Akersposten

– Vi er spellemenn som er glade i å spelle

Løse Fugler i utvidet versjon samlet hos Jarle Aabø på Røa: Fra v: Trommeslager Rune Arnesen, bassist (bosatt på Slemdal) Bjørn Enoksen, vokalist og låtskriver Aabø og gitarist Stein Bull-Hansen. Foto: Fredrik Eckhoff

– Vi må spille for å være i bevegelse! sier bassist Bjørn Enoksen. Musikere som egentlig skulle vært over alle hauger og spilt konserter, møttes i stedet i en kjellerstue på Røa.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

RØA: Fra en kjellerstue på Røa høres livlig musikk, og det er ikke noen tenåringer som har skrudd anlegget på høyt volum. Her er det ekte saker. På innsiden finner vi en gjeng erfarne musikere som i korona-perioden har fått sitt jobbliv satt på vent.

– Akkurat nå skulle jeg vært i Roma og spilt konsert, men alt sånt er jo avlyst. Jeg skulle vært innom både Tyskland og Østerrike også, sier Rune Arnesen, en av Norges mest erfarne trommeslagere, som har spilt med musikere som Jonas Fjeld, Nils Petter Molvær, Rebekka Bakken, Steinar Albrigtsen og Ketil Bjørnstad.

– Jeg skulle nå vært på Sørlandet og spilt konsert, sier Bjørn Enoksen, bassisten bosatt på Slemdal, som også har vært i bransjen i en årrekke. Han har samarbeid med artister som Finn Kalvik, The Monroes og Jørn Hoel på merittlisten.

Også gitarist Stein Bull-Hansen, som blant annet har vært fast gitarist for Anita Skorgan og Øystein Sunde, skulle vært et helt annet sted.

I stedet har alle tre funnet veien til kjellerstuen til Jarle Aabø på Røa – som ved siden av sin jobb som PR- og kommunikasjonsrådgiver, bruker mye tid på musikk, både som låtskriver og sanger.

– Dette er Løse Fugler, sier Aabø. – Eller, Løse Fugler er egentlig et prosjekt som består av Jarle Myrvold, som skriver tekstene, Stein Bull-Hansen og meg.

Nå har Løse Fugler fått hjelp fra flere «nedtstengte musikere», som Aabø kaller dem.

Velklingende hus

Med flere liveopptredener i beltet – og et allerede ferdig innspilt album som ikke er gitt ut, har Løse Fugler allerede masse låter å vise til.

– Men så hadde vi enda flere låter, og da kunne vi spille inn et album til, sier Aabø. Og det er nettopp det de har gjort de siste par dagene.

(Saken fortsetter under bildet.)

En kjellerstue som viste seg å egne seg godt til musikkinnspilling.

– Dere spiller altså inn i kjellerstuen din, Jarle? Er det korona-trøbbel som gjør at dere ikke er i et skikkelig studio?

– Nei, egentlig ikke. Men da vi øvde til forrige konsert, fant vi ut at det var veldig god lyd her, sier Aabø. Jeg tror dette må være det mest velklingende huset på Røa!

Låter og tekster

Det er altså Aabø som lager melodiene og står for vokalen. Det er ikke få melodier han har snekret sammen de siste årene.

– Låtene bare deiser ned i hodet. Noen bygger hus, jeg bygger låter, sier han.

– Kan dere andre beskrive Aabø som låtskriver?

– Sangene er fengende, og de er logiske. Veldig morsomme å jobbe med. Du kan si at de er naturlige, sier Bull-Hansen.

– Sangene er lette å få til å leve. For oss som er proffe, blir dette som å være en god kokk og få presentert masse gode råvarer. Da er det bare å lage god mat, sier bassist Enoksen. – Jarle bare spyr ut gode låter!

– Og Jarle Myrvold, som lager tekstene? Si noe om ham!

– «Jeg digger når hun går på rødt. Hele gata blir grønn.» Den har sittet i hodet helt siden første gang jeg hørte den, sier trommis Rune Arnesen. – Han har noen fantastiske setningssammensetninger. Du klarer ikke å la være å lytte!

– Han skriver tekster som både er dype, brede, vide og høye. Han er en stor poet, men jeg vet ikke om han vet det selv, sier Aabø.

Ambisjoner?

Tekstene er norsk, og sjangeren er en slags visepop.

– Løse Fugler er egentlig helt sjangerfrie. Vi har spilt alt fra black metal til yndige skillingsviser. Det vi lager nå, er typisk norsk musikk, sier Aabø. – Du kan kalle dette «øregodt»!

– Hva er ambisjonene med prosjektet nå som dere snart har to fulle album klare til utgivelse?

– Vet ikke, sier Aabø. – Vi er spellemenn som er glade i å spelle.

– Er det noe penger å tjene på disse fuglene? Reise på turné når det går an igjen?

– Hehe. Vi er mest opptatt av å spille musikk med flinke folk. Vi har det moro.

Korona-krisen har på en måte ført dem sammen i dette prosjektet, og musikerne som har dette som levebrød, ser frem til å være i gang igjen.

– Vi må spille for å være i bevegelse, sånn er det, sier Enoksen.

Du finner noen eksempler på Løse Fugler blant annet på Itunes, Spotify og Youtube. Her er flere av Løse Fuglers låter.

Her finner du en livekonsert de gjorde nylig for TV Østfold.

Følg Løse Fugler på Facebook.

Jarle Aabø sitter i naborommet til kjellerstuen og konsentrerer seg om vokalen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...