Akersposten Media

Akersposten

Hard kamp om «forundringsposene»

Jegor Vasiliev (38), en av de heldige som fikk tak i en Too Good To Go-pose på Røa denne dagen. Foto: Kamilla Aabel

– Hver dag får vi dagsferske produkter som vi får for mye av, sier den assisterende butikksjefen, som er strålende fornøyd med mat som ikke kastes.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.07.2020 kl 10:30

RØA: Siden 2016 har Baker Hansen på Røa vært med på kampen mot matsvinn i samarbeid med Too Good To Go. Nå er bakeriet et av de aller mest populære stedene blant mobilapplikasjonen i Vestre Aker og Ullern området.

Assisterende butikksjef på Baker Hansen-Røa, Anne Dorte Svenneby Myhrer (24) forteller om et populært konsept.

– Vi kaster mindre mat enn før, og vi opplever kundene som både positive, blide og fornøyde. Det har aldri vært et problem å få solgt ut posene. Om vi legger ut to eller tjue poser, så blir de alltid solgt på under ti minutter, sier en fornøyd Myhrer.

En Too Good To Go-pose er en forundringspose der man aldri vet hva man får av bakervarer. Prisen er lav, og bakervarene er alltid dagsferske. Totalt er det 2.135 butikker som er med å samarbeide mot matsvinn. Dette er både matvarebutikker, bensinstasjoner, bakerier, restauranter, hoteller og kafeer. En god løsning for å ikke kaste overskuddsmat.

Hittil er 3,4 millioner måltider reddet fra å gå til spille, kan vi lese på toogoodtogo.no.

Assisterende butikksjef Anne Dorte Svenneby Myhrer (24). Foto: Kamilla Aabel

(Saken fortsetter under bildet.)

Assisterende butikksjef Anne Dorte Svenneby Myhrer (24). Foto: Kamilla Aabel

Bra for miljøet

– Vi kaster minimalt med mat og selger mange Too Good To Go-poser om dagen. Det er bra for miljøet å redusere matsvinn. For kunden er det en fin mulighet til å kjøpe bakervarer for redusert pris. Det er også variasjon i posene hver eneste dag, sier Myhrer.

Videre snakker den ivrige sjefen om en enklere hverdag, og et bevisst fokus på miljøet.

– Hver dag får vi dagsferske produkter som vi får for mye av. Det siste vi vil er å stå igjen med fulle hyller, så det er en fin måte å få bort produktene på. Da slipper vi å tenke på å kaste maten, sier den assisterende butikksjefen.

Kamp om posene

Akersposten var til stede under hentingen av forundringsposene like før stengetid. Der møtte vi på Leva Contreras (42) og Jegor Vasiliev (38) som bor ikke langt unna Røa.

– Jeg ble introdusert til denne appen for ikke så lenge siden, og konseptet er veldig bra. Det er for å unngå matsvinn, samtidig som det er billig. Vi kan ikke kaste maten, og vi kan heller ikke spare på gammel mat, sier Contreras og forteller videre om hvor vanskelig det er å få tak i forundringsposene på Baker Hansen på Røa.

– Det er andre gangen jeg kjøper her, det er veldig vanskelig å få tak i det! Man må være veldig presis. Jeg har fulgt med på bakeriet her ofte. I to-tre uker og det er andre gangen jeg rekker å kjøpe fordi det blir utsolgt på noen få minutter. Jeg har nødt til å sette dette bakeriet på favorittlista mi og følge godt med, hvis jeg skal få muligheten til å få noe som helst her, sier Contreras, som henter sine to poser og hadde et ekstra håp om dessert etter middagen i dag.

Mens noen følger nøye med på mobilapplikasjonen, har andre av og til flaks.

– Jeg er fornøyd med det jeg fikk i posen i dag! Det er første gang jeg prøver Baker Hansen på Røa. Jeg har brukt appen ganske mye, men jeg er alltid treg til å finne noe. Som oftest er jeg i siste liten, og alt er tatt. Da er det kun bensinstasjonen som er igjen, sier Vasiliev som fornøyd vandrer hjemover til Makrellbekken med kveldens fangst i hånden.

Foto: Kamilla Aabel

Faktaboks

Too Good To Go består av en gjeng engasjerte matreddere som mener at alle kan gjøre en forskjell. Bli med oss i kampen mot matsvinn!

Slik beskriver Too Good To Go sin virksomhet:

Matsvinn i Norge:
I Norge kaster vi 385 000 tonn med mat i året. Det tilsvarer hver åttende handlepose - rett i søpla!


Matsvinnet har en verdi på ca. 22 milliarder kroner i året.

Historien:
Ingen liker å se at god og spiselig mat havner i søpla. Men i realiteten skjer det regelmessig, både hos bedrifter og husholdninger. Grunnleggerne av Too Good To Go innså en kveld at store mengder med god mat fra buffeter blir kastet når restauranter stenger for dagen, og at dette er et problem de ville gjøre noe med. De mente at maten var “too good to go”.Dermed oppsto idéen til en app som skulle være med å bekjempe matsvinn.

Idéen ble til virkelighet, og Too Good To Go så dagens lys i Danmark i 2016. Konseptet ble en app som gir alle mulighet til å redusere matsvinn. Du får god mat til redusert pris, og hjelper samtidig butikkene med å redusere matsvinnet sitt. I tillegg får butikkene vist seg fram for en ny kundegruppe. På den måten samarbeider butikker med sine kunder om å gjøre verden litt grønnere. Vinn-vinn-vinn!

Vi vet at det er vanskelig å endre folks vaner. Men foreløpig ligger vi godt an! Too Good To Go har vokst raskt siden oppstart, og takket være det store fellesskapet av matreddere er vi nå verdens største nettbaserte markedsplass for overskuddsmat.

Siden den første forundringsposen ble reddet i 2016 er vi i Norge nå 1.085.754 matreddere som bidrar i kampen mot matsvinn. I tillegg er 2.143 butikker og spisesteder med i appen, og sammen har vi reddet over 3.413.697 porsjoner 

med mat fra å havne i søpla!

Selv om dette er fantastisk har vi fremdeles en lang vei å gå. Vi vil bidra til å endre befolkningens vaner, og å skape en bevegelse av matreddere. Målet er en verden uten matsvinn, og vi stopper ikke før målet er oppnådd!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...