Kommersielle vs kommunale sykehjem:
- Lønnsforskjellen er hele 80.000 kroner for helsearbeidere

FORSVARER OVERTAKELSE: Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) mener det er gode grunner til at kommunen tar over driften av Ullerntunet. Foto: Vidar Bakken
Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) mener at rekommunalisering av sykehjem i all hovedsak handler om å ha hånden på rattet.
Publisert: 04.06.2019 kl 16:35
Sist oppdatert: 05.06.2019 kl 10:28
ULLERNTUNET: Den borgerlige opposisjonen er opptatt av valgfrihet og mangfold når det gjelder drift av sykehjem. De mener de kommersielle sykehjemmene er gode eksempler på at mangfoldet med kommersielt drevne sykehjem i konkurranse med de kommunale, bedrer driften og gir innovative fordeler og bedre tjenestetilbud. Dette kom frem i forbindelse med rekommunaliseringen av Ullerntunet.
Slår contra
Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl slår contra og mener at de samme fordelene oppstår når du kan velge mellom de privat ideelle og kommunale. Hun er opptatt av trygge arbeidsplasser med gode lønns- og pensjonsbetingelser for de ansatte.
Norlandias kommunikasjonssjef, Arnfinn Nordbø, hadde liten forståelse for argumentene knyttet til lønnsvilkår og pensjonsordninger.
- Det burde ikke være noe problem om kommunen vil ha spesielle betingelser knyttet til lønn og pensjon. Hvis det er poenget, kan det jo bare defineres i anbudet, som vi skal forholde oss til, sa han til Akersposten.
Les saken her: Norlandia mister driften av Ullernhjemmet og Ullern helsehus
Må vise at de mener det
Akersposten møtte Tone Tellevik Dahl på Ullerntunet.
- Hvis det er slik at lønn og pensjon er et vesentlig poeng for å skape trygge og forutsigbare arbeidsplasser, hvorfor kan ikke dette defineres i anbudsbetingelsene?
- Det er ikke så enkelt. Lovverket gir oss ikke det handlingsrommet som gjør at vi kan stille entydige krav om lønn og pensjon i forbindelse med anbudsbetingelsene. Vi har hatt en grundig gjennomgang av hvor langt vi har mulighet for å gå, etter vi innførte Oslosmodellen for anskaffelser av helse- og omsorgtjenester, sier Tellevik Dahl og fortsetter
- Hvis Norlandia har intensjoner om å endre lønns- og pensjonsbetingelser for sine ansatte, hvorfor har de ikke gjort noe med det før? De må jo vise at de mener det, uten av vi er nødt til å få dette inn i anbudsbetingelsene. Hovedhensikten vår for at sykehjemmene skal være kommunalt drevet, er først og fremst at vi vil ha hånden på rattet, i betydningen at vi vil ha kontroll på tilbudet og innholdet de ulike sykehjemmene skal ha.
Utskrivningspraksis - et stort problem
- Norlandia påpeker som eneste private aktør av helsehus, er helsehuset her på Ullerntunet det som kommer best ut av de fire helsehusene. Er ikke det et eksempel til etterfølgelse?
- Driften av helsehusene har ikke satt seg enda. Sykehjemsetaten jobber nå med en videreutvikling av helsehusene knyttet til kvalitet og innhold. Det er enighet om å samle kompetanse fra de ulike delene av helsetjenestene, for å få best mulig helsetjeneste i overgangen mellom sykehus og hjem. Det er et stort problem at utskrivningspraksisen fra sykehusene gjør at de som skal til rehabilitering er mye sykere enn før. Det innebærer nye og andre utfordringer. Dette må vi finne ut av, så vi ikke inngår kontrakter som gir oss begrenset handlingsrom og et mindre helhetlig tilbud til pasientene.
Større mangfold?
- Er du uenig i at mangfoldet som oppstår gjennom at kommersielle drivere er med i konkurransen om å drifte sykehjem gjør at tjenestene for beboerne kan bli bedre.
Med de kommunale og de ideelle sykehjemmene har vi hele tiden ambisjoner om utvikling og nye måter å jobbe på. De kommunale sykehjemmene konkurrerer også seg imellom. Og det er en myte at det ikke er innovasjon i kommunal sektor. Mange er gode på ulike områder, som samlet sett representerer et stort mangfold. Det vil vi fortsatt ha og vi har som sagt store ambisjoner om å videreutvikle i egne rekker. Mangfoldet kommer også gjennom samarbeidet med de ideelle organisasjonene, som fortsatt skal drive sykehjem.
80 000 kroner i forskjell
- Er det slik at de ideelle sykehjemmene har bedre lønns- og pensjonsbetingelser enn de kommersielle?
- De ansatte ved de ideelle sykehjemmene har lønns og pensjonsordninger som ligger tett opp til kommunens egne tariffavtaler. Det ligger mye nærmere enn for eksempel Norlandia, sier Tellevik Dahl og fortsetter
- Derimot er det viktig å få med seg at minstelønnen for helsearbeidere med fagbrev når de starter i kommunale sykehjem, er høyere enn den de får etter 6 år hos Norlandia. En annen viktig ting er at ansiennitet i kommunen lønner seg. Etter for eksempel 12 år er lønnsforskjellen hele 80 000 kroner for helsearbeidere, sammenliknet med Norlandia, og det slår naturligvis også ut på pensjonen. Det er også store forskjeller når det gjelder lønn til sykepleiere, hvor kommunen betaler vesentlig mer enn de kommersielle. Erfarne folk med høy ansiennitet slutter på grunn av lønn og lønnen påvirker dermed kvaliteten. I motsetning til de kommersielle driverne, er vi ikke så opptatt av å drive billigst mulig men best mulig.
Ikke til utbytte og styrehonorar
- Det er jo også et tankekors at mens de kommersielle sykehjemmene har god dekning på fagpersonell, så sliter de kommunale virksomhetene, sa Stove Lorentzen til Akersposten. Er det ikke da et tankekors at mer enn 100 opprettede sykepleiestillinger i kommunen ikke er besatt. Årsakene kan ifølge sykepleieforbundet være høyt sykefravær, mangel på godt fagmiljø sammen med at det ikke finnes penger nok til å besette alle stillingene i kommunale sykehjem. Det er også stor mangel på utdannede sykepleiere.
- Det er en utfordring å få besatt sykepleiestillingene. Det ser vi i alle landets kommuner. Vi har bevilget penger til sykehjemsektoren med 110 nye årsverk, hvor 30 av disse er rene sykepleierstillinger. Flere av de kommersielle sykehjemmene har vært gode på fagutvikling, kurs og oppdateringer. Det har naturligvis betydning for rekrutteringen, samtidig som de kommersielle sykehjemmene er kontraktsbundet til å fylle opp stillingene. Vi setter også inn betydelige ressurser for å skape gode fagmiljøer. Dette byrådet mener det må være likeverdige tjenester, og vil ikke at det skal være forskjell på fagdekning avhengig av hvilket sykehjem du bor på. Når det gjelder Ullerntunet, med helt nytt sykehjem og helsehus, så er det også noe som vil tiltrekke seg helsearbeidere, uansett om det er kommunen eller en kommersiell aktør som drifter det, sier Tellevik Dahl.
- Til syvende og sist handler det om at pengene våre ikke skal gå til utbytte og styrehonorarer til de kommersielle selskapene, men komme brukerne og de ansatte til gode. At kommunen gir bedre lønns- og pensjonsbetingelser enn de kommersielle aktørene er fordi vi anerkjenner det viktige arbeidet våre ansatte gjør på sykehjemmene, avslutter Tellevik Dahl.
Les også: