– Vi tåler ikke urettferdighet

Fra vinduene ved Røakrysset kan Akersposten følge med på hva som skjer. Mandag stiller Fredrik Eckhoff (t.v) og Vidar Bakken på Ullern kultursenter. Foto: Bjørg Duve
– Akersposten er din avis, sier Fredrik Eckhoff, redaktør for lokalavisen for bydelene Ullern og Vestre Aker. Mandag kan du møte ham og redaksjonssjef Vidar Bakken på MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter klokken 12.
Publisert: 20.10.2019 kl 09:50
Sist oppdatert: 21.10.2019 kl 10:37
ULLERN OG VESTRE AKER: Lokalavisen er stor. Det er mange som leser om hva som skjer i nærmiljøet. Det er som regel i det nære og kjære du og jeg viser vårt engasjement. Det er her ildsjelene finnes – og det er godt stoff.
- Vi har mellom 20.000 og 30.000 lesere hver uke, sier redaksjonssjef Vidar Bakken og legger til at det er de stolte av.
- Ikke minst fordi vi vet at det er rundt 60.000 potensielle lesere i disse bydelene som nå har rundt 85.000 innbyggere, sier Eckhoff og tilføyer at han synes de har god kontakt med leserne.
– Det er viktig for oss, legger han til.
Refser og klemmer
En lokalavis' oppgave i et lokalsamfunn er å være både refser og klemmer.
– Vi må hele tiden balansere mellom det å kritisere når det er nødvendig og løfte fram godsakene når det er mulighet for det, sier Eckhoff.
– Det er utrolig mye spennende som skjer rundt omkring i de ulike lokalmiljøene, fortsetter Bakken, som følger utbyggingssakene på veldig nært hold. Det er ikke få sider med utredninger, forslag og protester han pløyer igjennom på vegne av innbyggerne.
– Du er ikke redd for å ta utbyggerne i nakken og riste dem litt?
– Over hode ikke, sier Bakken og får vann på mølla. Han følger utbyggingssakene i de to bydelene veldig nøye. Er det noe som blir lest av oppslag i Akersposten, så er det om endringer i ditt og mitt nærområde.
– Jeg tåler ikke urettferdighet. Da tar jeg dem når jeg oppdager det, sier Bakken.
– Dette er noe av det samfunnsoppdraget vi som journalister har, fortsetter Eckhoff og han er veldig nøye på at Akersposten er – og skal være – fri og uavhengig.
– Det er helt nødvendig for oss hvis vi skal fungere godt i lokalsamfunnet, fortsetter Bakken.
Ikke helt ufarlig
Men det er ikke helt ufarlig å være journalist i de to bydelene. Selv i en lokalavis som akersposten.no får en trusler. Det er ikke bare i utlandet det skjer.
– Jeg er blitt truet med bank, sier Bakken. Det var for noen år siden.
– Det var en utbygger som hadde jukset. Det skal vi ikke ha noe av, sier han.
En annen gang var han vitne til et nesten-mord, da han fulgte politiet en natt i vestre deler av Oslo sentrum. Etterpå ble redaksjonen kontaktet.
– Da kom det drapstrussel til Akersposten. Da skulle jeg tas, forteller Bakken.
– Men i det daglige opplever vi et veldig godt samarbeid med ulike aktører. Når vi skal være en lokalavis i et lokalmiljø, er dette alfa omega, sier Eckhoff og forklarer at som lokalavis kan en ikke oppføre seg slik storavisene fra tid til annen gjør.
- Vi som lokal-journalister skal møte intervjuobjektene igjen og igjen. Da må vi finne fram til arbeidsmåter og omgangsformer begge parter kan leve med. Både intervjueren og de som står omtalt i avisen, treffer hverandre på nytt – kanskje på butikken eller for eksempel i en ny arbeidssituasjon. Da må vi ha fair play, sier Eckhoff.
Fra papir til nett
– Det som er det fine med nettet, er at vi kan legge ut sakene der og da – umiddelbart.
– Har du eksempler?
– Ja, faktisk. Det var såpeglatt her på fortauene ved Røakrysset. Folk datt om kull rett over gaten for redaksjonen. Vi skrev om det – kontaktet Bymiljøetaten – som kort tid etterpå kom og strødde fortauet. Raskt levert!
En annen gang var det så akutt at han ble stående sammen med lederen for Røa seniorsenter og strø fortauet.
Redaktøren er meget godt fornøyd med at de landet på nettavis, men han innrømmer at de måtte tenke seg godt om da de skulle start opp avisen igjen i 2016. Skulle de satse på både papir og nett eller …?
Det var økonomien som avgjorde. Å trykke og distribuere papiravis ble rett og slett for dyrt.
– Dessuten er papiravisen i tradisjonell forstand snart død uansett, sier Eckhoff.
Historie
Fredrik Eckhoff, Vidar Bakken og Hanne Bae Ottho gikk sammen og startet nettavisen Akersposten.no i 2016. Da hadde avisen ligget død siden desember 2014. Avisen er faktisk 114 år gammel.
– Det er Hanne Bae Ottho, som sørger for inntektene våre – annonsene. Uten henne og annonsørene, hadde vi ikke eksistert, sier Eckhoff og legger til at det er ingen som er abonnenter. På Akersposten.no er alt innhold gratis og tilgjengelig for alle.
Dynamikk på nettet
– Det er dynamikk på nettet, sier Eckhoff.
- Hva mener du med det?
– Det blir et raskere samspill med samfunnet rundt oss – enten det er politikere, samfunnsaktører eller mannen i gata. Avisen er der for dem. Det er dem vi samspiller med for å belyse hva som skjer – eller ikke skjer – i vårt område og hvorfor. Vi legger jo også ut på Facebook. Der er det mange som er inne og kommenterer. Her finner vi også noen av våre trofaste følgere, forteller Eckhoff, som har jobbet i Akersposten siden 1993. Det er 12 år siden han ble redaktør for avisen.
Vidar Bakken har vært i Akersposten i 20 år.
Politikere og samfunnsaktører følger med på hva Akersposten skriver. Det samme gjør leserne. Mange – både politikere og innbyggere – deltar med debattinnlegg, og redaktøren er svært takknemlig for journalistene, som ønsker å holde faget sitt ved like og leverer gode artikler.
– Dere har hatt mye godt stoff denne høsten.
– Ja! Takk. Vi ser jo at vi virkelig er i ferd med å innarbeide oss som en katalysator i lokalsamfunnet, sier Vidar Bakken.
– Husk, lokalavisen er din avis, sier de to.
Mandag 21. oktober kl. 12 møter du dem begge på Ullern kultursenter på Stoppestedet på Lilleaker. Temaet er selvsagt: «Hvordan fungerer lokalavisen i lokalsamfunnet?»
– Vi gleder oss til å møte mange og engasjerte lesere ansikt til ansikt, sier de to.