Akersposten

«Om ideologi og effektivitet»

DEBATT: Ellen Lange, Kjell-Torgeir Skjetne og Helge Waal (SV)

HVA MRD HØYRE: Høyre virker mer opptatt av konkurranse enn av arbeidsforholdene for dem som utfører oppgaver mener Ellen Lange, Kjell-Torgeir Skjetne og Helge Waal

I SVs tilsvar til Høyres debattinnlegg i Akersposten, mener SV-representantene blant annet at Høyre er mer opptatt av konkurranse enn av arbeidsforholdene for dem som utfører oppgaver.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2021 kl 09:28

Ifølge Høyres svar til SV i Akersposten 13. januar er det ikke noe mål at alle bydelens oppgaver skal tilbys av private. Det er fint. Men det er et problem at Høyre virker mer opptatt av konkurranse enn av arbeidsforholdene for dem som utfører oppgaver. Konkurranseutsetting og kjøp av tjenester som svar på en gjeldstynget økonomi, er etter vårt syn typisk høyrepolitikk. Det er også typisk å skylde på de ansatte («svak innkjøpskompetanse og oppfølgning») – og på for lave tildelinger fra byrådet.

Les saken: «Ansvarlig politikk som er målrettet og faktaorientert»

Kompetansebygging virker
Vestre Aker SV har sans både for effektivisering og forbedringer. Vi foreslår ikke «økt pengebruk, utelukkende vekst i offentlige ansatte og fjerning av private tjenester» som universalløsning. Vi mener at kompetanse- og kapasitetsbygging i bydelens egen administrasjon fremmer effektiv ressursbruk, jamfør den klare positive utviklingen – og innsparingen – i bydelens barnevern de to siste årene.

Vi mener ikke at alle private tjenester alltid og overalt er negativt. Men hvis private omsorgstjenester i noen tilfeller er billigere enn offentlige eller ideelle tilbud, kan det ha flere årsaker, for eksempel at de ansatte har dårligere lønns- og pensjonsvilkår. Eksempel: Minstelønns¬satsene for ansatte i Norlandias barnehager er lavere enn i Oslo kommune. Ansatte i Norlandia-barnehager som ble overtatt av kommunen i 2019, fikk opptil 40.000 i lønnsøkning. Og det er som det skal være. Barnehageansatte skal tjene anstendig.

Velferden skal være best mulig, ikke billigst mulig
Samtidig som en del private barnehager lønner ansatte dårligere, har det vist seg utrolig lukrativt for kommersielle aktører å investere i barnehager (jf. NOU 2020-13). Velferdsstaten skal ikke alltid være billigst mulig å drifte. Velferden skal være best mulig for dem den er til for. Det gjøres best ved å sikre at hver krone som bevilges til velferd, faktisk går til velferd, og ikke til å berike noen få.

Har vi støttet høyrepolitikk?
Høyre lurer på om SV og Arbeiderpartiet har støttet høyrepolitikk, fordi vi ikke har fremmet mange dissenser og mindretallsforslag. En del av forklaringen er at Høyre, med og uten Frp, i en årrekke har hatt 2/3 flertall i bydelsutvalget, og derfor ofte har kunnet styre med både saker, debatt og avstemninger nærmest som de selv ville. I lengden er ikke slikt så sunt for demokratiet. At vi har valgt å stemme for flertallets forslag som det nest beste, betyr altså ikke at vi er enige i Høyres forslag. Men vi bør åpenbart forklare stemmegivningen litt oftere.

Ideologisk? Javisst
Høyre beskylder i sitt innlegg SVs politikk for å være «ideologisk». I regjeringsplattformen fra 2013 heter det (vår utheving): «Regjeringen mener i utgangspunktet at produksjon av velferdstjenester skiller seg lite fra andre tjenester. Bruk av konkurranse stimulerer til verdiskaping, bedre tjenester og effektivisering. Det er derfor helt nødvendig at konkurranse blir et gjennomgående element i offentlig virksomhet

Med all respekt: Høyres politikk er nøyaktig like ideologisk som ethvert annet partis politikk.

Høyre skriver i Akersposten at deres foreskrevne vei ut av uføret (konkurranseutsetting) ikke tillates (av bystyrets flertall) «av ideologiske grunner. Hvis noe bør kalles uansvarlig, så er det.» Dette er en mer ensidig og spesiell beskrivelse av virkeligheten enn vi vanligvis møter. SV er gjerne med på å finne gode løsninger og er innstilt på kompromisser, men utgangspunktet bør være et annet. Faglig vurdering og rolig drøfting er mye bedre.

Ellen Lange
Representant for SV i Vestre Aker bydelsutvalg

Kjell-Torgeir Skjetne
Vara til bydelsutvalget og SVs representant i BMSI-komiteen

Helge Waal
Vara til bydelsutvalget og SVs representant i HOVE-komiteen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...