Akersposten

Nysatsing i Lilleakerveien

Bydel Ullern skal før jul etablere demensboliger i Lilleakerveien 43b. Som et ledd i Oslo kommunes satsing på et differensiert botilbud, vil det på slutten av året bli innflytningsklare boliger tilpasset mennesker med kognitiv svikt. Foto: Bjørg Duve

Som et ledd i satsingen på et differensiert botilbud, vil det på slutten av året bli innflytningsklare boliger tilpasset mennesker med kognitiv svikt.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2018 kl 12:07

LILLEAKER: - Vi er sterkt opptatt av at mennesker skal leve selvstendige liv lengst mulig og innenfor trygge rammer, sier Bente Otto, avdelingssjef for helse og mestring i Bydel Ullern, til Akersposten.

I april i år sa eldrebyråd Tone Tellevik Dahl til Akersposten at kommunen må tenke helt nytt når det gjelder boliger og boformer for eldre og la til:

– I Oslo kommune tenker vi at vi skal bygge hjem, ikke institusjoner.

Trygge rammer

– Vi håper at sju til 10 leiligheter vil være innflytningsklare før jul, sier Otto. Hun legger til at dette er første steget. Det vil komme flere slike leiligheter. Disse leilighetene, som ikke er store, ligger i Lilleakerveien 43b. Administrasjonen ser også på andre områder i bydelen hvor slike boliger kan etableres.

Disse leilighetene i Lilleakerveien 43b brukes i dag som erstatningsboliger for Gustav Vigelands vei boliger på Casinetto, som er boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Akersposten har for øvrig skrevet om Lilleakerveien 43b tidligere, da 21 leiligheter ble kjøpt av Oslo kommunes Boligbygg, blant annet til bruk for flyktninger.

– I Bydel Ullern er vi sterkt opptatt av at mennesker skal få kunne bo i sine egne hjem lengst mulig. Derfor må vi legge til rette for at det skal kunne la seg gjøre, sier Otto og lover en opptrapping innen demensboliger. Sykehjem er ikke et alternativ.

Mennesker med kognitiv svikt - eller demens - har behov for en bolig hvor de kan føle seg trygge og ivaretatt.

– Vi vet at stadig flere vil bli rammet av kognitiv svikt, men vi vet også at vi kan hjelpe flere til å mestre livet med en tettere oppfølging fra det offentlige. Det vil for eksempel være bemanning på stedet.

Felles måltider

Leilighetene vil bli utstyrt med teknologiske hjelpemidler, som vil gjøre dagliglivet enklere og skape trygghet og nærhet til hjelpeapparatet.

– Det skal legges til rette for felles arealer hvor det blir tilbud om aktiviteter og måltider, sier Otto og legger til at det er kjent at fysisk aktivitet og mentale utfordringer er med på å bremse den kognitive svikten. Hun uttrykker glede over at ansatte i bydelen har vist stor interesse for å jobbe med mennesker, som trenger denne spesielle oppfølgingen.

Hukommelsesteam

Bydel Ullern har helt siden 2012 hatt et hukommelsesteam.

– Dette er et lavterskeltilbud hvor mennesker med begynnende hukommelsesvansker eller som har fått en demensdiagnose, kan få veiledning, sier Otto. Tilbudet gjelder både eldre og yngre samt deres pårørende. Her får en for eksempel informasjon om ulike tilbud og tjenester.

– Også dette tilbudet er opprettet for at mennesker skal kunne bo hjemme lenger og i trygge omgivelser, sier Bente Otto.

LES OGSÅ: Slik skal Bydel Ullern bli mer aldersvennlig

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...