Akersposten

Stor oppslutning rundt "Stopp raseringen av Smestad"

NEI TIL RASERING: Harald Hodt og Marianne Storhaug holder skiltet som mange vil se på ulike husvegger på Smestad. Foto: Vidar Bakken

Hva som blir skjebnen for Smestad-området med hensyn til bymessig fortetting er usikkert, men beboerne i området er kampklare.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2017 kl 09:34

SMESTAD: Akersposten møtte to av initiativtakerne i «Stopp raseringen av Smestad» som under informasjon- og organisasjonsmøte i Skøyen kirke trakk cirka 250 interesserte.

Les om møtet her: – Skandaløst at politikerne bestemmer at et bomiljø skal raseres

93 prosent imot bymessig fortetting

Marianne Storhaug og Harald Hodt er glade for responsen og at mange vil jobbe aktivt for aksjonen.

– Da vi gjorde en undersøkelse blant beboerne i området, svarte 93 prosent at de ville bevare småhusområdet og går imot bymessig fortetting. Da ville vi gå videre. Etter møtet i Skøyen kirke er vi blitt en komité på 16 stykker i tillegg til 30 som har meldt seg til å bidra med ulike oppgaver, sier Storhaug, som disse dagene gjerne ville vært mer aktiv, men er for øyeblikket satt litt tilbake av helsemessige årsaker.

– Men jeg kan bruke telefonen da, forsikrer hun.

Betydelig mindre vekst enn antatt

Harald Hodt stiller spørsmålet om politikerne visste hva de gjorde da de vedtok Kommuneplanen, som blant annet innebærer bymessig fortetting av småhusområdene rundt Smestad T-banestasjon.

KAN BLI REVET: Bildet viser bare noe av området som vil bli revet om det blir bymessig fortetting. Foto: Vidar Bakken

– De kan ikke sette tilfeldige grenser, uten å vite konsekvensene av et slikt vedtak. Var de noen gang inne på tanken at hele lokalsamfunn vil bli rasert. Et etablert bomiljø med mange familier med trygge barn på skole og i barnehage. Hvor skal opp til 2000 mennesker flytte om dette gigantprosjektet blir gjennomført. Det spørsmålet de må stille seg, er om dette er strengt nødvendig, særlig sett på bakgrunn av at nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at befolkningsveksten mot 2030 blir betydelig mindre enn tidligere antatt, sier Hodt.

"Stopp raseringen av Smestad" på Facebook

Ingen mangel på tomter

Aksjonsgruppen peker på at tomter til mellom 16 og 18 000 boliger står ferdig regulert i Oslo.

–Det er ikke mangel på tomter verken i Oslo eller i kommunene rundt. Vi kan ikke forstå hvorfor politikerne ikke griper inn og sørger for at ferdig regulerte tomter blir bygget ut. Dagens politikere i byråd og bystyre sitter helt stille uten å reagere, når de store entreprenørene sier at fortjenestemarginene er for små i de regulerte områdene. I stedet setter utbyggerne alle krefter inn i områdene hvor de kan ta 100 000 kroner kvadratmeteren eller mer. Vi opplever at det er utbyggere med støtte fra noen grupper i kommunen som nå styrer boligutviklingen i Oslo, sier Hodt.

– Vi mener også at det i større grad må tenkes hovedstadsregion og nye knutepunkter, som i Sverige hvor det bygges over 100.000 nye boliger i tilknytning til en ny lyntoglinje. Kommunen bør også utvikle sine egne eiendommer først, som for eksempel båtopplagstomten i Bestumkilen, i stedet for å legge dramatiske planer på annen manns grunn, sier Storhaug.

Alle blir tapere

Begge kan fortelle at det allerede er stor uro blant beboerne i området. Enkelte eiendommer nær stasjonsområdet har inngått opsjonsavtaler med utbyggere. Noen nabogrupper har organisert seg for å stå imot presset lengst mulig for så eventuelt å presse prisene på eiendommene så høyt som mulig. Andre igjen sier tvert nei til å selge.

