Akersposten

– Vi har store ambisjoner, og vi får det til

Fra v: Bitten Lorentzen, byrådsleder Raymond Johansen og Sonja Sunde spiste vafler og pratet både om gamle og nye dager på Madserudhjemmet onsdag. Foto: Fredrik Eckhoff

Nytt kinoutstyr? Lydanlegg? Flere utflukter? Eller hva med en softismaskin?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2018 kl 11:59

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MADSERUD: Onsdag var byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på besøk på Madserudhjemmet, og han hadde med seg en sjekk på 50.000 kroner, penger øremerket sosiale tiltak for beboerne på hjemmet.

Beboermedvirkning

Det er rundt ett år siden kommunen overtok driften av sykehjemmet som ligger flott til rett nedenfor Frognerparken. Med ny institusjonssjef ved roret, Stephanie Djenane, har det skjedd en rekke positive endringer. Nylig ble deler av sykehjemmet, som er bygd i 1986, pusset opp, og det er innført flere tiltak for å gjøre Madserudhjemmet til å bli et best mulig hjem for beboerne – og til en best mulig arbeidsplass for de ansatte.

– Det har vært et paradigmeskifte. Det er vi ansatte som kommer hjem til beboerne. Det er ikke de som bor på vår arbeidsplass, sier Djenane.

En annen nyhet er at det er dannet et beboerråd, som har hatt opptil 12 av de 80 beboerne som medlemmer. Det har blant annet ført til konekrete endringer i lunsjmenyen og i hverdagsrehabiliteringen.

– Rådet møtes én gang i måneden, og her tar vi opp en del faste punkter, som ernæring, aktiviteter og medisinsk behandling. Beboerne snakker om hvordan de har det her. Det har kommet frem en del nye ting, som hjelper oss, sier institusjonssjefen.

Lite sykefravær

Byrådsleder Raymond Johansen forteller til Akerspostens utsendte at han er imponert over den positive utviklingen på Madserudhjemmet, som riktignok alltid har hatt gode resultater å vise til i brukerundersøkelser.

Han snakker blant annet om det bemerkelsesverdige lave sykefraværet blant de ansatte, for eksempel kun 3,2 prosent i oktober 2017. Det samlede sykefraværet fra januar til oktober 2017, var 7,1 prosent, og også det er godt under gjennomsnittet.

– Madserudhjemmet er et av de beste på lavt sykefravær. Det betyr at dere gleder dere til å gå på jobb, sa Johansen, mens han drakk kaffe og spiste vafler med brunost med representanter for beboere og ansatte.

Han skrøt også av alle dem som orker å videreutdanne seg mens de er i jobb.

Softismaskin?

Byrådslederen kom altså med 50.000 kroner som skal brukes til sosiale formål, og institusjonssjefen forteller at beboernes forslag til bruksområder er flere. Hun forteller at hun tror en del av gaven skal brukes til å oppgradere kinoutstyret. Etter ønske fra beboerne er nemlig kino på lørdager blitt et fast innslag. Da samler opptil 15 beboere seg foran lerretet og spiser litt god mat. Valget av film faller gjerne på klassikere, og både «Casablanca» og «Fjolls til fjells» har blitt vist. Men også nyere filmer, som «Kongens nei».

Et forbedret musikkanlegg står også på ønskelisten, og det samme gjør sangbøker med ekstra stor tekst, ettersom det bor mange sangglade på Madserudhjemmet.

– Vi skal også skaffe oss en besøkstralle, som gjør det enklere å bringe aktiviteter inn til beboerne som ikke kan flytte på seg så mye. Da gir vi beboerne det e ønsker seg. Det kan være garn til strikk, et nettbrett eller en bok, sier Djenane.

Det kan også hende at det investeres i en softismaskin, ifølge institusjonssjefen. Softis er visstnok populært blant Madserudhjemmets beboere!

– Også kan det hende vi bruker pengene på utfukter, til havs, til fjells eller til lands, etter ønske, sier hun.

– Nå høres det ut som at 50.000 blir litt for lite til alt dette?

– Ja, vi får se hva vi får til. Det viktige er at vi innhenter ønsker, så får vi se om vi må hente litt midler andre steder også, smiler hun.

Ambisjoner

Djenane, som tidligere blant annet har jobbet ved Majorstutunet, har mange tanker om hvordan Madserudhjemmet kan bli et enda bedre hjem og en bedre arbeidsplass.

– Det er mye son skjer på mange nivåer. Vi har store tanker og ambisjoner om forbedring. Vi har engasjerte ansatte, og resultatene viser at de er solide medarbeidere som er klare til å videreutvikle seg, sier hun og skryter også av beliggenheten i Madserud allé.

– Vi har den beste beliggenheten i verden! sier hun og forteller at bruken av nærmeste nabo, Norges flotteste park, er veldig viktig.

– Det er viktig å bringe Frognerparken inn, bruke arealet rundt oss enda bedre, sier hun og forteller om at det skal lages plattinger som gjør det enklere å bruke uteområdet bedre.

– Og vi skal lage treningsområde, legger hun til. – Vi har store ambisjoner, og vi får det til.

– Deilig her på hjemmet

Vi tar også en prat med to av beboerne på hjemmet, Bitten Lorentzen og Sonja Sunde.

– Det er fint å bo her, sier de begge to.

– Jeg snakker med folk som sier, «bor du på hjem, liksom?», og de tror det er ille, men da sier jeg rett ut at det er deilig her på hjemmet. Det er trygt, det er mye god mat, og det er parkeringsplasser til familie som skal besøke meg, sier Lorentzen.

Begge sitter de i Beboerrådet, og de kan rapportere om lite misnøye.

– Det er ikke så mange som har sterke meninger, det er heldigvis ikke mange som har noe å klage på, sier Sunde.

Et av de neste punktene på programmet for Madserudhjemmet er å endre navn på poster og avdelinger. Snart bor man ikke lenger på «en post» eller en avdeling. I stedet kan avdelingene bli døpt om etter kjente steder i nærmiljøet. Kanskje blir det en avdeling Monolitten?

Navnene er ikke klare ennå. Det som er sikkert, er at Beboerrådet kommer til å være involvert i navnevalgene, og noe annet som er sikkert, er at det ikke blir en avdeling Sinnataggen, skal vi tro beboerne vi snakker med...

LES OGSÅ: På jakt etter 100 leiligheter – men her må alle beboere flytte ut

Følg Akersposten på Facebook