Akersposten

– Vi er blitt mer utadvendte og offensive og synger stadig mer

En liten smakebit av Mærradalen Mannskor International. Fra v: Lars Petter Skou, Finn Smedal og Arne Fredrik Mathisen.

Når Mærradalen Mannskor International inviterer til 40-års-jubileumskonsert i Ullern kirke mandag 18. november, har de fått med seg et av Norges mest omtalte mannskor, kjent fra det store lerretet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2019 kl 19:17

ULLERNTOPPEN: Det var en novemberkveld, den niende for å være nøyaktig, i 1979. De var samlet til fest for foreldre til elever ved den lille grendeskolen Ullerntoppen, som lå midt mellom terrasseblokkene på toppen av Ullernåsen. Festen ble holdt på HV-huset ved Husebyskogen.

En sang var blitt skrevet til denne foreldrefesten. En litt tilfeldig gjeng av fedre måtte fremføre sangen, mer eller mindre frivillig.

– De fleste stilte seg ikke i første rekke, nei, sier Lars Petter Skou. – Men det ble en veldig vellykket fest!

Fremføringen inspirerte uansett til mer, felles sangglede. Mærradalen Mannskor hadde sett dagens lys.

Holdt liv i koret

Til tross for hektiske år med jobb og familieliv klarte fedrene å pleie sanggleden med jevnlige øvinger. Det hendte også at de holdt mindre konserter.

– Det var mest sånn at vi sang for våre ektefeller på fester de første årene, sier Finn Smedal, som er formann i koret. Vi møter ham, Lars Petter Skou og Arne Fr. Mathisen til en prat i forkant av jubileet som er i disse dager.

– Vi holdt oss mest rundt hjemmebasen på 80-tallet, sier Skou. De trekker alle tre frem ett av de opprinnelige medlemmene som hovedgrunn til at de klarte å holde liv i koret og sanglidenskapen: Per Skau.

– Det var Per som drev koret videre. Han var eneveldig og samlende kraft i mange år. Han var Guds gave til koret, sier han om Per Skau, som stadig er aktivt med.

– Den gangen var Per helt avgjørende for at koret overlevde. Vi kunne noen ganger være seks-syv på øvelse og lurte på hvordan det skulle gå. På 80- og 90-tallet hadde jo mange av oss mye å gjøre med jobb, sier Mathisen.

På det meste har koret telt opp mot 20 medlemmer. Nå er de 15 ivrige sangere, og de samles stadig annenhver uke.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

En liten smakebit av Mærradalen Mannskor International. Fra v: Lars Petter Skou, Finn Smedal og Arne Fredrik Mathisen.

Jagd av russisk politi

Mot slutten av 90-tallet, da Mærradalen Mannskor hadde holdt det gående i nesten to tiår, økte aktiviteten. De fikk lyst til å synge mer – og reise.

Koret hadde medlemmer som jobbet i utlandet, og da ble det naturlig å dra på tur, for eksempel til Brussel og Singapore.

– Da ble vi Mærradalen Mannskor International, smiler Smedal. – Vi har hatt mye moro på disse turene!

Med gode kontakter i diplomatiet har koret – og ektefeller – besøkt en rekke ambassader. Konserter har det alltid blitt tid til.

Da Akersposten snakket med Mathisen og Per Skau i 2009, ramset de opp Tyskland, Singapore, Russland, Belgia…

– Og siden den gang har det blitt enda mer reising?

– Ja, vi har nesten ikke gjort annet! sier Mathisen, og de tre snakker om jubilemsturen til Gotland i sommer. Men temaet svinger fort over til Moskva-turen for noen år siden. Den var innholdsrik.

– Ja, vi sang i ambassaden sammen med et russisk kor, begynner Mathisen. – Men utpå natten holdt vi også en helt improvisert konsert på Den Røde Plass. Da var klokken rundt tre om morgenen. Det var en konsert som ingen av de medbrakte dirigenter ville ta ansvaret for!

Det gikk som det måtte.

– Politiet kom. Vi hadde allerede lagt en plan om å løpe i hver vår retning hvis det skjedde. Og vi løp! Og ingen ble tatt… Den historien blir bare bedre og bedre hver gang vi forteller den, smiler han.

– Vi mener bestemt at løsningen av delelinjeproblematikken mellom Russland og Norge i nord ble løst delvis gjennom vår deltakelse der borte, sier Skou og ler.

Improviserte konserter på uodde tidspunkter steder og tidspunkter er slett ikke uvanlig for denne gjengen.

– Vi er gode til å improvisere. Når vi skjønner at det er en mulighet, slår vi til! ler Mathisen. – Vi er blitt mer utadvendte, offensive og synger stadig mer.

Kollen-kor

Arne Fr. Mathisen var i ni år generalsekretær i Skiforeningen, og det har bidratt sterkt til at mannskoret har fått en sterk tilknytning til skisport generelt og Kollen spesielt. Det har blitt mange opptredener i og i nærheten av skianlegget. Det har også vært fintfolk på plass, som da Kong Harald var tilstede for å hedre tidligere Skimuseum-direktør Karin Berg, da hun gikk av. Mannskoret fikk æren av å synge.

