Akersposten

Oppdager ikke at skolebarnet ser dårlig

Denne jenta begynner på skole i disse dager, litt langsynt, men fornøyd med briller. Foto: Superduper Foto

– Dårlig syn kan forstyrre læringsprosessen, bekrefter optiker Erik Kverntangen hos Røa Optikk. Han oppfordrer foreldre til å se etter tegn på dårlig syn.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2016 kl 11:15

RØA: Barn som ikke ser godt, er ofte ikke klar over det selv. Tall fra Høgskolen i Sør-Øst Norge, hvor optikerstudentene har undersøkt skolebarn i en årrekke, viser at 1 av 9 trenger briller eller annen oppfølging. – Dårlig syn kan forstyrre læringsprosessen, bekrefter optikeren.

– Mange barn går gjennom både barne- og ungdomsskole uten at synsproblemet oppdages. Barn er vant til det synet de har, og vil selv kompensere med triks som hjelper dem til å mestre hverdagen, sier han.

Dermed kan barna komme seg gjennom flere skoleår, uten at noen oppdager og får hjulpet dem med vanskene.

– Majoriteten av norske skolebarn trenger ikke briller, forsikrer Optiker. – Men for dem som ser dårlig, er det viktig å få hjelp.

Mer enn pennal og skolesekk til skolestart?

Hvis du mistenker at barnet ditt på en eller annen måte sliter med synet, kan du kontakte din lokale optiker og be om synstest. Testene og metodene tilpasses barnets alder, og vil avsløre om det er behov for briller eller kontaktlinser.

– Ny sekk og nytt pennal er flott til skolestart, men en synstest er kanskje den aller beste gaven du kan gi til unge øyne som skal ut i verden, avslutter Kverntangen.

10 tegn som tyder på at barnet ditt ser dårlig:

  • Barnet har vanskeligheter med å sitte stille og konsentrere seg
  • Barnet lukker ett av øynene
  • Barnet blir fort sliten ved nærarbeid
  • Barnet er lyssky
  • Barnet klager over hodepine
  • Barnet kjenner ikke igjen ansikter på avstand
  • Barnet klager over uklare bokstaver
  • Barnet liker ikke å lese
  • Barnet myser
  • Barnet klager over uklart syn

Les også:

Lager snuplass i hagen til de eldre

Hjernerystelse og ødelagte tenner etter påkjørsel av syklist

Naboer reagerer på massivt kontorkompleks på Hoff

Stupte på hodet ned Røa-trapp. Advarer andre syklister

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...