ANNONSE
Annonse

Utbygger felte 100 år gammel tre i Lilleakerveien – ante ikke at det var ulovlig

BORTE: Ernst Bryn er forbannet på utbygger som ulovlig fjernet treet på nabotomten og i tillegg later som om han var uvitende om forholdet. Foto: Vidar Bakken

Nabolaget fikk uten forvarsel se et trefellingsfirma gå løs på et stort vernet furutre i Lilleakerveien. En utbygger ville ha det fjernet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2018 kl 18:34

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Store trær er vernet i henhold til Småhusplanen, som er gjeldende reguleringsplan i de fleste småhusområder. Denne utbyggeren hadde aldri hørt om det.

Klart ulovlig

- Det var sjokkerende å komme hjem og se et trefellingsfirma kutte ned det som var et tvillingtre og et mer enn hundre år gammelt furutre på nabotomten. Det gjorde sterkt inntrykk på meg og nabolaget. Det er liten tvil om at dette er gjort for å få plass til et boligprosjekt på tomten og det er klart ulovlig, fastslår nabo Ernst Bryn, noe Plan- og bygningsetaten (PBE) har gitt han rett i.

Han har i mange år hatt et forhold til treet og eiendommen som treet sto på.

LES OGSÅ: Dømt til å beskjære tujahekken

- Jeg hjalp en eldre dame som bodde her til hun gikk bort, med å holde hagen i orden. Så derfor kjenner jeg også godt til hennes syn på trærne. Hun hegnet om de gamle tvillingtrærne på tomten og nå ser vi at en utbygger kjøper og tar seg til rette og bare feller et vernet tre. For oss og mange andre betyr disse trærne som har stått der i alle år mye, sier Bryn.

Ble rasende

I Småhusplanen er det etablert vern av trær med stammeomkrets over 90 cm, målt 1 meter over terreng. Det innebærer at større trær bare kan felles etter tillatelse fra Plan- og bygningsetaten. Denne bestemmelsen kom inn etter at såkalte eplehageutbyggere i mange år renset tomter for større trær, før de sendte inn søknad om rammetillatelse.

- Da jeg så nabovarselet og arkitekttegningene var det åpenbart at treet det er snakk om, ikke var med i planen. Jeg kontaktet arkitektfirmaet og spurte hvordan utbygger ville forholde seg til at det faktisk sto et verneverdig tre der hvor det var planlagt nybygg. I følge Småhusplanen skal nye tiltak plasseres slik at større trær bevares. Svaret på den henvendelsen fikk jeg altså fire dager senere, da et arbeidslag kom og kuttet ned det gamle treet. Jeg var rasende, sier Bryn.

Saken fortsetter under bildene.

TVILLINGTRÆRNE: Utbygger mener PBE må bevise at treet som ble felt har en omkrets på mer enn 90 cm, men Ernst Bryn sitter med bildebevis sendt etaten, før og etter felling. Foto: Ernst Bryn

ETTER: Dette synet møtte Ernst Bryn da han kom hjem. Ingen vei tilbake. Foto: Ernst Bryn

Svarer som "uskyldig amatør"

Han varslet PBE og anmeldte utbygger, hvor PBE så tok kontakt med utbygger og ba om en redegjørelse for hvorfor treet var tatt.

- Svaret fra utbygger var fylt av banaliteter og frekkhet. Det kommer liksom overraskende på utbygger at det ikke er lov å felle trær og skriver at det var ikke i hans tanker at et ganske vanlig furutre hadde noen form for vern. Han fremstiller seg selv som en uskyldig amatør. Vi snakker altså om en utbygger som later som han ikke kjenner til Småhusplanen. Ikke nok med det. Han mener at det vil være til fordel for naboene å bli kvitt treet, blant annet på grunn av solforholdene. Det er frekt når han skal erstatte treet med tomannsboliger på en kolle som vil skyggelegge det nærmeste nabolaget.

- Til alt overmål ber han Plan- og bygningsetaten «bevise» at treet har en omkrets på mer enn 90 cm, en meter over bakken, enda han selv skriver i samme redegjørelse at treet har en omkrets på 180 centimeter nede ved bakken. I tillegg har jeg fotodokumentasjon som viser treet før og etter at det er kuttet. Skulle liksom treet krympe fra 180 cm til 90 cm? Det ville være et spesielt tre. Tvillingtreet er for øvrig 160 cm i omkrets en meter over bakken, sier Bryn.

Se hele redegjørelsen fra utbygger nederst i saken.

Pålegg og tvangsmulkt

Amatør eller ikke, PBE har gitt utbygger varsel om at det må plantes nytt tre - pålegg om retting og tvangsmulkt. I brevet står det at det ikke er søkt om felling og at det dermed ikke foreligger tillatelse til dette. Dermed er forholdet ulovlig. Etaten varslet at de vurderer å pålegge utbygger å plante et nytt tre og at de kan vedta tvangsmulkt dersom treet ikke blir plantet innen en gitt frist. Det ulovlige forholdet kan rettes på to måter. Enten å plante nytt tre eller sende søknad om å få forholdet godkjent i ettertid.

- Det jeg er redd for nå er at utbygger skal få tilgivelse i etterkant. Det vil i tilfelle støte mot manges rettsbevissthet, når det er åpenbart at dette er gjort med viten og vilje. I tillegg har arkitektfirmaet som søker et ansvar i denne saken. Navnet på trefellingsfirmaet rakk jeg dessverre ikke å få tak i, men de har også et selvstendig ansvar, å sjekke at det foreligger tillatelse til å felle treet, sier Bryn.

REDEGJØRELSE: Utbygger mener altså at det er fullt mulig at en furu kan krype fra 180 cm til under 90 cm en meter lenger opp, om vekstforholdene tilsier det.

LES OGSÅ: Dømt til å beskjære tujahekken

Vinderen skole: – Kjøper leiligheter og jukser med adresser for å få barna inn på skolen

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse