Akersposten

Og været, det blir som det blir...

Solen skinner over hele Oslo i dag, som her over Holmenkollåsen. Slik har det vært mye av hittil i mai, og resten av måneden skal faktisk bli enda mer solfylt, om mulig. Foto: Fredrik Eckhoff

Hvis du syns at mai har vært en supermåned rent værmessig så langt, bør du ta en titt på forhåndsvarselet for resten av måneden.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2018 kl 11:19

BLINDERN/OSLO VEST: Et par regnskyll har det vært, som på 1. mai og 11. mai. Men resten av måneden har vært fantastisk, for dem som trives med solrike dager.

Statistikken viser at det har vært 27,6 millimeter nedbør så langt i mai, mens gjennomsnittet for mai er 53 millimeter. Skal man stole på Meteorologisk Institutts værside, Yr.no, kan det bli svært lenge til det kommer noen større nedbørsmengder. Frem til 30. mai er det meldt sol, sol og atter sol.

Temperaturene skal igjen opp mot rundt 28 grader, og det er ikke en regnsky å se.

Høytrykk etter høytrykk

Klimavakten hos Meteorologisk Institutt, Lillian Kvale, sier til Akersposten at det gode været i Oslo i mai skyldes to solide høytrykk som har etterfulgt hverandre.

– Hvis noen er bekyrmet for at vi «bruker opp» finværet for sommeren, hva sier du da?

– Det er ingen korrelasjon der. Vi har nå et kraftig høytrykk. Det kan skifte, men det kan også følges av nye høytrykk, sier Kalve.

Det er nettopp det som er så fascinerende med været. Utover en drøy uke frem i tid, er det det vanskelig å si noe som helst om hvordan det blir, også for ekspertene. Derfor er det bare å levet i nuet, nyte sommerdagene mens de er her. Juni og juli kan bli hva som helst..

Saken fortsetter under bildet.

Ja, hva skal man si...

Tørt i lengre tid

Ettersom snittet for mai er 53 millimeter nedbør, kan det altså gå mot en ganske så tørr måned. Ser vi på statistikken for vinteren som nylig var, viser den at både mars og april var uvanlig tørre. På målestasjonen Blindern var det for eksempel bare 13,3 millimenter nedbør i mars og 37,4 i april.

Da snøen lavet ned i januar, var det derimot andre boller. Da kom det hele 86,3 millimeter nedbør på Blindern.

Det ekstremt tørre været i mars, april og mai skaper imidlertid stor skogbrannfare. Faren øker i dagene som kommer på grunn av mangel på nedbør. For 22. mai har Yr.no oppgitt verdien 87, for 23. mai er verdien 97, og for 24. mai er verdien hele 108. På skalaen er alt over 70 rødt og høyeste skogbrannfare.

Les mer om skogbrannfaren her

Her har du langtidsvarselet for Blindern på Yr.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...