ANNONSE
Annonse

– Vi er sønnene til Erik og Kriss, de litt rampete barna

Fra v: Hans August Pünther (Avgvstvs), Aleksander Flaten (produsent), Lukas Brekke (manager), Sander Risung (Sændy) og Taha Layth Abbas (produsent). Foto: Fredrik Eckhoff

– Folk snakker om at det er trangt nåløye, at man har oddsene mot seg, men prøv å gjøre det du har lyst til. Smell på denne låta og be folk la deg være i fred!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2018 kl 14:57

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Ullern-rapperen Avgvstvs har gitt ut to nye låter denne høsten, den siste i samarbeid med Sændy fra Bærum. De to gutta snakker gjerne om både samarbeidet, musikken og den siste låta, men temaet dreier stadig innom ungdomsklubben Stoppestedet – og det til tross for at både Hans August Pünther (22) og Sander Risung (21) ikke lenger er i ungdomsklubbens målgruppe.

Vi møter de sammen med produsentene deres, Taha Layth Abbas og Aleksander Flaten – og manager Lukas Brekke.

Møtepunktet

– Ungdom trenger en tilhørighet, de trenger å ha et felles møtepunkt. Når andre ting faller bort, når man ikke lenger er på fotballtrening, og skolen endrer seg, er Stoppestedet viktig, sier Hans August. Han forteller at ungdomsklubben på Lilleaker har vært veldig i hans egne ungdomsår, ikke minst for hans store lidenskap, musikken.

Nå ønsker han å inspirere ungdommer til å bruke Stoppestedet, og alle de fire musikerne vi møter, er jevnlig innom og jobber sammen med tenåringer som ønsker å spille musikk og lære av de unge voksne.

– Stoppestedet er et seriøst sted. Vi som er litt i eldre, kommer innom og jobber seriøst, det blir trygge og gode rammer for ungdommene. Uansett hva vi rapper om og hva kunsten handler om, er det lagd med profesjonelle rammer, sier Hans August.

Sander, som altså er bærumsgutt, er også imponert over hvor mye positivt som skjer på ungdommenes møteplass på Lilleaker.

– Her driver folk med musikk, redigering av bilder og video, folk lager klær… Det er masse kreativt, og det er masse samarbeid, sier han.

– Det er mange muligheter til å leve av å være kreativ. Foreldre må være åpne for at barna tar retninger som foreldre ikke forstår noe av, smiler han.

– Det er viktig at man lytter til barna, setter seg inn i hva de vil gjøre, prøve å forstå dem, komme med innspill, sier Hans August. – Jeg har også fått høre tidligere at «nå sitter du og gjør ingenting». Man trenger litt støtte!

– Å komme seg ut og møte de riktige menneskene, er viktig, slik at man kan kommunisere og lage noe sammen. Det er det Stoppestedet er til for, sier Taha Layth Abbas, som altså produserer musikk, sammen med kollegaen Aleksander Flaten.

– Alt handler om å ha et mål, komme seg fremover. Ikke ende opp på rommet og bare sitte og game. Det handler om å ta sjansen, sier Aleksander.

– Undervurderte fag

Hans August, som altså er i ferd med å skape seg en karriere som artisten Avgvstvs, mener at praktiske og kreative fag er undervurdert, særlig i Oslo vest.

– Nesten alle går «studiespes» (tidligere «allmenfag», red.anm.), og det er mye snakk om status. Akkurat der er foreldrene «verre» enn ungene! sier rapperen.

– Jeg holdt på sånn selv. Jeg turde ikke å satse, men nå tør jeg, sier artistkollega Sander.

Hans August nevner et eksempel på to yngre musikktalenter som spirer og gror i miljøet på Stoppestedet.

– Vi har to 17-åringer på Stoppested, de kaller seg Hjemmebrent og er fra Ullern. Vi jobber sammen, og de slapp en låt nylig, sier han.

Om trangt nåløye

Nå har denne kreative gjengen med Hans August i spissen, lagd ny musikk. Den siste singelen, som altså er et samarbeid mellom Avgvstvs og Sændy, eller Hans August og Sander om man vil, heter «La meg i være fred».

– Den handler om forventninger, at det er mye stress og press, at man bør satse på det eller det. Men la meg heller være i fred, jeg vil gjøre det jeg har tro på! sier Sander. – Låta er et stikk til dem som ikke tror på det ungdommene gjør.

– Folk snakker om at det er trangt nåløye, at man har oddsene mot seg, men prøv å gjøre det du har lyst til. Smell på denne låta og be folk la deg være i fred! smiler han.

Om dop og sånn

Video har gutta også lagd til «La meg være i fred». Der har de fått med seg blant andre Eirik Hallert fra «Hvite Gutter»-serien.

Sændy og Avgvstvs fra musikkvideoen.

– Det er kult å gi noe visuelt til fansen, ikke bare streaming på Spotify, sier Hans August. – Det var kult å leie inn Eirik. Det ble en sånn «goodfellas»-musikkvideo.

Videoen, som er et Mad House Facotory-prosjekt, og låta forteller en kort, men røff historie, om tøffinger og dop.

– Jeg forteller om hva som skjer, sier Hans August.

– Om dop og sånn?

– Det er mange unge som røyker veldig mye, og det er mye dop, sier artisten, som muligens ikke ønsker å moralisere?

– Nei, jeg sier ikke at dette er bra eller dårlig, men at det skjer. Jeg ønsker å vekke litt reaksjoner, sier Ullern-gutten, som i flere tidligere låter har harselert en god del om «typisk» Oslo vest. Om seiling og golf og tennis.

– Jeg har aldri seilt eller spilt verken tennis eller golf. Låta «For all tid» (rundet tidligere i høst en halv million avspillinger på Spotify, red. anm.) skrev jeg etter et nachspiel hvor noen spilte golf i stuen, og én sa «fin sving!» sier han.

Har mye på hjertet

De unge, men voksne, gutta som brenner for miljøet på og rundt Stoppestedet, har spennende ting på gang fremover, forteller de.

– Vi jobber med mange sanger, og vi eksperimenterer mye. Vi har fire-fem solide låter på gang, sier Sander.

Avgvstvs fra musikkvideon.

– Vi ønsker å gjøre noe som betyr mye for flere, noe skal være humoristisk, andre ting skal være seriøst og ordentlig, sier Hans August.

– Vi har mye på hjertet og venter på at enda flere har lyst til å høre det vi sier, sier Sander, og Hans August nikker. De to er den nye generasjonen musikere og rappere.

– Vi er sønnene til Erik og Kriss, de litt rampete barna, smiler de to.

SE VIDEOEN på Youtube her

LES OGSÅ: – Vi har lyst til å prøve å være litt gærne og skape reaksjoner

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

ANNONSE
Annonse