ANNONSE
Annonse

Og været, det blir som det blir...

Solen skinner over hele Oslo i dag, som her over Holmenkollåsen. Slik har det vært mye av hittil i mai, og resten av måneden skal faktisk bli enda mer solfylt, om mulig. Foto: Fredrik Eckhoff

Hvis du syns at mai har vært en supermåned rent værmessig så langt, bør du ta en titt på forhåndsvarselet for resten av måneden.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2018 kl 11:19

ANNONSE
Annonse

BLINDERN/OSLO VEST: Et par regnskyll har det vært, som på 1. mai og 11. mai. Men resten av måneden har vært fantastisk, for dem som trives med solrike dager.

Statistikken viser at det har vært 27,6 millimeter nedbør så langt i mai, mens gjennomsnittet for mai er 53 millimeter. Skal man stole på Meteorologisk Institutts værside, Yr.no, kan det bli svært lenge til det kommer noen større nedbørsmengder. Frem til 30. mai er det meldt sol, sol og atter sol.

Temperaturene skal igjen opp mot rundt 28 grader, og det er ikke en regnsky å se.

Høytrykk etter høytrykk

Klimavakten hos Meteorologisk Institutt, Lillian Kvale, sier til Akersposten at det gode været i Oslo i mai skyldes to solide høytrykk som har etterfulgt hverandre.

– Hvis noen er bekyrmet for at vi «bruker opp» finværet for sommeren, hva sier du da?

– Det er ingen korrelasjon der. Vi har nå et kraftig høytrykk. Det kan skifte, men det kan også følges av nye høytrykk, sier Kalve.

Det er nettopp det som er så fascinerende med været. Utover en drøy uke frem i tid, er det det vanskelig å si noe som helst om hvordan det blir, også for ekspertene. Derfor er det bare å levet i nuet, nyte sommerdagene mens de er her. Juni og juli kan bli hva som helst..

Saken fortsetter under bildet.

Ja, hva skal man si...

Tørt i lengre tid

Ettersom snittet for mai er 53 millimeter nedbør, kan det altså gå mot en ganske så tørr måned. Ser vi på statistikken for vinteren som nylig var, viser den at både mars og april var uvanlig tørre. På målestasjonen Blindern var det for eksempel bare 13,3 millimenter nedbør i mars og 37,4 i april.

Da snøen lavet ned i januar, var det derimot andre boller. Da kom det hele 86,3 millimeter nedbør på Blindern.

Det ekstremt tørre været i mars, april og mai skaper imidlertid stor skogbrannfare. Faren øker i dagene som kommer på grunn av mangel på nedbør. For 22. mai har Yr.no oppgitt verdien 87, for 23. mai er verdien 97, og for 24. mai er verdien hele 108. På skalaen er alt over 70 rødt og høyeste skogbrannfare.

Les mer om skogbrannfaren her

Her har du langtidsvarselet for Blindern på Yr.no

ANNONSE
Annonse