– Vi har også sunget på direkten på NRK under VM på ski i Falun, forteller Smedal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mærradalen Mannskor International benytter enhver mulighet til å ta en trall, aller helst med publikum. Her er de under avdukingen av bauten over Karl Roll utenfor VM-huset på Holmenkollen i 2017. Foto: Fredrik Eckhoff

Da bautaen over Skiforeningens første generalsekretær, Karl Nikolai Roll, ble flyttet og re-avduket i 2017 utenfor VM-huset på Holmenkollen i 2017, var koret også på plass, med sangtekst skreddersydd for anledningen.

Og nettopp de selvskrevne tekstene, gjerne til kjente melodier, er blitt et varemerke for Mærradalen Mannskor.

– Vi har et medlem i koret, Jan Østby, som har forfattet sanger av fremragende kvalitet, til kjente melodier. Han har skrevet sanger til mange anledninger. Han er utrolig flink til å få frem gode poenger, som han gjerne får hjelp av Lars Petter med, sier Smedal.

Mannskor-forbrødring

En tur som virkelig satte sin spor, var turneen i Nord-Norge for to år siden. Et av korets medlemmer, tidligere operasjef Tom Remlov, var også produsent for filmsuksessen «Heftig og begeistret». Gjennom filmen ble Berlevåg mannssangforening landskjent, og vel så det. Gjennom Remlov fikk Mærradalen-gjengen kontakt med sine likesinnede fra nord, og de måtte naturligvis treffes, reise sammen og synge.

– Vi lagde et svært program, som startet i Tromsø og endte i Kirkenes. Vi sang også på Nordkapp, sier Skou. Turen med Hurtigruta, der de blant annet fikk en fantastisk mottakelse i Berlevåg, naturlig nok, ble en stor opplevelse.

De tre skal ha det til at Hurtigrute-skipet var nær ved å kantre da det lå til kai i Berlevåg. Koret av filmstjerner hilste dem velkommen på kaia, og alle passasjerene strømmet over til den ene siden av skipet.

Filmregissør Knut Erik Jensen er blitt en god venn av koret etter denne turen, og nå har faktisk Mærradalen Mannskor en komité som hjelper Jensen med å skaffe midler til hans neste filmprosjekt.

– Men det kan vi snakke om i en helt egen sak! sier de tre.

Berlevåg kommer!

Til tross for den tiltagende reisegleden, har koret aldri glemt hvor det hele startet for 40 år siden, blant de den gang splitter nye terrasseblokkene som binder sammen Ullern og Røa.

Hver eneste 17. mai siden 1980, klokken 08.00, har de sunget ved flaggheisingen på plenen mellom blokkene, til glede for små og store. De håper å holde å holde tradisjonen levende i mange år til.

– Et år sang vi alle versene. Da vi nådde det siste verset, hadde publikum gått hjem, sier Mathisen.

De er glade amatører, Mærradalen Mannskor International. Det koster aldri penger å få oppleve dem, i hvert fall nesten aldri. Når de mandag 18. november kl. 18 inviterer til stor feiring av korets 40 år, er billettprisen 220 kroner (gratis for dem under 20 år). Det koster litt når man skal leie kirke og utstyr. De skal dessuten ikke opptre alene. Her kommer også vennene fra Berlevåg Mannssangforening, Mannskoret Øktetten og Vestre Aker Dusjlag.

Det kommer til å bli vakre opplevelser i Ullern kirke denne mandagskvelden, i en konsert som kommer til å dra seg opp mot to timer.

De kan allerede nå varsle om et høydepunkt i konserten, når Berlevåg-gutta trår til med «Vikingesønner», med dirigent Knut Erik Jensen i spissen.

– Når Knut Erik er med, kommer det helt sikkert til å bli litt ablegøyer også. Vi gleder oss allerede til festen vi skal ha etterpå, sier Mathisen.

At jubileumskonserten finner sted i Ullern kirke, er ikke tilfeldig.

– Mærradalen begynner jo like ovenfor Ullern kirke, og tidligere sogneprest, John Egil Rø, er medlem av koret, sier Smedal.

Nå håper de at Ullern kirke nærmest vil fylles til randen mandag 18. november. Billettsalget så langt har i hvert fall gått veldig greit.

Billetter bør kjøpes i forkant, sjekk her.

– Før vi runder av, er dere klare for å ta en sang på sparket, for Akerspostens-lesere?

Før spørsmålet er ferdig stilt, er jakker og gensere på vei av. De tre er forberedt på alt, i matchende t-skjorter. Her kan du oppleve dem på Akerspostens kontor:

En liten smakebit av Mærradalen Mannskor International. Fra v: Lars Petter Skou, Finn Smedal og Arne Fredrik Mathisen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...