Akersposten

Støre blir statsminister – flest mandater til Høyre i Oslo

Jonas Gahr Støre fra Vestre Aker blir Norges nye statsminister. Foto: Javad Parsa / NTB

Høyre får fem av valgdistriktets 20 mandater i Oslo. Samtidig er det Vestre Aker-mannen Jonas Gahr Støre som kan forberede seg på å bli landets nye statsminister.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2021 kl 08:37

OSLO: Like før klokken 0.30 er 96,4 prosent av stemmer fra området er telt opp. Etter første telling følger en ny kontrolltelling. Nå ser det ut som om mandatfordelingen fra valgdistriktet blir slik, med endring fra forrige stortingsvalg i parentes:

Høyre 5 (-1), Ap 4 (-1), SV 3 (1), Venstre 3 (1), Rødt 2 (1), MDG 2 (1) og Frp 1 (-1).

Om stemmefordelingen forblir som den er i Oslo, vil 28 år gamle Mathilde Tybring-Gjedde (Høyre og vokst opp i Bydel Vestre Aker) så vidt beholde en plass på Stortinget, og 53 år gamle Frode Jacobsen (Ap) vil akkurat gå glipp av et mandat.

Blant kandidatene som nå ligger an til å få stortingsplass for Oslo valgdistrikt, satt følgende ikke på Stortinget i forrige periode:

33 år gamle Kamzy Gunaratnam (Ap), 51 år gamle Trine Lise Sundnes (Ap), 35 år gamle Marian Abdi Hussein (SV), 27 år gamle Andreas Sjalg Unneland (SV), 32 år gamle Seher Aydar (Rødt), 34 år gamle Lan Marie Nguyen Berg (MDG), 67 år gamle Rasmus Hansson (MDG), 40 år gamle Guri Melby (Venstre), 30 år gamle Grunde Almeland (Venstre) og 28 år gamle Mathilde Tybring-Gjedde (Høyre).

Klokken 00.21 var 96,4 prosent av avgitte stemmer i distriktet telt opp.I tillegg har SV grunn til å feire i området, da de har en økning på 4 prosentpoeng sammenlignet med resultatet for fire år siden.

Verre er det for Arbeiderpartiet, som har en nedgang på 5,3 prosentpoeng.

Oslo-benken

Oslo-benken 2021-2025:

Høyre:
Ine Eriksen Søreide (45)
Nikolai E. Astrup (43)
Heidi Nordby Lunde (48)
Mudassar Hussain Kapur (44)
Mathilde Tybring-Gjedde (28)

Ap:
Jonas Gahr Støre (61)
Kamzy Gunaratnam (33)
Espen Barth Eide (57)
Trine Lise Sundnes (51)

SV:
Kari Elisabeth Kaski (34)
Marian Abdi Hussein (35)
Andreas Sjalg Unneland (27)

Venstre:
Guri Melby (40)
Ola Elvestuen (53)
Grunde Almeland (30)

MDG:
Lan Marie Nguyen Berg (34)
Rasmus Hansson (67)

Rødt:
Bjørnar Moxnes (39)
Seher Aydar (32)

Frp:
Christian Tybring-Gjedde (58)

Støre blir statsminister

Likevel er det altså Ap-leder Jonas Gahr Støre som blir ny statsminister. Erna Solberg erkjenner nederlaget.

– Vi har jobbet hardt, og nå kan vi endelig si: Vi klarte det, sa Jonas Gahr Støre da han kort tid før midnatt valgkvelden inntok talerstolen på Arbeiderpartiets valgvake på Youngstorget i Oslo.

Kort tid tidligere statsminister Erna Solberg erkjent valgnederlaget og pekt på Støre som landets nye regjeringssjef.

– Jeg vil gjerne gratulere Støre med det som nå ser ut som et klart flertall for å skifte regjering. Og jeg har særlig lyst å gratulere Senterpartiet og Rødt med framgangen, sa Solberg før hun erklærte «Høyres arbeidsøkt i regjeringen over for denne gang».

Flertall for rødgrønn trio

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet får sammen 89 av 169 mandater, viser prognosen når over 90 prosent av innkomne stemmer var telt opp.
Alt ligger nå til rette for at Støre kan flytte inn på Statsministerens kontor i oktober.

Støre ligger an til å kunne danne regjering med sine to foretrukne samarbeidspartnere – og slippe å være avhengig av støtte fra Rødt eller Miljøpartiet De Grønne.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...