ANNONSE
Annonse

– Vi ser en høyredreining av Europa

– Det vi ser i Europa i dag er blant annet resignasjon, sier Hege Moe Eriksen. – Da jeg bodde der noen år for vel 20 år siden, var det optimisme og framtidstro. Onsdag skal hun sakke om Europa i endring på Ullern kultursenter. Foto: Ole Kaland

– Det som skjer i Europa i dag er både spennende, men også skummelt, sier mangeårig NRK-korrespondent, Hege Moe Eriksen, til Akersposten. Siden 2014 har hun vært programleder i NRK Urix. Onsdag blir hun å høre på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2017 kl 09:37

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Det vi ser er en høyredreining av Europa, fortsetter Moe Eriksen. Hun har i mange år bodd i Frankrike og Spania. Hun har studert språk, blant annet arabisk.

– Europa er i dag et annet enn da jeg for rundt 20 år siden bodde i Frankrike og Spania.

– På hvilken måte?

– Frustrasjonen brer seg.

90-tallets Europa

– Da jeg bodde der på begynnelsen av 90-tallet, var det et Europa med selvtillit og optimisme.

Dette var før euroens inntreden i verden. Den kom som elektronisk valuta fra 1. januar 1999 og som fysisk betalingsmiddel fra 1. januar 2002. Det året ble euroen tildelt Karlsprisen for sitt bidrag til europeisk integrasjon. I dag er vi vitne til at deler av land ønsker å bli selvstendige, som for eksempel Catalonia i Spania. Skottene rører også på seg og vet ikke helt veien videre etter Brexit.

– Da jeg kom tilbake til Brussel som korrespondent i 2010, var det en helt annen stemning, sier Moe Eriksen. Hun hadde ansvar for å dekke EU, NATO og store deler av Vest-Europa.

Resignasjon

– Det vi ser er blant annet resignasjon, høy arbeidsledighet – særlig blant unge mennesker, at industriarbeidsplasser forsvinner og at politikken går mer til høyre. Det er helt klart et stemningsskifte i Europa, sier Hege Moe Eriksen. I 2003 fikk hun, sammen med Merete Jansen, SKUP-diplom.

Ved deres kritiske og undersøkende journalistikk avslørte de to NRK-reporterne hvordan en serber, dømt for grove krigsforbrytelser i Kroatia, levde fritt i Norge. I 2013 fikk Hege Moe Eriksen NRKs Journalistpris for sitt arbeid som europakorrespondent.

Onsdag 29. november klokken 12 holder hun foredrag på Ullern kultursenter.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse