Akersposten

Villaene faller som fluer

Fortettingen i villastrøkene i Oslo vest øker i styrke. Litt i skyggen av de store prosjektene forsvinner den ene villaen etter den andre og erstattes med flere nye boenheter. Akersposten har gjort et litt tilfeldig streif langs Vækerøveien fra rundkjøringen ved Ullernchausseen og ned til Nedre Skogvei – rett ovenfor E18. På denne korte strekningen er det ikke mindre enn seks prosjekter enten i gang eller som planlegges.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.12.2019 kl 15:38

FURULUND: Tidligere skjedde gjerne fortettingen gjennom bygging i eplehagene. Nå er det knapt eplehager igjen. Dermed er det både eldre og til dels nye hus som ofres. Et veldig typisk eksempel finner vi i tomten på hjørnet av Ullernchausseen og Vækerøveien – nær rundkjøringen. Her i Ullernchausseen 109B er det full aktivitet. En stor og betydelig påkostet enebolig – og ikke særlig gammel heller, er borte. Nå skal det i stedet bygges seks villaer her på en drøyt to måls tomt.

Salget er i gang. Pris: 12-13 millioner kroner.

Må bruke gang- og sykkelvei

Nesten rett over på andre siden av Ullernchausseen – og nærmeste nabo til rundkjøringen, finner vi Ullernchausseen 110. Her er en eldre to etasjes villa satt på «dødslisten». Her er det planlagt et leilighetsbygg på 3-4 etasjer med totalt 12 leiligheter. En utfordring her er atkomsten, som må skje via Ørakerstien. Dette er en gang- og sykkelvei, men som også brukes som atkomst til boliger – først og fremst fra Lilleakerveien.

Bymiljøetaten uttaler seg i saken slik: «I henhold til Gate- og veiutforming for Oslo kommune kan gang/sykkelvei brukes som atkomstvei i utbygde områder, for inntil ca. 10 boliger. Ørakerstien er atkomstveien til svært mange boliger, til tross for at den er mye brukt av fotgjengere og syklister. Den tilfredsstiller heller ikke breddekravene til g/s vei. Det er ikke ønskelig med enda flere boenheter som benytter seg av denne til kjøring, samtidig ligger dagens avkjørsel for nærme rundkjøringen Ullernchausseen/Vækerøveien. BYM kan ikke «nekte» den siste som bygger ut atkomst, men vi vil be om at det bygges få boenheter og svært lav parkeringsdekning.»

At tomten ligger kloss inntil en av byens mest trafikkerte rundkjøringer, ser ikke ut til være noe hinder.

Vekket Byantikvaren

Nærmeste nabo på oversiden av Ørakerstien er også på listen. På adressene Ørakerstien 32 og 34 er det søkt om rivingstillatelse. På denne tomten finner vi eldre bebyggelse – faktisk helt fra 1872. Det er også en murbygning her fra eldre dager, hvor det en gang i tiden var et vaskeri. Boligene med anneks har vært brukt som arbeiderboliger. Dette har fått Byantikvaren til å våkne, og fra det holdet er det kommet «fraråding om rivning». Men samtidig legges det til at «dersom tiltaket omsøkes til Plan- og Bygningsetaten, vil likevel Byantikvaren ikke prioritere tiltaket så høy at vi ber om midlertidig forbud mot tiltak med hensikt å regulere eiendommene til bevaring».

Også denne tomten må ha atkomst fra Ørakerstien. Totalt sett altså økt trafikk ut og inn Ørakerstien. Flere av naboene her har uttrykt bekymring for dette.

Tolv nye boliger

Beveger vi oss nedover Vækerøveien, møter vi straks på neste byggeplass. I nr. 30 er man i full sving med å bygge nytt. En eldre villa ble på kort tid historie, og nytt er på gang.

Her skal det komme seks tomannsboliger på den 1,8 mål store tomten, og prislappen er 11-12 millioner.

Vi nærmer oss 12.000 følgere på Facebook. Er du blant dem?

Må følge småhusplanen

For å komme til neste tomt hvor eksisterende hus må vike plass for nytt, trenger man bare krysse trikkesporet på Furulund. Rett nedenfor Stangelandgården med butikken Matkroken, finner vi Vækerøveien 18-22. Her har Pilares Eiendom A/S i lengre tid jobbet med utviklingsplaner. Vækerøveien 18-22 AS er etablert som selskap, hvor også Rema 1000 er inne på eiersiden. Grunnen til det er at man så for seg en mulig større utvikling av tomten med blant annet torg og en ny dagligvarebutikk. Men Plan- og bygningsetaten har satt foten ned for dette, og Pilares Eiendom må forholde seg til småhusplanen. Tanken nå er å bygge 9 boenheter i en blanding av enebolig, tomannsbolig og hus i rekke.

På andre siden av Vækerøveien på hjørnet med Nedre Skogvei finner vi det nederste av Vækerøvei-prosjektene. På adressen Nedre Skogvei 17-31 er byggingen i full gang. Her kommer to eneboliger, en tomannsbolig og en tremannsbolig.

Det spesielle med denne tomten er at det opprinnelige huset fortsatt står. Det er en sveitservilla som er blitt totalrenovert og som nå inneholder fem mindre leiligheter. Totalt er tomten tre mål, som altså har fått plass til 12 boenheter.

Boligutviklerne er hele tiden på intens jakt etter nye tomter, og folk som sitter på tomter i størrelse to mål og oppover – ja, i enkelte tilfelle under dette også, så kan det være god butikk å ofre huset og selge. At man finner dem langs den sterkt trafikkbelastede Vækerøveien viser bare at trafikale og støymessige utfordringer ikke er noe hinder.

LES OGSÅ: Planlegger 62 boliger i dette skogsområdet

Vi nærmer oss 12.000 følgere på Facebook. Er du blant dem?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...