Akersposten

Vil åpne opp for en sårbar gruppe

AKTIVE: Medlemmene i Heming IPU er aktive og holder avstand. Her fra årlig tur til Løvlia. Foto: Heming IPU

Psykisk utviklingshemmede har tilgang til få eller ingen sosiale arenaer utenom idretten i disse dager. Byrådet oppfordres til å åpne opp for hallidrett for denne gruppen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.01.2021 kl 12:57

OSLO: Heming IPU (idrett for psykisk utviklingshemmede) arrangerer idrettstilbud for psykisk utviklingshemmede, som kommer fra hele byen. Cirka 50 medlemmer, fordelt på aldersgrupper, deltar i ulike aktiviteter.

- Det er slik at denne sårbare gruppen har idretten som så å si eneste sosiale arena. Mens mange andre ungdommer lever sitt sosiale liv på ulike digitale plattformer, hvor de daglig kommuniserer med hverandre, så har ikke våre medlemmer denne muligheten. Uten andre tilbud blir de isolerte fra det sosiale livet, sier leder av Heming IPU, Per-Håvard Martinsen.

Ukens høydepunkt

Oslos forskrift om forebygging av koronasmitte skal fornyes og Martinsen håper at Oslo kommune vil åpne opp for at psykisk utviklingshemmede kan få drive organisert hallidrett igjen.

- For mange er dette ukens høydepunkt. Foreldrene forteller at de gleder seg ekstra til disse treningene med allidrett på mandager og lørdager. Gruppene er fordelt på alder og de trener som gruppe alene i store treningslokaler, med god avstand til hverandre. Med rundt 15 deltakere er det 5 trenere til stede, som hele tiden passer på at avstand opprettholdes. Dessuten er det ingen som er mer nøye med å holde avstand enn våre ungdommer. De skjønner alvoret i dette, sier Martinsen.

Andre kommuner har det

Han viser til at andre kommuner har åpnet for at organiserte aktiviteter for personer med funksjonsnedsettelser og andre særlig sårbare grupper kan gjennomføres. Blant andre har Bærum kommune en slik bestemmelse i sin forskrift.

- Jeg håper Oslo kommune ved byrådet vil åpne opp for det samme. Det vil glede våre ungdommer over hele byen, sier Martinsen.

På denne bakgrunn har Heming IPU bedt om en justering som gjelder idrett for psykisk utviklingshemmede, i forbindelse med at i dag, onsdag 20. januar, kommer byrådet med oppdaterte tiltak for Oslo.

Utfordrer byrådsleder

Høyres fraksjonsleder i bystyrets helse- og sosialutvalg, James Stove Lorentzen, har tro på at byrådet vil gjøre den nødvendige endringen, som blant annet gjør at medlemmene i Heming IPU får det tiltrengte tilbudet.

- Jeg vil gjerne utfordre Raymond på dette. Oslo må nå åpne opp for alle under 20, og ikke minst åpne opp for å gi dispensasjon for grupper som har spesielle behov, også for de over 20, sier Lorentzen.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...