Akersposten

Ulike planer og tidligere reguleringer skaper forvirring

ULIKE PLANER: Gul markering viser hvor Røaplanen gjelder. Oransje markering er nytt utviklingsområde. Rød sirkel viser cirka 500 meter fra stasjonsområdet, altså gangavstand i prioritert stasjonsnært område. Blå markering viser kvartalet i Henriks vei som ligger i "sonen" til Hovseter stasjon. Google Maps

Røa er et eksempel. Hva skjer når utbygger mener at føringer for Røa som prioritert stasjonsnært område må gå foran Røaplanen. Hva med deg som bor innenfor gangavstand til Røa stasjon. Da er du i faresonen. Hva med Røas nye utviklingsområde?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2018 kl 17:05

OSLO VEST: Akersposten stilte byrådet spørsmål som veldig mange lurer på. Hva skjer med nabolaget med hensyn til bymessig fortetting når det ligger i gangavstand i prioritert stasjonsnært område? Er det slik at småhusplanen ikke lenger er gjeldende? Bydel Ullern: Montebello, Åsjordet, Vækerø og Smestad er prioriterte stasjonsnære områder. Samtidig er Skøyen og Lysaker/Lilleaker definert som kollektivknutepunkter. I Bydel Vestre Aker er Slemdal, Vinderen, Hovseter, Røa, Diakonhjemmet og Smestad (overlapper med Bydel Ullern – journ.anm.) prioriterte stasjonsnære områder. Byrådsavdeling for byutvikling har tidligere svart at «tommelfingerregelen» for definisjon av gangavstand er 500 meter fra stasjonsområdet. Det er usikkert om dette er snakk om luftlinje eller faktisk avstand. Innenfor "500-meters beltet" kan det altså bymessig fortettes.

Hva er konsekvensen av utviklingsområde?

Hva skjer når det samtidig er definert et utviklingsområde rundt et prioritert stasjonsnært område? Er da resten av småhusområdene i gangavstand fra stasjonen «fredet»? I forslaget til ny kommuneplan står det: «Der prioriterte stasjonsnære områder overlapper med utviklingsområder, vil det i hovedsak være utviklingsområdets avgrensning som definerer områdene hvor økt utnyttelse er aktuelt». Betyr det at du kan puste lettet ut når din bolig ikke er en del av utviklingsområdet som ligger innenfor sonen av prioritert stasjonsnært område? Smestad, Diakonhjemmet, Hovseter og Montebello og Vækerø har utviklingsområder i «sonen».

Hovseter og 500 meter

I forbindelse med at Hovseter/Huseby hadde fått et nytt utviklingsområde svarte byutviklingsbyråd Marcussen (MDG) følgende: "- Hovseter er nå et prioritert stasjonsnært område, som i kommuneplanen fra 2015. Det innebærer at kommunen er åpen for fortetting i området opp til 500 meter fra T-banestasjonen, men at eventuelle forslag til utvikling må vurderes enkeltvis».

Dermed er det slått fast at selv om det er pekt ut et utviklingsområde i Hovseter-sonen, så er det ikke til hinder for at områder utenfor dette også kan få bymessig fortetting. Gjelder dette da også de andre prioriterte stasjonsområder med utviklingsområder rundt? Betyr dette at småhusplanen kan bli lagt til side i alle prioriterte stasjonsnære områder, når en boligutvikler kjøper opp boliger og fremmer en utbyggingsplan?

Les også: Småhusbebyggelsen på Hovseter/Huseby kan fortettes likevel

En utbygger har kjøpt opp et helt kvartal med småhus i Henriks vei, som ligger innenfor «sonen» av Hovseter stasjon. Byrådet sier i sitt forslag til kommuneplan at større småhusområder ikke slal omformes, når de ikke er en del av et utviklingsområde. Det endelige vedtaket for utbygging av Henriks vei, vil gi en pekepinn på hva som blir konsekvensen av å ligge i prioritert stasjonsnært område, hvor dagens småhusplan er gjeldende. Det er ingen hemmelighet at det foretas oppkjøp av småhus i samme område nedover mot Røa. Det er vanskelig å forstå hvorfor dette området gikk ut som utviklingsområde, når det likevel kan bymessig fortettes. Noen mener at en helhetlig plan for området ville være bedre enn klattvis bymessig fortetting.

Les også: 135 nye leiligheter i «byvillaer» på Hovseter

Hva så med Slemdal som prioritert stasjonsområde, hvor det kommer en egen områdeplan (ikke utviklingsområde), som er avgrenset rundt sentrale Slemdal. Hva med all småhusbebyggelsen utenfor det avgrensede området, som ligger innenfor en radius på 500 meter?

