har tatt koronatest i Oslo den siste uken. Bare de siste fire dagene har over 15 000 Oslo-folk testet seg. Onsdag ble det satt ny dagrekord med 4168 tester.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2021 kl 15:03

OSLO: – Økt testing er et av våre viktigste våpen i kampen mot de muterte variantene av viruset. Forsterket smittesporing medfører nå at alle nærkontakter skal teste seg. At så mange har testet seg de siste dagene, blant annet på grunn av byrådets oppfordring, er veldig gledelig, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding fredag ettermiddag.

– Med økt testing øker også smittetallene noe, men jo mer av smitten vi oppdager jo mer effektivt blir vårt arbeid med smittesporing, karantene og isolasjon. Dermed øker sjansen for å stoppe smittekjeder og slå ned koronaviruset, sier Johansen.

Etter at de muterte variantene av viruset ble oppdaget i Oslo, har kommunen ytterligere intensivert arbeidet med testing, smittesporing, isolasjon og karantene. Selv med økt testaktivitet den siste uken, er det mye ledig testkapasitet. Oslo kommune kan på nåværende tidspunkt teste 35 000 personer i uken. På bakgrunn av økte smittetall har byrådet ønsket at flere skal teste seg, og i løpet av de fire første dagene denne uken har altså over 15 000 oslofolk testet seg. Dermed har kommunen passert testtallet for hver av de foregående ukene. Det er teststasjonene på Adamstuen og Bryn som tester desidert flest i Oslo etterfulgt av Aker og Mortensrud.

– Etter at smitten har gått nedover i Oslo siden starten av januar, har smitten igjen begynt å øke. Det er flere lokale utbrudd rundt i byen, og vi er særlig bekymret for økt smitte blant ungdom. Denne uka er det allerede avdekket 42 smittetilfeller i aldersgruppen 16–19 år, mens det i hele forrige uke bare ble avdekket 20 tilfeller. Det er en kraftig økning på kort tid. Nå er det helt avgjørende at ungdom og foreldre tar situasjonen på stort alvor. Begrense sosial kontakt, holde avstand og være nøye med håndhygienen. Det viktigste er at du holder deg hjemme når du er syk og at du tester deg, sier Johansen.

Testtilbud i hele byen, drop-in og oppsøkende arbeid

Oslo kommune har over lang tid brukt testing målrettet som et virkemiddel for å få ned smitten i bydelene som har vært hardest rammet. I tillegg til 19 permanente testasjoner over hele byen, har flere mobile teststasjoner blitt flyttet rundt i byen ved behov, blant annet i forbindelse med massetesting av boligområder og skoler. Fire teststasjoner er åpne for drop-in, og det tar nå kort tid både å få time til koronatest og få svar på sin prøve.

– For å kunne åpne opp mer, er det helt avgjørende at vi får avdekket mest mulig smitte og få stoppet smitten før den sprer seg. Vi tar sikte på å fortsette den gradvise og kontrollerte gjenåpningen av Oslo, men hvis smitten fortsetter å stige må vi igjen sette på bremsen. Jeg vil på det sterkeste oppfordre oslofolk til å være restriktive og forsiktige gjennom vinterferien. Senker vi skuldrene nå, kan prisen være strengere restriksjoner i lengre tid, sier Raymond Johansen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...