Akersposten

«Områder i Oslo kan ikke forvandles helt til det ukjennelige, det er da ingen tjent med»

"Vi kan vel med rette si at de sentrale myndighetene i Oslo aldri tidligere har prioritert å ta vare på den gamle trehusbebyggelsen." Det skriver Liv Clark. Hun slår et slag for å bevare trehusbebyggelse på Røa.

«Jeg ser med undring på den voldsomme fortetning og rasering av boligområder, som nå skisseres opp rundt kollektivtransport holdeplasser ved Grefsen, Smestad, Slemdal og Røa. I tillegg er Røa tenkt å bli en forlengelse av Hovseter.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2018 kl 14:48

Jeg ser med undring på den voldsomme fortetning og rasering av boligområder, som nå skisseres opp rundt kollektivtransport holdeplasser ved Grefsen, Smestad, Slemdal og Røa. I tillegg er Røa tenkt å bli en forlengelse av Hovseter.

Det er allerede satt igang en stor og utbredt boligbebyggelse rundt sentrum her på Røa.

Midt i Røa sentrum ligger tre gamle små trehus, tett i tett, et fra begynnelsen av 1800-tallet. De andre litt nyere. Husene står på Riksantikvarens liste over verneverdige bygg. Husene er nå solgt til en stor, kjent utbygger, som planlegger et 12 etasjes «signalbygg» nettopp her. Hvis disse tre historiske byggene blir revet, vil Røa sentrum miste sin gamle identitet og historie.

Jeg vil trekke frem Bekkestua sentrum, hvor noen få gamle hus er vakkert pusset opp og omkranset med moderne bygg. Dette er vakkert gjort, og folk trives i Bekkestua sentrum. Folk kan kjenne linjene tilbake til sin gamle historie.

Vi kan vel med rette si at de sentrale myndighetene i Oslo aldri tidligere har prioritert å ta vare på den gamle trehusbebyggelsen. Hadde det ikke vært for store lokale protester i sin tid, ville de nå ha vært blokkbebyggelse både på Rodeløkka og Kampen!

I Aftenposten i dag er det en artikkel om vern av gamle hus, og jeg leser at Riksantikvaren hyller prosjektet. Videre sier Ola Harald Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen, at det er «rett tid for å etablere bygningsvernsentre over hele landet», videre «rivningsbølgen foregår stort sett i byene».

Er det ikke på tide at vi får øynene opp for verdien av vår kulturarv?

Samtidig vil jeg få nevne at om det er meget kostbart, bør vel kollektivbanenettet forlenges videre ut av Oslo, slik at nye områder kan vokse frem i tilknytning til Oslo. Slik vi ser i hovedsteder i andre land. Eksisterende områder i Oslo kan ikke forvandles helt til det ukjennelige, det er da ingen tjent med, vi som kommer til å bo her nå og i fremtiden, vil miste både vår identitet og sjel.

Jeg håper Riksantikvaren leser dette innlegget.

Liv Clark
Røa

LES OGSÅ: Gammel bebyggelse kan stå i veien for utbygging på Røa

"Det er bare å rive!"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...