Akersposten

Optimale oppvekstvilkår kan hindre vold

Ragnhild Bjørnebekk (innfelt) skal til Ullern kultursenter onsdag 13. februar.

– Noe aggresjon er medfødt og noe er lært, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk (72) til Akersposten. Onsdag 13. februar er hun å høre på Ullern kultursenter hvor hun skal snakke om voldens nettverk. – Men noen mennesker er nærmest beskyttet eller vaksinert om du vil, mot å bruke vold. Det gjelder først og fremst jenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2019 kl 14:22

LILLEAKER: – Det finnes risikofaktorer, men det finnes også enkelte forhold som beskytter oss mot å bruke vold, sier Bjørnebekk, som er forsker ved Politihøgskolen i Oslo. Forskning viser at bruk av vold er uavhengig av landegrenser og kultur.

– Det viser seg at det er mange fellestrekk med hensyn til hva det er som gjør at noen bruker vold.

Nærmest vaksinert

Det snakkes lite om hva det er som beskytter mennesker mot å ty til vold.

– Ja, det finnes en slik buffer, sier Bjørnebekk og legger til at det her er snakk om indre og ytre faktorer. Enkelte mennesker er født med lav aggresjon og høy empati.

– Mange av dem har stor selvkontroll og reflekterer over etiske problemstillinger.

En kanadisk undersøkelse viser at cirka 14 prosent er nærmest beskyttet mot å bli voldsutøvere. I denne gruppen er det flest jenter.

– Vi vet at empati og det å være opptatt av etiske problemstillinger, har en stor beskyttende effekt. En kan nesten si at de nærmest er vaksinert mot å bruke vold.

Risikofaktorer

Også her er det snakk om at både indre og ytre faktorer – noe er medfødt og noe kommer av ytre påvirkning. Indre sårbarhetsfaktorer kan aktiveres av ytre risiko, men det er også slik at optimale oppvekstforhold kan hindre at de blir aktivert.

– Blant de ytre faktorene kan vold i familien eller i nære relasjoner, være med på å få andre til å bruke vold.

En lærer at dette er en måte å løse problemer på – særlig hvis voldsutøveren er en person en ser opp til.

– I enkelte miljøer gir vold status.

– Er gutter med voldelige enn jenter?

– Ja, de er det. Det kommer både av biologiske faktorer og kulturell bakgrunn.

Forskning har vist at det skal minst sju risikofaktorer til for at negative utviklingsløyper oppstår. Oppvekstforhold der barnet og den unge utsettes for en overdose med risiko og det finnes lite beskyttelse, kan vi finne den mest alvorlige voldsutviklingen.

Automatisert

Voldelige spill og filmatisert vold kan være med på å forsterke voldelige tendenser hos personer som er i miljøer, gjenger og trøblete grupper der vold og konflikt inngår som en del av tankesystemet.

– Interaktive spill der vold belønnes kan skape voldsforestillinger. Noen trener også på voldsatferd de møter i spill og filmer på nytt og på nytt. Bevegelsene og voldsforestillinger kan da bli automatisert. Når en så kommer ut i en virkelig verden, kan det oppstå triggere til volden en har sett og trent på, som utløser konkret handling.

Voldsforskeren understreker at voldelige spill ikke er positivt, men det er det en har med seg til skjermen som vil avgjøre utfallet. De fleste har gode holdninger, god selvkontroll og empati som vil hindre at fiksjonsvold kopieres.

– Trener en på vold, er i miljøer der vold aksepteres og gir status, er det mye lettere å bli en voldsutøver. Så enkelt er det, sier Bjørnebekk. Hun er mye brukt som ekspert i media i spørsmål rundt vold, kriminalitet og gjenger.

– Når vi vet at enkelte faktorer beskytter, bør ikke de forsterkes?

– Jo. Det aller viktigste samfunnet kan gjøre, er å formidle gode holdninger, ta avstand fra vold og skape gode inkluderende sosiale miljøer, sier Ragnhild Bjørnebekk. Hun legger til at det foregår mye god forskning på området i Norge.

Onsdag 13. februar kl. 12 kan du få vite mer på Ullern kultursenter, Stoppestedet på Lilleaker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...