Les også: Går for 10 etasjer og lokk på Slemdal

Marcussen garanterte

På spørsmål fra Akersposten, i forbindelse med byrådets pressekonferanse (Kommuneplanen), garanterte byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) for at Røaplanen som ble vedtatt i 2004 sto fast og ikke ville bli berørt av forslag til kommuneplan. Det vil jo si at Skanska neppe får medhold i bystyret om videre behandling av selskapets planinitiativ for sentrale Røa. Plan- og bygningsetaten har stoppet planinitiativet og definerte det som urealistisk med bakgrunn i gjeldende Røaplan. Skanska mener Kommuneplanen 2015 skal være førende, hvor Røa er et prioritert stasjonsnært område, som åpner for andre vurderinger med hensyn til blant annet utnyttelse og byggehøyder. Dette blir en prøve på hva som skjer videre på sentrale Røa. Røaplanen omhandler et klart avgrenset område, men også her ligger mange småhusområder i gangavstand fra Røa stasjon som ikke er berørt av Røaplanen. Kan disse da bymessig fortettes?

Les også: Skanska går til bystyret med Røa-planene

PBE svarer

Dette er spørsmål Akersposten gjerne ville ha svar på og stilte disse til byrådsavdelingen for byutvikling, for å høre hvilken forståelse byrådet hadde av disse problemstillingene. Dette ble så besvart av Plan- og bygningsetaten som skriver:

"I kommuneplanen er prioriterte stasjonsnære områder en kategori basert på visse egenskaper ved området (kollektivtransport, senterfunksjon). Disse egenskapene tilsier at økt utnyttelse er særlig aktuelt å vurdere. Den gir altså ingen føring om at det skal være økt utnyttelse i hele det stasjonsnære området. Det er vurderinger som skal gjøres i forbindelse med påfølgende plansaker, og som alltid vurderes i sammenheng med øvrige føringer, stedlige forutsetninger, avstand til stasjonsområde og hensyn til omgivelser, jf. kommuneplanforslaget side 72. Byrådets forslag til Kommuneplan 2018 slår for eksempel også fast at hovedtrekkene i byens småhusområder skal videreføres, uten omforming av større småhusområder (med unntak av Smestad).

Angivelse av prioriterte stasjonsnære områder med denne type føringer, er ikke noe nytt grep. For eksempel er både Røa og Slemdal angitt som prioritert stasjonsnært område i gjeldende kommuneplan fra 2015, som «stasjonsnært område – konsentrert fortetting» i Kommuneplan 2008 og som «stasjonsnært område – vurderes med sikte på konsentrert bymessig boligbygging» i Kommuneplan 2004.

Kommuneplanforslaget sier at det i hovedsak vil være utviklingsområder som definerer områder hvor økt utnyttelse er aktuelt, der hvor disse overlapper med stasjonsområdet. Det er ikke en absolutt regel (derfor står det «i hovedsak») og det vil bero på en konkret vurdering.

Det er kommunen som skal vurdere hvorvidt en plan/et prosjekt faller inn under et prioritert stasjonsnært område. Det er også kommunen som så skal vurdere om økt utnyttelse faktisk er aktuelt. Dette skjer først gjennom PBEs planfaglige vurdering, og så byrådets og til sist bystyrets politiske behandling og vedtak. Det fremgår også av kommuneplanforslaget at tidlig og reell medvirkning, sammen med hensyn til omgivelser, er en forutsetning for prosjekter med høyere utnyttelse."

Røaplanen

Når det gjelder Røaplanen og konsekvensene av at Røa også er et prioritert stasjonsnært område, samtidig som Røa har fått et nytt utviklingsområde mot Huseby skriver PBE:

"Røaplanen blir ikke satt til side når Kommuneplan 2018 med byutviklingsstrategi vedtas. Røa er allerede angitt som prioritert stasjonsnært område i Kommuneplan 2015 og har som tidligere nevnt også hatt tilsvarende føringer i Kommuneplan 2008/2004, uten at dette har vært en tilsidesetting av Røaplanen. Røaplanen gjelder og definerer rammene for fortetting innenfor planområdet.

For det nye foreslåtte utviklingsområdet på Røa vil det være det påfølgende planarbeidet for området som vil definere rammene for utviklingen av området. Når det gjelder store småhusområder i gangavstand fra Røa stasjon vises det til tidligere nevnte føring fra kommuneplanforslaget om at hovedtrekkene i byens småhusområder skal videreføres, uten omforming av større småhusområder."

Les også:

10 etasjer på sentrale Smestad

Han skal selge deg Montebello

- Det er en skandale

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...