Akersposten

– Vi trenger et byråd som forstår at det faktisk bor mennesker her

Margrethe Geelmuyden, Venstres førstekandidat til bydelsutvalget på Ullern. Foto: Privat

– Vår bydel er under voldsomt press med flere enorme utbyggingsprosjekter, sier Margrethe Geelmuyden, Venstres 1.-kandidat i Bydel Ullern. Hun nevner utbygging av Fornebubanen, vannannalegg på Huseby, 6000 nye boliger på Skøyen, planer om rasering og fortetting på Smestad og utviklingen av Lilleakerbyen som eksempler.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2019 kl 12:00

VALG 2019: Akersposten har snakket med førstekandidatene til bydelsutvalget i Bydel Ullern i forkant av valget i september 2019. Red.

Her er Venstres 1. kandidat i Bydel Ullern – Margrethe Geelmuyden:

– Utbygging får en stor påvirkning på livet til folk i bydelen, derfor trenger vi et byråd som forstår at det faktisk bor mennesker her. Det gjør dagens byråd i liten grad, sier Geelmuyden, som er nestleder i byutviklingskomiteen i Bydel Ullern. 57-åringen har sittet i Bydelsutvalget i én periode og stiller til gjenvalg.

Pengene rår

– Tomtepriser gjør at utbyggerne vil satse i vest. Det gir press her, og for lite investeringer i områder som faktisk trenger utvikling. Dessverre lar byrådet pengene rå.

– Hva vil Venstre ha?

– Vi vil ha utvikling, men vil samtidig ta vare på det som fungerer, som gode eksisterende boområder. Det er meningsløst å rive folks hjem for å bygge nye. Du redder ikke klima ved å rasere og bygge nytt. En gang i tiden tok man til vettet og stanset sanering av trehusbebyggelsen på Vålerenga. Alle priser seg lykkelig for det i dag. Nå må byrådet ta til vettet og stanse rasering av småhusbebyggelsen på Smestad.

Venstre vil også ta vare på naturen i byen og på de få friområdene som finnes i bydelen.

– Det er for få av dem.

– Lar dette seg gjøre?

– Selvsagt er det mulig å ha byutvikling med kvalitet. Mennesker trenger hus, men god byutvikling betyr mer enn at folk har tak over hodet.

Feil spørsmål

– Man får inntrykk av at byrådet spør seg: Hvor mye kan området tåle av utvikling? Det er feil spørsmål, sier hun.

– Hva er det riktige spørsmålet?

– Som politiker må man spørre om hvordan utvikling kan tilføre et område nye kvaliteter, tilrettelegge natur og friområder, skape møteplasser og ikke minst sikre grunnleggende infrastruktur.

Geelmuyden mener at her svikter det og peker på at det nå bygges tusenvis av nye boliger i bydelen.

– Men ingen ny skole i overskuelig fremtid. Skolene er fullstendig sprengt. Situasjonen for ungdomsskolene er virkelig kritisk. Dette er utbyggerstyrt og uforsvarlig byutvikling, og det haster å gripe inn.

– Krig mot Bydel Ullern

– Det er Bystyret og ikke Bydelsutvalget, som vedtar byutviklingen i Oslo. Er det frustrerende?

– Absolutt. Vi har et alvorlig demokratisk problem når 30.000 innbyggere ikke blir hørt. Sittende byråd har drevet krig mot Bydel Ullern siden dag én. De opererer ut fra en syltynn teori om at hver T-banestasjon skal bli et bymessig knutepunkt, uansett status. Resultatet er at de vil rasere småhusområder, bygge ned friområder og fylle bydelen med høyhus.

Geelmuyden er glad for at folk i bydelen er flinke til å engasjere seg og tar kontakt med bydelsutvalget.

– Mange kommer til åpen halvtime for å fortelle oss bydelspolitikere om lokale saker. Svært ofte fatter bydelen enstemmige vedtak basert på god lokalkunnskap og forståelse for gode alternativ.

– Blir dere hørt?

– I begrenset grad. Vi er høringsinstans. Vi snakker også med våre partifeller i bystyret. Venstre i Bystyret ønsker, som oss, en menneskelig byutvikling. Det er ikke Venstre det står på. Som lokalpolitiker i Bydel Ullern har vi rollen som formidlere av lokalkunnskap inn til bystyret, som bestemmer til slutt.

Geelmuyden synes at Byrådet til en viss grad har lært seg til å lytte.

– De vi vel gjerne gjenvelges. Å overkjøre innbyggerne går jo ikke i lengden. Men hvis folk i vår bydel vil bli hørt, bør de nok velge et annet byråd.

Ja til grønne lunger

Akerspostens lesere forbinder trolig Margrethe Geelmuyden med ambassadesaken og kampen for å verne Husebyskogen. Kommunikasjonsrådgiveren bor i Husebyåsen. Da USAs ambassade skulle flyttes til Huseby, engasjerte hun seg for lokalmiljøet. Hun ble aksjonsleder.

– Det var min vei inn i politikken.

Det å kjempe for friområder, står hennes hjerte nært. Hun startet også Nettverk for Vern av Grønne Lunger og samlet nabolag over hele Oslo for å kjempe for byens grøntområder.

– Vi tapte ambassadesaken, men kampen for friområder satte spor etter seg. I dag forstår folk verdien av grønne lunger. Likevel er ikke kampen slutt. Det finnes stadig et godt offentlig formål, som trenger et sted å være. Slappe politikere tyr da til friområder slik vi ser nå med vannanlegget i Husebyskogen. Byrådet vil legge administrasjonsbygget i skogens randsone, uten hensyn til naturverdier.

Venstres politikk er å peke på alternativer. Venstre vil legge bygget utenfor friområdet, for eksempel på Husebyplatået.

Ta vare på det som virker

Venstre vil heller ikke tvinge gode, private barnehager til å bli kommunale. Det samme gjelder for omsorgsboliger.

– Det som allerede fungerer bra, må få fortsette med det. I Bydel Ullern har vi allerede det mange andre kommuner ønsker seg og arbeider for – nemlig godt fungerende nærmiljøer. Dette må vi ta vare på, ikke ødelegge.

– Skal en stoppe utviklingen?

– Nei. Men den skal være innbyggerstyrt, ikke utbyggerstyrt.

Ja til svømming og ballett

Den oppvoksende slekt er et annet tema som sterkt opptar venstre-politikeren.

– I likhet med skolene er tilbud for barn og unge overfylt. Og det mangler mye. Tenk deg en norsk kommune med over 30.000 innbyggere som ikke har svømmehall! Der har du Bydel Ullern. Til sammenlikning har Gjøvik, med samme innbyggertall, to haller.

– Dette ønsker Venstre i Bydel Ullern å gjøre noe med.

Når arealene i Bestumkilen frigjøres, vil det gi plass til en ny folkepark med svømmehall. Det vil komme hele Oslo til gode.

Geelmuyden har engasjert seg i å redde Kirkenær Ballettskole fra riving.

– Venstre, sammen med alle partier i Bydel Ullern, jobber for at Kirkenær ballettskole skal kunne fortsette.

– Har de unge for få aktivitetstilbud?

– Definitivt. Det er ventelister for å slippe inn på aktiviteter. Vi må i langt større grad enn i dag sørge for ulike typer aktivitetstilbud for barn og unge, sier hun.

Venstre-politikeren tenker blant annet på friområder hvor barn kan utfolde seg, men også aktiviteter innen organiserte former.

Arver vårt søppel

– Skoleungdom er blitt klimaaksjonister. Støtter du dem?

– Ja. Det er bra at ungdommen engasjerer seg. Det er de som skal arve vårt søppel.

Geelmuyden synes det er dystre utsikter. Derfor er Venstres klimapolitikk så viktig, mener hun. Biltrafikken må begrenses, og kollektivtransporten må forbedres. Det skal være lett å velge grønne løsninger.

– Venstre har vært pådriver for det gode kollektivtilbudet som Oslo har i dag, sier Geelmuyden, som bruker T-bane eller el-sykkel til jobb. Hun er stolt over hva partiet og Ola Elvestuen har fått til.

– Hva er løsningen for dem som verken kan gå, sykle eller benytte seg av kollektivtilbudet?

– Elbiler går jo stillere og gir renere luft. Ellers er det vel miljøvennlig å bruke den bilen man har til den stopper. Jeg har ingen tro på bruk og kast hverken når det gjelder hus eller biler.

– Hva er løsningen når en ikke kan benytte seg av kollektivtilbudene og det blir stadig vanskeligere å få parkert bilen?

– Her må man se på hva som er økonomisk. Å bruke arealer tiI utstrakt parkering er hverken trivelig eller økonomisk. Men også her finnes det alternativer. De «Rosa bussene» kommer. Og i Oslo står drosjene stille halvparten av tiden. Taxi er en stor og uutnyttet ressurs. Kanskje man i større grad burde subsidiere drosje til de som trenger det.

– Hva med bompenger?

– Det er helt ok. Det har vi som bor i Bydel Ullern betalt i årevis uten å klage, sier Margrethe Geelmuyden. Og legger til at bompenger skaffer midler til kollektivutbygging og får flere til å la bilen stå.

– Det er utmerket, sier Margrethe Geelmuyden.

LES OGSÅ: – Vi må få stoppet raseringen av småhusbebyggelsen

– Vi har en klimakrise, ikke en bompengekrise

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...