– Alle beboere blir på en måte tapere i dette systemet. Hva så med dem som bor i randsonen av området som skal fortettes. Hva skjer med tomteverdien når de får en blokk inntil tomten. Enkelte grunneiere har inngått opsjonsavtaler med utbyggere. Disse er utformet av utbyggere og ivaretar utbyggere mens grunneierne er dårlig ivaretatt. Vi har sett at de har fått en konservativ markedspris, med opsjon på noen millioner i tillegg, avhengig av hva utbygger eventuelt får bygge. Dette er penger som kan komme ti år frem i tid, hvis ikke utbygger går konkurs i mellomtiden da. I tillegg beskattes slikt salg som tomtesalg, og utløser en skatt på 25%. Dette er det mange som ikke er klar over, sier Storhaug.

BYMESSIG: Avgrenset område som er tatt ut i Kommuneplanen for bymessig foretting.

– Noen grunneiere tror at den avtalte prisen er det beste de kan oppnå. Vårt råd er, ha is i magen. Blir det bymessig fortetting, vil eiendommen kunne prises mye høyere når utbyggere må konkurrere om tomtene og når man med sikkerhet vet omfanget av hva som eventuelt kan bygges. Opsjonsavtaler er i beste fall uklare. Vi er kjent med avtaler som viser at de er formulert til utbyggers fordel og vurderer de som direkte dårlige, prismessig, mener Storhaug.

Frivilligheten illusorisk

Byrådet har forsikret om at fortetting skal skje gjennom frivillig salg og det er tidligere gitt løfter om at det skal komme en fullstendig områdeplan før første spadetak blir tatt.

– Frivilligheten blir illusorisk straks det blir klart at det kommer en blokk på nabotomten. Politikernes påstand om at dette er frivillig, synes jeg er et feigt argument. Vi er forespeilet at det vil bli en områderegulering på Smestad, og ikke som på Skøyen med tilfeldig utbygging med såkalt byplangrep. Dette vil vi ha bekretfelse på fra Plan- og bygningsetaten under møtet som Bydel Ullern arrangerer på mandag, sier Storhaug, som mener den planlagte raseringen av Smestad er det mest radikale byutviklingsgrepet siden Enerhaugen ble jevnet med jorden på 60-tallet

Mye usikkerhet

– Det er så mye usikkerhet rundt dette at folk har store problemer med å forholde seg til det som skjer. På den ene side har det forrige byrådet med Høyre i spissen og så å si hele bystyret vedtatt Kommuneplanen. Høyre med flertallet i Bydel Vestre Aker står fast ved småhusplanen, mens Høyre i Ullern på andre siden av Smestadkrysset gjør forskjellige vedtak, hvor de flytter grensene for hvor det skal bli bymessig fortetting og hvor høyt det skal bli. På denne måten blir det skapt usikkerhet blant alle som bor i området, sier Hodt.

– Frp var med på å vedta kommuneplanen i 2015, men har nå innsett at dette ikke er en utvikling de ønsker for Smestad, og har snudd i saken. Vi håper flere partier innser de dramatiske konsekvensene av det de har besluttet og at de revurderer sitt standpunkt, oppfordrer Storhaug.

– Det er også all grunn til å bekymre seg når dagens byråd også har lagt frem en ny planstrategi, som går ut på at alle stasjonsnære områder skal vurderes til bymessig fortetting. Det betyr at den reviderte småhusplanen som ble vedtatt av bystyret i 2013 og som skulle fungere som en verneplan for småhusbebyggelsen, mister sin betydning. Det skaper enorm utrygghet for mange tusen familier og usikkerheten bryter opp etablerte boområder, fortsetter Hodt.

Bare for dem med god råd

– Det som også slår oss når politikerne snakker om boligkrise, så bygges det ikke for dem som trenger det mest. Her bygges det bare for folk med god råd og mange som har god råd vil bo i Oslo vest. Det er også prisdrivende og slår ut på prisstatistikken. Vil vi ikke ha en by med mangfold, sammensatt av mange ulike mennesker, spør Storhaug, som også viser til den tilsvarende kampen mot bymessig fortetting som beboerne på Nedre Grefsen driver.

– Vi er i alle fall kampklare, og skal kjempe for å bevare vårt gode bomiljø, avslutter Storhaug


Les også:


Obos avstår å gi bud på nedre Grefsen-eiendommer


Tett i tett på møte om Smestad-fortetting


Diakonhjemmet viste unik omsorg og kunnskap

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...